Mjölksyrning av grönsaker - grundkurs
Mjölksyrning av grönsaker - grundkurs
Lär dig mathantverket att förädla grönsaker med hjälp av mjölksyrajäsning/fermentering.
Mjölksyning av grönsaker är en förädlings- och konserveringsmetod med gamla anor, långt innan konservburkar och frysar intog våra skafferier och kök. Mjölksyrajäsning är en klimatvänlig konserveringsmetod, kräver inga speciella lagringsförutsättningar och har lång hållbarhet. Råvarorna kan odlas i Sverige. Att mjölksyra sina egna grönsaker är alltså både klimatsmart, energieffektivt och ekonomiskt.
Under kursen får du lära dig grunderna för mjölksyrajäsning, både teoretiskt och praktiskt. Vi syrar kål och rotfrukter och provar olika kryddningar. Du får lära dig hur man syrar steg för steg, vilka ingredienser/parametrar som måste ingå och hur processen i burkarna fortskrider innan det blir en färdig produkt. Vi samtalar också om sambanden mellan fermenterad mat och hälsa utifrån traditionell erfarenhet och senaste forskningsrön.
Du kommer att få med dig tre glasburkar med olika syrade grönsaker hem. Grönsaker, cirka 3 kg per person, salt, kryddor och glasburkar, ingår i kursavgiften.
Tid: söndag 16 mars klockan 11-17
Plats: Studiefrämjandets lokaler på Viktoriagatan 20 B i Trosa
Kursledare: Adriana Jerlström-Maj, som driver företaget Bergslagens Grönsaksförädling och bland annat vunnit SM-guld i mathantverk
Anmälan: senast 10 mars
#vårenskurser2025
Kontakt
Lena Wistrand
Folkbildningsutvecklare – Djur, natur & miljö
Katrineholm
lena.wistrand@studieframjandet.se
016-15 93 23
Dela sida:
Dela: