Dammar
Här är studieplanen som hjälper dig att att skapa en egen damm i trädgården. Liten som stor är dammen ett effektivt sätt att göra den lockande för många spännande djur, insekter och växter.
Ladda ner studieplanen Dammar
En trädgårdsdamm är inte svår att anlägga och det kan bli både en favoritplats i trädgården och en viktig insats för den biologiska mångfalden som lockar groddjur, fåglar, trollsländor, skräddare, dykarbaggar. Dessutom får du möjlighet att odla vackra vattenväxter.
Vatten är en förutsättning för liv och det märks en solig dag vid en trädgårdsdamm. Fåglar kommer för att dricka och bada, trollsländor svävar runt i strandkanten, grodor håller sig gömda bland vattenväxterna och under ytan är det fullt med liv.
Många som anlagt en damm vittnar om att djurlivet hittar dit förvånansvärt snabbt.
Med hjälp av den här studieplanen får du information om hur du anlägga din egen damm. Allt från hur du ska börja och vad du behöver för förutsättningar till hur du väljer vattenväxter och känner igen de insekter som kommer på besök. Du får också många råd om hur du gör din trädgård lämplig för groddjur.
Studieplanen är skriven av Erik Hansson för Studiefrämjandet i samarbete med Rikare trädgård och Fritidsodlingens riksorganisation för att bidra till en ökad biologisk mångfald.
Se föreläsningen Konsten att bygga en damm med Isak Isaksson, biolog på Naturskyddsföreningen.
Hör av dig till oss på Studiefrämjandet om du vill starta en studiecirkel om dammbygge.
Kontakta Studiefrämjandet på din ort för att komma igång
Läs mer om Studiefrämjandets verksamhet inom mat, hem och trädgård