• Välj län: Hela Sverige
  • Byt

    Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

    Välj län nu

    Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

    Välj län nu
    Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Män pratar mer nu än 2018

För fem år sedan var Studiefrämjandet med och lanserade satsningen "Allt vi inte pratar om" för att få män att prata om ämnen de normalt undviker. Vad händer nu?

Män super och knarkar mer än kvinnor, män tar livet av sig oftare än kvinnor, män är våldsammare än kvinnor, män missbrukar sex mer än kvinnor, män är ensammare än kvinnor - listan över tragisk skillnad mellan könen är lång.

"Allt vi inte pratar om" är en satsning där män möts på en rad killmiddagar och pratar om känsliga ämnen. En bok, en pod och ett studiematerial som vill få män att må bättre.

I höstas släpptes en uppdaterad version av boken  "Allt vi inte pratar om"med nytt förord och ett nytt kapitel. Författare är Ida Östensson och Thor Rutgersson.
 
Här berättar Thor om satsningen och det nya kapitlet.
 

Vad är syftet med hela satsningen?

– Boken och podden är en förlängning av konceptet Killmiddagar. Där kunde män, i en trygg miljö, prata om hur det är att vara kille utifrån olika teman. Vi behöver prata om den större bilden - om ansvar och mående.

Vad är det killar inte pratar om?

– Via enkäter och killmiddagar har vi hittat sex teman som är mest relevanta och svåra. De är kärlek, skörhet, sex, flyktvägar, vänskap och ego.


Vad har hänt de senaste fem åren?

– Det är det vi försöker reda ut i det nya kapitlet. Samtalen i samhället har blivit mer polariserade – inte minst när det gäller könsroller och jämställdhet. Vi har kontrasten mellan personer som Andrew Tate, som pratar om vad ”riktiga män” vill ha, och det långsiktiga samtalet i skolan om genuspedagogik och samtycke. Det går både framåt och bakåt samtidigt.


Varför den här kontrasten?

– Efter Metoo skulle alla prata om de här frågorna. Sedan fick Metoo en backlash med förtalsåtal och en motreaktion i sociala medier. Det är lätt att bli lurad att tro att utvecklingen går åt ett visst håll, medan det långsiktiga arbetet pågår hela tiden.


Så utvecklingen går framåt?

– Jag tror det. Män pratar mer nu än 2018. Man kan nästan skämta om den stereotypa gamla mannen - åtminstone i många kretsar.


Du är också aktuell med ytterligare en bok? 

– Det stämmer bra. Jag har skrivit en roman om samma ämne. ”Mitt tillfälliga liv” heter den och ger en bakgrund kring mitt liv och vad som motiverade mig till att skriva ”Allt vi inte pratar om” tillsammans med Ida.


”Allt vi inte pratar om”


”Allt vi inte pratar om” innehåller råd och utmaningar samt ett studiematerial.
Kolla in studiematerialet Allt vi inte pratar om 

  • Text: Daniel Forsberg
  • Senast ändrad: 26 februari 2024