• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Rallylydnad - hur fungerar det?

Rallylydnad är en rolig sport som passar för alla hundraser - oavsett ålder eller storlek. Grundtanken är att det ska bygga på glädje, kommunikation och samarbete mellan hund och förare. Livet med hunden blir både enklare och roligare.

Viftande svansar - och lydnad

Rallylydnad kan enklast beskrivas som en lite mer avancerad form av vardagslydnad. Det går ut på att genom anvisningar få hunden att ta sig igenom en bana med skyltar som har utformats av en domare. På dessa skyltar finns det illustrerat och beskrivet vilka moment eller övningar som ska utföras. 

Hunden och föraren går runt en bana på minst 15 × 25 meter som innehåller 10 - 20 olika övningar eller moment, beroende på klass. Viftande svansar uppmuntras - och det handlar i grunden om att ha kul tillsammans.

Varför heter det rallylydnad?

Sporten är relativt ny och kommer ursprungligen från USA - det var först 2011 som sporten blev en officiell gren inom Svenska Kennelklubben. Namnet betyder helt enkelt att man kör lydnad på en bana. Anledningen till att detta kallas just rally handlar inte om att det ska gå fort - utan att det liknar ett samarbete mellan en kartläsare och förare i sporten rally. 

Hunden är så att säga föraren och du är kartläsaren. Hunden “kör” sedan en bana enligt dina anvisningar. Och dessa anvisningar finns på olika skyltar med ungefär 3 till 5 meters avstånd. 

På skyltarna kan det exempelvis stå:

  • Sväng vänster
  • Hund runt förare
  • 360 grader höger
  • Långsamt tempo
  • Backa
  • Slalom
  • Sitt och ligg
  • Hoppa över hinder 

Hos Svenska Brukshundklubben kan du hitta och ladda hem skyltar inom rallylydnad - och även läsa om hur de olika momenten ska utföras.

Vad är syftet med rallylydnad?

Det handlar i grunden om att förbättra kontakten och samarbetet mellan hunden och hundägaren. Att lära hunden glada konster, samtidigt som den blir aktiverad och får fysisk träning på ett roligt sätt. Ledorden är glädje, kommunikation och samarbete - och det viktigaste ute på banan är just glad kontakt. Under tävlingarna är det därför fritt fram att berömma och uppmuntra hunden. 

  • Glädje och samarbete
  • Kontakt och kommunikation mellan hund och förare
  • Aktivering och fysisk träning 

Här hittar du reglerna för rallylydnad.

Roligare vardagsliv med hunden

Flera av momenten i rallylydnad är även användbara i vardagslivet med hunden. Genom att träna rallylydnad kommer din hund bli såväl mer följsam som uppmärksam på dig även i andra situationer. Du kommer snabbt att upptäcka att det är både enklare och roligare att leva med en pålitlig hund som följer dina kommandon och signaler. Och som en bonus lär sig hunden att bete sig bra tillsammans med andra människor och hundar. 

En hundsport som är anpassad för alla

Tanken med rallylydnad är att det är en sport som ska vara öppen för alla människor och hundar - oavsett åldrar. Som hundförare ska det inte spela någon roll om du sitter i rullstol eller kanske går med hjälp av en rullator. Banan anpassas så att hjälpmedlen får plats. Det spelar inte heller någon roll vilken ras hunden har - eller om det är en blandrashund.

Hur gammal måste hunden vara för att tävla i rallylydnad?

För att delta i tävlingar ska hunden ha fyllt 10 månader. Alla börjar i nybörjarklassen  och klättrar sedan vidare till nästa nivå, efter olika steg av kvalifikation. För att börja med rallylydnad är det bra om hunden har lite grundkunskaper -  som att på kommando kunna sätta sig, lägga sig och ställa sig. Hunden bör även ha etablerat en bra kontakt med sin förare.

Fyra olika klasser i rallylydnad

Det finns fyra olika klasser i rallylydnad. Varje klass har sina egna skyltar och moment.

  • Nybörjarklass
  • Fortsättningsklass
  • Avancerad klass
  • Mästarklass

Vilka hundar kan träna rallylydnad?

Rallylydnad passar som sagt för alla hundar och raser - oavsett storlek. Även äldre hundar kan träna denna roliga sport. För hundar som kanske har haft någon skada, men som du vill sätta igång med träning igen, är rallylydnad perfekt. Och som förare kan du vara ung eller gammal -  nybörjare inom hundsport - såväl som erfaren.

Vill du lära dig mer om rallylydnad?

Hos Studiefrämjandet finns allt från studiecirklar om grundlydnad till tävlingslydnad och rallylydnad på mycket hög nivå. Lydnadskurserna anordnas tillsammans med Sveriges största hundägarorganisationer - Svenska Kennelklubben, Svenska brukshundklubben och Sveriges hundungdom - samt flera fristående hundklubbar.