Skogen, klimatet och allt det andra
Klimatet förändras och det påverkar oss alla. Var och en av oss står inför frågan: Hur jag kan göra skillnad? Ett sätt är att starta en studiecirkel med ett lokalt perspektiv. I denna utgår vi från skogen.
Skogen, klimatet och allt det andra är en studiecirkel för dig som tillsammans med andra vill hitta vägar att hantera klimatomställningen utifrån förutsättningarna i lokalsamhället hos er.
Skogen och klimatet hänger ihop på många sätt. I ett förändrat klimat kommer svenska skogar utsättas för till exempel torka, stormar och insektsangrepp. Samtidigt är skogen avgörande för att hitta anpassningar i klimatomställningen.
I skogen möts många intressen och förväntningar och därför kan en mer konkret förståelse för klimatförändringarnas effekter uppstå här.
Hur använder vi skogen idag? Hur tror du att vi kommer att använda den framöver när klimatet förändras? Vilka samhällsnyttor vill du se?
Hör Fredrik Skillemark från Ydre Östergötland, en av många som sköter om skog, reflektera kring skogen:
Lyssna även till David Ek, engagerad i Naturskyddsföreningen i Linköping och ansvarig för Östergötlands skogsgrupp. Han är biolog och pluggar nu till ekolog på Linköpings universitet. Hans pappa äger skog och David hjälper honom en del med skogsbruket:
En studiecirkel utifrån platsen där du bor
I studiecirkeln får du en grund att diskutera klimatutmaningarna tillsammans med andra där du bor. Ni känner er plats bäst och kommer gemensamt formulera idéer hur den kan se ut i framtiden.
Genom att titta på hur lokalsamhället har hanterat utmaningar historiskt kan ni hitta vägar att formulera och förverkliga era visioner. Vilka vägar skulle vill ni att utvecklingen tar med utgångspunkt från era verksamheter, erfarenheter och kunskaper?
Studiecirkeln utgår från studieplanen "Skogen, klimatet och allt det andra" som du kan ladda ner är:
Studieplan Skogen klimatet och allt det andra
Föreläsningar
Studiecirkeln består av ett antal träffar på olika teman där ni gemensamt diskuterar och utvecklar idéer och visioner utifrån era individuella perspektiv. Som underlag för diskussionerna finns korta föreläsningar av forskare vid Umeå universitetet och SLU.
- Er plats på jorden med Erland Mårald, professor idéhistoria
- Lokala historier med Erland Mårald, professor idéhistoria
- Möjliga framtider med Janina Priebe, forskare miljöhistoria
- Vad ska vi ha skogen till? med Isabella Hallberg Sramek, doktorand skogsvetenskap
- Styrmedel som verktyg för förändring med Elsa Reimerson, lektor i statsvetenskap
Led cirklar om skogen
Just nu söker vi dig som skulle vilja leda cirklar om den högaktuella skogsfrågan - hör av dig till Anders Wigren, anders.wigren@studieframjandet.se, så berättar han mer.
Forskningsprojektet Ta ner himlen till jorden
Cirkeln är baserad på ett antal föreläsningar och workshops som använts inom forskningsprojektet ”Ta ner himlen till jorden” som drivs av forskare från Umeå universitet och SLU.
Läs om forskningsprojektet: ”Ta ner himlen till jorden”
Läs mer om Studiefrämjandets verksamhet inom samhälle och hållbar utveckling!