Retorik - verktyg för analys och skapande
Retorik - verktyg för analys och skapande
Så blir du bättre på att påverka i text och tal.
Innehåll
Alla kan skriva insändare, debattartiklar och förbereda tal. Kanske vill du argumentera för något du brinner för - eller mot något du tycker är fel. Med kunskaper i den retoriska arbetsprocessen och funktionerna bakom terminologin, utvecklar du större genomslagskraft.
Kursen är riktad till dig som är inriktad på att värna naturen, vända klimatutvecklingen och verka för fred, demokrati, yttrande- och tryckfrihet liksom jämställdhet och mångfald.
Vi träffas fem gånger och varje träff inleds med en genomgång av delar i retorikens grunder. Vi har samtal och du får med dig en uppgift. Du arbetar i "skarpt läge" och får stöd i att skapa en aktuell och fungerande text. Du ger kritik på andras texter och får kritik på dina egna; vi har högt i tak med varm respekt.
- Vad är retorik? Logos, ethos och pathos och en sammanfattning av retorikens huvuddelar. Vi talar om val av debattartikel som underlag för analys.
- Stilfigurer - en genomgång av de vanligaste. Fördjupad analys av debattartiklarna. Val av en debattartikel du själv ska skriva.
- Språket och kontexten - syfte, mottagare och kommunikationssituation? Mer om stilfigurer, argumenten och disposition. Vi undersöker ditt första utkast av debattartikel.
- Vi undersöker ditt andra utkast av debattartikel. Argumenterande tal - när, var, hur? Du hittar en talsituation - verklig eller fiktiv.
- Genomgång av utkast till argumenterande tal. Kroppen och rösten - tips på stärkande förberedelser inför muntligt framträdande.
Praktiskt
Var: Träffarna är hos Studiefrämjandet i Malmö, Ystadsgatan 53D. Ni kommer att vara i ett rum på våning 3, man kan ta sig dit med både trappor och hiss. Gå in genom receptionen vid huvudentrén för att få hjälp med att hitta rätt.
Anmälan: Tryck på "anmäl dig" ovan för att anmäla dig till studiecirkeln. Efter anmälan får du ett välkomstmejl med instruktioner om hur du förbereder dig för första träffen
Övrigt: Ta med egen fika. Kaffe och te finns på plats.
Undrar du något? Kontakta Isis Wikén på isis.wiken@studieframjandet.se eller telefonnummer 0733 37 14 00
Kontakt
Isis Wikén
Projektledare
Malmö
isis.wiken@studieframjandet.se
073-337 14 00
Dela sida:
Dela: