• Välj län: Hela Sverige
  • Byt

    Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

    Välj län nu

    Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

    Välj län nu
    Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Hållbar energi tillsammans

Hur vi ska producera den energi vi behöver är en viktig fråga som engagerar många och där olika samhällsintressen ofta kolliderar. Hållbar energi tillsammans är ett studiematerial om hållbar energi och skapandet av energigemenskaper.

I den allmänna debatten föreslås ofta storskaliga lösningar, men nu växer en rörelse av medborgardriven energiomställning fram genom lokala energigemenskaper. Studiematerialet är ett stöd till för grupper som vill fördjupa sig i frågan.

Studiematerialet Hållbar energi tillsammans är framtaget av Studiefrämjandet har tillsammans med Färnebo folkhögskola, Linköpings universitet, Jordens vänner, Coompanion Värmland och Omställningsnätverket.

Ladda ner studiematerialet Hållbar energi tillsammans

PDF:en är anpassad för skärmläsning. Studiematerialet finns i bokformat och kan beställas till självkostnadspris, skicka e-post till elinor.askmar@studieframjandet.se och be om mer information. 

Energigemenskaper

Energigemenskaper är sammanslutningar av individer, företag eller organisationer som samarbetar för att producera, konsumera och dela energi på ett hållbart och effektivt sätt. Dessa gemenskaper kan vara lokala eller regionala och syftar till att öka användningen av förnybar energi, minska energikostnader och främja energisjälvförsörjning.

Energigemenskaper kan ta olika former, såsom solcellskooperativ, vindkraftsprojekt eller gemensamma energilagringslösningar. Genom att dela resurser och kunskap kan medlemmarna i en energigemenskap dra nytta av stordriftsfördelar och minska sitt beroende av traditionella energileverantörer.

Fördelarna med energigemenskaper inkluderar:

  • Ekonomiska besparingar: Genom att producera egen energi kan medlemmarna minska sina energikostnader.
  • Miljöfördelar: Ökad användning av förnybar energi bidrar till att minska koldioxidutsläppen och bekämpa klimatförändringarna.
  • Sociala fördelar: Energigemenskaper kan stärka lokalsamhället genom att skapa nya arbetstillfällen och främja samarbete.

Energigemenskaper är ett viktigt steg mot en mer hållbar och resilient energiframtid.