Starta studiecirkel
Vill du och dina vänner eller din förening lära er något nytt tillsammans? Skapa musik? Arrangera en höstmarknad? Starta en studiecirkel så hjälper vi er.
Vill du och dina vänner eller din förening lära er något nytt tillsammans? Skapa musik? Arrangera en höstmarknad? Starta en studiecirkel så hjälper vi er.
En studiecirkel är en grupp människor som samlas för att lära sig om något de själva är intresserade av. I en studiecirkel byter man erfarenheter och kunskap med varandra.
Målet med en studiecirkel kan till exempel vara att kunna mer om något särskilt ämne, arrangera en utställning, stå på en scen eller finna lugn i naturen.
Det går lika bra att träffas i ett vanligt mötesrum som ett digitalt mötesrum eller utomhus.
Det är roligare att lära sig saker tillsammans.
Ni bestämmer själva innehåll och mål.
Ni får hjälp med studiematerial, lokal, utrustning och utbildningar.
Ni får coachning av Studiefrämjandets kunniga personal.
Det är gratis, att starta en studiecirkel kostar ingenting.
En studiecirkel kan handla om nästan vad som helst. Vill du fördjupa dig i något speciellt eller bara lära dig något nytt?
En studieplan är precis som det låter – en plan för vad ni ska lära er i studiecirkeln.
Ni bestämmer själva när ni vill ses men en studiecirkel måste ha minst tre träffar. Totalt måste cirkeln vara minst nio studietimmar.
En studiecirkel kan ha träffar både fysiskt och på distans via nätet. Man kan också blanda dessa sätt att ses.
En studiecirkeln ska ha mellan 3 och 20 deltagare (inklusive ledaren). Deltagarna ska vara minst 13 år.
Vill du, dina vänner eller din förening lära er något nytt tillsammans? Fyll i formuläret så hör vi av oss inom kort och berättar hur vi kan hjälpa er. Du förbinder dig inte till något, detta är en intresseanmälan.
Studiecirkeln är en mindre grupp, tre till tjugo personer, som träffas för att lära sig något tillsammans. Ni i gruppen bestämmer själva vad och hur ni vill lära er. Ni lär av varandra och i valfritt tempo.
Bestäm ett ämne och samla minst tre deltagare. Kontakta sedan Studiefrämjandet på din ort så hjälper vi dig vidare.
Detta är den plan där ni beskriver hur ni lägger upp arbetet i studiecirkeln. I många ämnen finns färdiga förslag på studieplaner. Ni kan också välja att göra en helt egen plan från grunden:
Det går att ändra i studieplanen allt eftersom. Se bara till att alla i gruppen är delaktiga i planeringen och vet vad som gäller.
Vi erbjuder studior och replokaler för bland annat musik, teater och dans. På många håll har vi även studior för inspelning och redigering av musik, ljud och film.
Bokningsrutinerna varierar runt om i landet. Kontakta Studiefrämjandet på din ort och fråga vad som gäller just där.
Lön till cirkelledare gäller vid kurser. Vi utgår då från studieförbundens gemensamma cirkelledaravtal. Ersättningen kan variera från kurs till kurs.
Kontakta Studiefrämjandet på din ort och fråga vad som gäller just där. Lön utgår inte vid kamratcirklar.
En studiecirkel har minst tre träffar men pågår ofta längre. Alla studiecirklar har en cirkelledare, en studieplan och ofta ett studiematerial.
Cirkelledaren utses av er i gruppen och har ansvar för att samordna och leda arbetet i cirkeln. Alla cirkelledare har möjlighet att gå cirkelledarutbildningar.
Cirkellistan är den närvarolista som cirkelledaren ansvarar för att fylla i efter varje träff. En cirkellista kan vara i pappersformat eller fyllas i digitalt på nätet.
Vi kan bland annat hjälpa er med lokal, studiematerial, handledning och utrustning. Vi betalar inte ut kontanta medel, pengar, till studiecirklar.
Det blir du efter en introduktion med någon av våra handläggare.
Vi vill också att du genomgår det första steget i Studiefrämjandets cirkelledarutveckling. Här får du grundläggande kunskaper om folkbildning, Studiefrämjandet och hur en grupp fungerar.
Vårt ledarutvecklingsprogram finns i tre steg.
De studiecirklar som vänder sig direkt till allmänheten kallas ofta för kurser. Här tar vi ofta ut en deltagaravgift och cirkelledaren får lön. Cirkelledaren har expertkunskaper i ämnet och får en mer aktiv roll som kunskapsförmedlare.
En kamratcirkel är en studiecirkel som du startar tillsammans med personer du redan känner. Här kostar det ingenting att delta.
Dela sida:
Dela: