Utrustning
Digitalt musikskapande kräver sin utrustning. Här kan du läsa mer om ljudkort, redigeringsprogram, mjukvarusyntar och plugins. Fundera på vad som passar dig och ditt skapande bäst.
Hjärtat i digitalt musikskapande är oftast en DAW (Digital Audio Workstation). Den består av några grundläggande delar:
Dator
Om du har råd - skaffa dig en musikdator med högre prestanda än en vanlig kontorsdator. PC eller Mac är ofta en smaksak. Välj den dator som du känner dig mest bekväm med. En dator kan vid enklare ljud- och musikproduktion ersättas av en surfplatta eller en smartphone.
Ljudkort
Ett ljudkort kallas också för ljudinterface eller audio-interface. Detta är den del i datorn som används för att spela upp och spela in ljud. Vid enklare redigering och inspelning kan datorns inbyggda ljudkort räcka, men för mer avancerad musikprodutkion är det bättre att skaffa ett externt ljudkort. Det är stabilare.
Ska du inte spela in akustiskt ljud (audio) behöver du inga ljudingångar på ljudkortet. Men även om du främst jobbar digitalt rekommenderas ett ljudkort med mikroningång. Kanske är det så att du vill spela in sång eller akustiska instrument framöver?
Ska du använda högtalare bör ljudkortet ha utgångar för det. Använd inte hörlursutgången till högtalarna.
Ljudredigeringsprogram
Det finns många olika musik- och ljudredigeringsprogram att välja på. Några av de mest populära är Logic, Cubase, Pro Tools, Reaper, FL Studio, Ableton Live, Reason, Studio One och Garageband.
Alla dessa stödjs av både Mac OS X och Windows. Vissa stödjs även av Linux. Vissa musikprogram finns för olika nivåer – från nybörjare med färre funktioner och lägre pris, till proffsnivå med fler funktioner och högre kostnad.
Plugins och effekter
Plugins, eller pluggar, är tilläggsprogram, oftast inbyggda i redigeringsprogrammet. Med dem kan du antingen skapa ljud (mjukvarusyntar) eller förändra befintliga ljud (effekter). Några av de vanligaste effekterna är reverb, delay, kompressor och EQ.
De flesta musikprogram kommer med en uppsjö av färdiga plugins. Oftast täcker detta in allt du behöver för att komma igång med ditt digitala musikskapande. Det som ingår är ofta virtuella analoga syntar, trumsampler och olika effekter.
Många plugins är uppbyggda för att likna hårdvaruvarianten, vilka många äldre kan känna igen sig i. Som musikproducent använder man ofta både plugins och hårdvara. Hårdvara kallas ofta för outboard.
Sång eller inte sång?
Att spela in sång och akustiska instrument ingår egentligen inte i en DAW. Om du inte vill spela in sång, eller inte har utrustning för sånginspelning, går det att köpa färdiginspelade sångfiler att använda i din produktion.
Läs mer om sånginspelning här!
Keyboard/MIDI-klaviatur
Även om du inte spelar klaviatur eller piano i vanliga fall är en keyboard ett bra val i en DAW. Här kan du spela upp olika syntar och samplingar som du använder vid musikredigeringen. Kopplingen in till datorn görs ofta genom USB. Äldre keyboards har istället en MIDI-utgång. För att använda en sådan behöver ljudkortet alltså ha en MIDI-ingång.
Kort om MIDI
MIDI är ett "gemensamt språk" för musikutrustning som gör att du kan koppla ihop syntar, datorer och annan utrustning och få dem att kommunicera med varandra. Detta har länge varit en standard inom musiktekniken. Numera används istället främst USB-kopplingar mellan utrustningen.
Hörlurar och högtalare
Oftast har man både hörlurar och högtalare i sin DAW, men du klarar dig långt även med bara det ena valet. Högtalare ger en mer naturlig ljudbild och lyssningsupplevelse. De flesta föredrar högtalare - framför allt när det är dags att göra slutmixar.
Fördelen med hörlurar är att akustiken i rummet inte har någon betydelse. De är också lätta att ta med om du skulle vilja jobba på olika platser. Använd hörlurar med sladd. Trådlösa hörlurar kan ge tidsfördröjning (latency) och andra problem.
Många gillar att använda både högtalare och hörlurar växelvis. Detta för att upptäcka fler nyanser av ljudet och få ett så bra slutresultat som möjligt.
Dela sida:
Dela: