Centralen
Mötesplatsen Centralen ger vuxna och familjer en stimulerande fritid och ett ökat samhällsengagemang. Centralen fungerar också som en bro mellan individer och föreningar och bidrar till ett livskraftigt föreningsliv. Genom möten, dialog och delaktighet motverkas segregation.
Detta är Centralen
Centralen har provats i Norrköping, Linköping, Motala och Finspång. Konceptet innebär:
- En öppen mötesplats där man kan umgås, fika, ta del av information och möta olika samhällsaktörer.
- En bro mellan individer, föreningar och andra aktörer.
- En resurs för föreningar som vill ha nya medlemmar.
- besökarna, enligt folkbildningens pedagogik, själva påverkar vilka aktiviteter som erbjuds.
Rustas och inspireras inför framtiden
Människors livskvalitet och framtid påverkas av i vilken utsträckning de upplever inflytande och delaktighet i sin omgivning. Hindren för detta kan variera men ofta handlar det om vilka resurser man har – ekonomiska, kunskapsmässiga och sociala.
Metaforen Centralen ska ses som en plats dit man kan komma för att rustas, inspireras och finna sin väg vidare in i samhället och framtiden. Konceptet bygger på stor flexibilitet vad gäller önskad omfattning, veckodagar och tider.
Fokus på vuxna och familjer
Centralens viktigaste målgrupper är vuxna och familjer som saknar resurser för att delta i fritidsaktiviteter eller demokratiska processer.
Tillsammans med deltagarna skapar vi ett smörgåsbord av aktiviteter. Mycket handlar om möten och samtal mellan människor, föreningar och samhällsaktörer.
För ett starkt föreningsliv
Centralen är också en resurs för föreningar som vill nå nya medlemmar. På så vis fungerar Centralen som en bro mellan individer och föreningar och bidrar därmed till ett livskraftigt föreningsliv – något som forskning visat är brottsförebyggande.
Folkbildningen är grunden
Folkbildningens pedagogik och metoder bygger på att tillsammans skapa upplevelser och ge kunskaper som leder till personlig utveckling och ett aktivt deltagande i samhället.
Några av folkbildningens styrkor är att den väcker intresset för att lära sig mer, ger nya erfarenheter, vidgar omvärldsbilden och bidrar till ökat självförtroende och handlingsförmåga. Ett positivt och tillåtande klimat är grunden för inlärningen.
Större chans till arbete
Forskning visar att deltagande i föreningsliv och civilsamhälle underlättar inträdet på arbetsmarknaden. Centralen bidrar därmed till ökad möjlighet för deltagarna att få jobb.
Här finns stora möjligheter att skapa kontakter och nätverk samt att fylla sitt CV med erfarenheter och referenser, och det personliga brevet med drivkrafter.
Dela sida:
Dela: