• Välj län: Hela Sverige
  • Byt

    Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

    Välj län nu

    Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

    Välj län nu
    Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu
Innehållet i artikeln riktas mot Skåne län

Artiklar från senaste Nyhetsbrevet

Det är inte alltid vi får plats med alla artiklar i våra nyhetsbrev. Så här hittar du artiklar som vi länkat till i våra nyhetsbrev.

Ett liv med en Duva!

 

anette jarl Foto: Anette Jarl

Jag heter Anette Jarl och jag har en jaktgolden på 5 år som heter Duva (Aqua Seer´s Like to Lead). Vi tränar och tävlar i både lydnad och bruks sök för Svalövs Brukshundklubb. Vi kör även lite apporteringsträning vilket är vad golden retrievern är avlad för.

Jag har varit med i klubben sedan min första golden 2009 och idag är jag aktiv som kassör, tävlingsledare i lydnad, spårläggare på klubbens tävlingar och håller ibland kurs.

Föreningslivet ger mig mycket i form av gemenskap med andra som också gillar att vara ute och träna med sina hundar. Det är kul att se hundar av olika raser utvecklas från valp till slyngel för att sedan som vuxen hund visa en fin relation och härligt samarbete med sin förare.

På vår klubb har vi många träningsgrupper både i lydnad, rally, bruks spår och sök. Jag och Duva är med i en sökgrupp där vi träffas varje vecka året om för att träna våra hundar. I gruppen finns både nybörjare och elitekipage. Alla tar ansvar för sin träning men vi hjälper varandra, stöttar och kommer med tips. Efter träningen har vi en gemensam samling där vi förare får vår belöning, kaffe och

smörgås, samtidigt som vi går igenom dagens träning, vad gick bra och vad gick mindre bra och hur kan jag i så fall förändra till nästa gång. Vi lär av gruppen och ibland är samarbetet helt avgörande för att man skall utveckla sina kunskaper och färdigheter. Många är väl dom gånger man går tillbaka till något vi diskuterat igenom i gruppen, både när man tränar själv och när man står där och skall tävla.

Duva och jag har i år 2023 startat på vår första elittävling i sök. Ibland undrar jag hur jag tänker om detta med tävlande. Jag är egentligen ingen morgonmänniska, behöver lite tid för att komma igång och börjar först vakna till framåt 11-kaffet. En tävlingsdag i sök börjar ofta väldigt tidigt med att man innan solen gått upp åker iväg till en tävlingsplats, kanske 10-15 mil bort. Efter lottning av startordning börjar väntan på att få gå in i sökrutan och göra sitt sök där man har 18 minuter effektiv tid på sig att söka igenom en vallad ruta i skogen, ofta i varierad terräng, på 300*100 meter där det finns 3 figuranter utlagda, mer eller mindre dolda. När det är avklarat, ny väntan på att få göra ett uppletande av föremål i en ruta 50*50 meter med 4 föremål utlagda som ska plockas in inom 5 minuter. Under den långa väntetiden medan övriga ekipage gör sitt sökarbete har vi tävlande trevligt ihop, fikar och snackar. När alla har gjort sitt skogsarbete är det ofta lunchtid och man beger sig till arrangerande klubb för lydnadsdelen. Domare och funktionärer får en välförtjänt lunch medan vi tävlande väntar på att få gå in på appellplan och köra vårt lydnadsprogram. Sedan väntar vi på dagens resultat och prispall. Som sagt en tävlingsdag i sök är mycket väntan men vi har kul ihop när vi träffas på tävlingsplatsen.

En stor eloge till alla klubbar som arrangerar tävlingar. Det går åt många funktionärer på tävling för att få ett så bra flyt som möjligt för oss tävlande och alla ställer upp ideellt. För mig är tävlandet en sporre för träning, att få till det där sista och sedan gå ut och få ett kvitto på att vi är på rätt väg.

Duva och jag har många roliga år framför oss, både tillsammans med våra härliga träningskompisar på vår fina klubb och ute på tävlingsplan. Vi ser fram mot ett kul 2024!