Var: Uppsala, Brantingsskolan
När: 8/3 kl 8.30 – 16.00
Jordbruket bidrar till vår livsmedelsförsörjning, och även till biologisk mångfald – men det finns också stor negativ klimat-, miljö- och naturpåverkan från ensidiga odlingsformer.
Den här medlemskonferensen riktar sig till alla medlemmar i Naturskyddsföreningen runt om i Uppsala län. Är du engagerad av hur vi får ett odlingslandskap med friska ekosystem och hur livsmedelproduktionen kan utvecklas i riktning mot våra miljömål och så att vi har god beredskap och hög försörjningsförmåga i händelse av kris, då ska du anmäla dig. Är du intresserad av biologisk mångfald och funderar på hur du kan bredda sitt naturintresse till nya fält och till trädgården så kom.Är du bara intresserad av att träffa andra i föreningen och förkovra dig är du också hjärtligt välkommen!
Det behövs en mångfald av lantbruk och aktiva lantbrukare i hela vårt län, ja i hela landet. Det behövs mer ekologisk odling och lantbrukare som bryr sig om miljön. Det behövs fler praktiska naturvårdare som själva vill bidra på en mängd olika sätt – kanske börjar du i din trädgård, eller så restaurerar du en betesmark ihop med lantbrukaren i närheten där du bor. Vi bjuder på inspiration, diskussion, kunskap och engagemang.
Välkomna!
Program
Välkommen från 8.30 kaffe, te och mackor serveras
9.00 Konferensen inleds och moderatorn Märta Gross Hulth presenterar sig. Märta har tidigare varit reporter på SVT Uppsala och är frilansjournalist.
Ulrika Ivergård, ekologisk odlare och naturfotograf
Från Valö till Uppsala – hur det är att vara ekoodlare och sälja på REKO. Ulrika kommer också visa några av sina naturfotografier.
Karin Tempelman, trädgårdscoach
Biologisk mångfald för trädgård och balkong Karin berättar hur en radhusträdgård i Enköping förvandlades från leråker till frodig grönska på fem år. Du får konkreta tips vad du kan göra för att öka den biologiska mångfalden hemma hos dig. Karin driver företaget Några kvm liv.
Emil V Nilsson, vetenskapspedagog och biolog,
Rävbacken – hur man lyckas med naturrestaurering – bara gör det! Emils bok Rävbacken har blivit prisad och nu berättar han för oss hur några igenväxta marker omvandlades till blomstrande ängs- och hagmarker. Emil berättar i sin bok om vännerna, om lantbrukarfamiljen och om korna som gjort en enastående insats i arbetet. Finns det någon som tänker i samma banor som Emil, så finns det kunskap att ta del av.
Panelsamtal om ökat engagemang för biologisk mångfald
Open space – vi samlar in förslag och idéer
Lunch/ ekologiskt och närproducerat från Johanna och Mat
Ann-Helen Meyer von Bremen, journalist, författare och kobonde
Världens viktigaste miljöfråga – jordbruket!
Hur jordbruket bedrivs påverkar inte bara vår natur utan också i stor utsträckning vår kultur. Varför tystnar fågelsången? Vilken mat får vi på våra tallrikar? Varför jobbar knappt några med lantbruk längre? Vad gör vi med vår tid på jorden? Hur hänger alla de här sakerna ihop? Ann-Helen är mångårig journalist inom jordbruksområdet, hon har bloggen ”Hungry and Angry” och är redaktör på ETC Nyhetsmagasin. Tillsammans med Gunnar Rundgren skrev hon Naturskyddsföreningens årsbok ”Jorden vi äter” 2012, om den globala matproduktionen och nu senast ”Det levande, om den gränslösa relationen mellan naturen och människan.” En förändring av lantbruket är bara möjlig om fler engagerar sig i frågan, det vill säga, du och jag!
Panelsamtal med inbjudna gäster
Fika
Frågor till panelen från publiken
Sammanfattning av dagen
Grand Finale med vår moderator Märta Gross Hulth
Avslutning senast 16.00