Aktivt hopp - att möta vår tids utmaningar utan att bli galen
Aktivt hopp - att möta vår tids utmaningar utan att bli galen
Upplever du också att tiden vi lever i kännetecknas av kriser på så många plan att det är svårt att ta in? Välkommen till studiecirkeln Aktivt hopp, en cirkel som kan hjälpa dig att finna kraft att möta det vår värld står inför och leda till aktiv handling.
Vi översköljs av larmrapporter om extrema väderhändelser, våldsamma bränder, skogsskövling, utfiskade hav och ökade utsläpp av både miljögifter och växthusgaser. Demokratier verkar vara i gungning och det pågår flera krig och svåra konflikter som leder till kapprustning och stort lidande.
Hur ska vi kunna leva i den här tiden utan att bara stänga av? Utan att bara känna oss maktlösa och uppgivna? Hur ska vi kunna hitta kraft och känna att det är meningsfullt att engagera sig i det som betyder något för oss?
Aktivt hopp är en process som bygger på fyra steg/teman: Att utgå från tacksamhet; Att hedra vår smärta för världen; Att se med nya ögon; samt Att gå vidare och handla aktivt. Genom samtal och praktiska övningar kan vi finna nya sätt att förhålla oss till oss själva och varandra, samt de ekologiska och sociala kriser vi lever i.
Processen bygger på att vi genom gemensamt reflekterande, delande av erfarenheter och känslor kan finna kraft att möta det vår värld står inför. Aktivt hopp är skapad av Joanna Macy som har ägnat ett helt liv åt att hjälpa människor att förhålla sig till globala utmaningar verka för fred, social rättvisa, miljö och klimat.
Vi träffas vid fem tillfällen, varannan tisdag, jämna veckor med start 18 mars, mellan klockan 17:30-19:30.
Vi kommer gemensamt läsa boken Aktivt Hopp mellan träffarna. Det finns möjlighet att köpa boken till reducerat pris, 200 kronor, via Studiefrämjandet.
Kursledare: Ida Månson och Robert Olsson. Ida Månson arbetar som psykolog sedan många år. Hon arbetar med fokus på hälsofrämjande och förebyggande insatser vad gäller psykisk ohälsa. Robert Olsson är pedagog på Nyköpings folkhögskola. Både Ida och Robert går för närvarande en ettårig utbildning i Ekopsykologi. Ekopsykologin syftar till att läka och stärka våra känslomässiga band till resten av naturen, stödja oss i att utveckla mer omsorgsfulla och ömsesidiga relationer till det levande och skapa de psykologiska förutsättningarna för ett ekologiskt samhälle.
Kursstart: 18 mars på Nyköpings folkhögskola
Anmälan: senast 11 mars
Kontakt
Lena Wistrand
Folkbildningsutvecklare – Djur, natur & miljö
Katrineholm
lena.wistrand@studieframjandet.se
016-15 93 23
Dela sida:
Dela: