Ekonomi och politik för planeten och människan
Ekonomi och politik för planeten och människan
I denna studiecirkel vill vi tillsammans utforska hur ekonomin skulle kunna förändras. Vi utgår från Kate Raworths ramverk ”Donutekonomin”, som bygger på idén om ett ”planetärt tak” och ett ”humanitärt golv”.
Innehåll
Sedan förra seklets början har mänskligheten upplevt enorm ekonomisk tillväxt. Denna har lyft stora delar av jordens befolkning ur fattigdom och åstadkommit hög levnadsstandard åt västvärlden. Vi lever emellertid ännu i en värld med omfattande fattigdom, där miljontals människor inte har möjlighet att tillgodose sina mest basala behov, såsom tillgång till mat och rent dricksvatten. Samtidigt har den ekonomiska tillväxten utkrävt ett högt pris av vår planet: Klimatuppvärmning, minskande biologisk mångfald och havsförsurning är några av hoten mot vår jord, som förorsakats av vår ekonomiska aktivitet.
Således verkar det uppenbart att vi måste förändra vår ekonomi för att möjliggöra en framtid där alla människor kan leva ett värdigt liv på en sund planet. Trots detta ses den ekonomiska tillväxten alltjämt som ett övergripande ekonomiskt mål.
I denna studiecirkel vill vi tillsammans utforska hur ekonomin skulle kunna förändras. Vi utgår från Kate Raworths ramverk ”Donutekonomin”, som bygger på idén om ett ”planetärt tak” och ett ”humanitärt golv”. Ekonomin behöver befinna sig innanför det planetära taket för att säkerställa att alla planetens system och miljöprocesser, som är nödvändiga för livet på jorden, inte kommer ur balans. Samtidigt måste ekonomin också befinna sig innanför det humanitära golvet, så att alla människor kan se sina grundläggande behov och rättigheter uppfyllda.
Vi kommer belysa tillväxtens roll i ekonomin och dess inverkan på miljön, samtidigt som vi utforskar en alternativ ekonomi inom Donutens gränser. Vi kommer bland annat diskutera koncept såsom non-for-profit ekonomi, ekonomiska styrmedel, omfördelning och arbetstidsförkortning, och fundera på hur dessa koncept kan samspela i en framtida ekonomi. Till sist kommer vi även ta upp den politiska dimensionen för att utveckla idéer kring hur denna framtida ekonomi kan få demokratisk förankring.
Omfattning
Vi startar med en träff den 4 december. Inför denna träff krävs inga förberedelser av deltagarna. Inför de efterföljande träffarna kommer vi be deltagarna ta del av lite förberedande information.
Förkunskaper
Deltagare är välkomna oavsett förkunskaper. Den enda förutsättningen är ett intresse för sambanden mellan ekonomi och miljö, samt ett grundläggande förtroende för naturvetenskapen och dess insikter om människans miljöpåverkan.
Lokal
Vi träffas i Studiefrämjandets lokal på Pipersgatan
Kursmaterial
Vi utgår från Kate Raworths ramverk ”Donutekonomin”
Cirkelledare
Daniel Westholm och Roger Pyddoke, Naturskyddsföreningen
Tillgänglighet
Lokalen ligger en halv trappa ner från gatuplan, det finns tyvärr ingen ramp eller hiss.
Pris
Gratis
Arrangörer
Cirkeln är ett samarbete mellan Naturskyddsföreningen i Stockholms län och Studiefrämjandet Stockholm Gotland
Kontakt
Helene Ermerud
Verksamhetsutvecklare
Stockholm
helene.ermerud@studieframjandet.se
08-555 352 05
Dela sida:
Dela: