Vårens fågelcirkel med Ola Ö
Vårens fågelcirkel med Ola Ö
Vårens studiecirkel kommer att innehålla allmän fågelkunskap, fältbestämning och fåglars häckning.
Studiecirkeln Fåglar VT 2025
Vårens studiecirkel kommer att innehålla allmän fågelkunskap, fältbestämning och fåglars häckning. Vi tar ibland ett helhetsgrepp om specifika fågelgrupper och kommer speciellt att titta på arter vi har sett och förväntar oss att se. Exkursionerna har utformats för att ge en stor variation i artsammansättning och du kommer att få besöka några av södra Sveriges finaste fågellokaler. Inför exkursionerna samlas vi vid Teknikums parkering och tid för avresa meddelas via mejl.
Program
Måndag 24/2 Inneträff. Katedralskolan kl. 18.00.
Lördag 8/3 Vårvinterexkursion till kusten: Brytningstiden mellan vinter och vår är en spännande tid! Nu kan man få unika tillfällen att möta riktigt nordliga arter som bestämt sig för att övervintra i Sydsverige eller är på väg norrut från sydligare övervintringsområden. Beroende på hur vädret utvecklas kan olika områden vara intressanta. Exklusiva arter som ibland kan ses denna tid är berglärka, vinterhämpling, snösparv, kungsörn, jaktfalk, alförrädare, toppskarv, vitvingad trut och vittrut. Vädret och fågeltillgången får avgöra vilken kust och vilka lokaler det blir. Men ofta kan t.ex. sträckan Falkenberg-Varberg, nordvästra Skåne och södra Öland vara artrika lokaler denna årstid.
Onsdag 19/3 eller torsdag 20/3 Kvällsexkursion tema ugglor. vällsexkursion till Husebymaden. Ugglorna är en spännande fågelgrupp. De är svåra att få kontakt med eftersom de är aktiva under dygnets mörkare halva. Mars månad är en bra tid att lyssna efter spelande ugglor. Men aktiviteten är väderberoende, så därför planerar vi in två alternativa datum. Vi ger oss ut den dag som vi enligt väderprognosen förväntar oss det bästa vädret. Vi har chans på åtminstone fem arter: katt-, pärl-, sparv- och hornuggla, samt berguv. Men vissa år kan något par lappuggla häcka också.
Måndag 24/3 Inneträff. Katedralskolan kl. 18.00.
Lördag 5/4 Garphyttan/Björkbergsbacken: Örebro ligger på gränsen mot den nordliga barrskogsregionen. Det gör att det finns goda möjligheter att stifta bekantskap med arter som är begränsade till denna region, eller har en tätare förekomst här. Den tretåiga hackspetten har ett litet fäste och häckar här. Garphyttan anses vara den pålitligaste lokalen i länet. Gråspett och vitryggig hackspett är ovanligare, men kan också finnas chans på. Jag har sett både gråspett och tillsammans med några deltagare i denna studiecirkel även vitrygg här för några år sedan. Skogshönsen är generellt vanligare längre norrut i Sverige och kanske väljer några tallbitar att häcka här efter vinterns lilla ”invasion”. Vi kommer att åka tidigt på natten mot lördag för att vara på plats när fågelaktiviteten är som störst.
Torsdag 24/4 Kvällsexkursion till Lidhemssjön med omnejd: Växjös närmaste ”slättsjö” visar upp sig från sin bästa sida den här årstiden. Vi hoppas på bland annat flera olika änder, flera sångare, rördrom, brun kärrhök, fiskgjuse och lärkfalk och med stor tur mindre hackspett och forsärla.
Lördag 10/5 Öland: Ängshök, rödspov, brushane, skärfläcka, halsbandsflugsnappare, rosenfink, höksångare…en majdag på Öland kan bli nästan hur artrik som helst! Ett obligatoriskt inslag i varje vårprogram. Vi kommer att besöka några av Ölands finaste fågellokaler och vi kan räkna med ett stort antal arter, däribland flera exklusiva häckfåglar och rastare. Vi försöker plocka in åtminstone någon ny topplokal under årets resa.
Måndag 12/5 Inneträff. Katedralskolan kl. 18.00.
Varmt välkommen till vårens fågelcirkel! /Ola Österström
Kontakt
Janica Sörestedt
Folkbildningsutvecklare - Djur, Natur och Miljö
janica.sorestedt@studieframjandet.se
073-416 14 39
Dela sida:
Dela: