Valpsäkra ditt hem och din trädgård - det här bör du tänka på
Ditt hem är fullt av lurande faror för en busig och nyfiken liten valp som ska utforska sin omvärld. Här hittar du några tips på hur du kan valpsäkra ditt hem - och ge den nya familjemedlemmen ett så tryggt hem som möjligt.
Förbered dig på valpens bus - och lite trubbel
En valp är en valp - och även om du har gjort allt för att skydda den så kommer det att uppstå oförutsedda händelser och smärre olyckor. Det tar tid att lära en valp att lära sig skilja på en tuggleksak, persiennsnören och dina nya sneakers - och det gäller att ha tålamod. Genom att förbereda hemmet på rätt sätt hjälper du din nya valp att känna sig trygg och bekväm i sin nya miljö.
Det finns många sätt att minimera riskerna - här går vi igenom några av de viktigaste.
Se på ditt hem ur valpens perspektiv
Ett sunt förnuft kan många gånger räcka långt när du ska valpsäkra ditt hem. Men tänk på att valpar fungerar ungefär som små barn - och utifrån deras perspektiv går precis allt att leka med. Valpar älskar att utforska sin omvärld - vilket är fantastiskt - men det finns mycket som kan gå snett innan de små lär sig vad som är rätt eller fel. Försök att titta på ditt hem med helt nya ögon - och leta efter alla potentiellt farliga situationer som skulle kunna uppstå.
Ett tips är att att krypa runt på alla fyra - försök att få en valps höjd och synvinkel på ditt hem.
Vad finns i skåp och lådor som en valp kan nå?
Tänk på att en pigg och nyfiken valp kan ta sig in i de mest udda eller konstiga av utrymmen. Försök att valpsäkra ditt hem med ungefär samma lösningar som gör ett hem barnsäkert. Alla skåp, lådor och vrår av ditt hem bör ses över. Montera gärna barnlås på alla köksskåp som valpen enkelt kan nå från golvnivå. Det gäller speciellt sådana som innehåller giftiga rengöringsprodukter - och stäng alltid alla soptunnor och papperskorgar.
Det här är giftigt för valpar och hundar:
- Rengöringsmedel
- Råttgift
- Malkulor
- Insektsmedel
- Tvålar
- Schampon
- Tvättmedel
- Mediciner
- Nikotin
Minimera risken för att valpen skadar sig
Nyfikna valpar älskar att bita och dra i allt som hänger och dinglar. Bind gärna upp långa snören från persienner och se till så att de inte kan få tag i gardiner, långa bordsdukar eller liknande. Snören kan även utgöra en kvävningsfara.
Tänk även på att försöka göra allt som minimerar riskerna för att de kan dra ned föremål. Se även över vilka blomkrukor, vaser eller liknande som kan utgöra en fara.
Om olyckan är framme - var förberedd
Något annat som är viktigt att tänka på när du förbereder ditt hem inför den nya valpens ankomst är att numret till en veterinär finns lättåtkomligt. Spara numret i din mobil eller sätt upp det någonstans hemma - så att du snabbt kan ringa om valpen insjuknar eller skadar sig i hemmet.
Så här skyddar du din valp inomhus:
Det här är inte en fullständig lista över alla faror som finns för en utforskande valp, men några saker du behöver se över redan innan den flyttar in.
✓ Ta bort alla små föremål från golvet. Ett hem är fullt av föremål som en nyfiken valp vill tugga på. Det kan röra sig om små leksaker eller legobitar som lätt kan fastna i halsen. Låt i stället tuggleksaker som är anpassade för valpar ligga framme.
✓ Skydda eller göm alla sladdar. Använd kabelgömmor - och försök placera dessa på platser som valpen inte kan nå.
✓ Se över höga höjder. En valp kan lätt bryta benen om den ramlar eller hoppar från en soffa eller stol. Lyft ned valpen från sådana ställen - och skärma av tillgång till trappor med en barngrind.
✓ Säkra fönster och balkonger – valpar kan falla från höga platser när de utforskar ditt hem.
✓ Finns det giftiga växter i hemmet? Placera dessa utom räckhåll för din valp. Här hittar du en lista på växter som är giftiga för hundar.
✓ Tänk på vilka livsmedel du har framme. Hundar ska exemeplvis inte ha tillgång till choklad, vindruvor, lök, nötter, mejeriprodukter eller sötningsmedel som xylitol. Lämna aldrig mat framme när du går ut ur rummet.
✓ Stäng alla luckor. Kylskåp, ugn, diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare ska alltid hållas stängda.
✓ Vilka föremål kan ramla ned på valpen? Skydda saker som är placerade på en höjd - så att valpen inte kan dra ned eller skada sig på dessa.
Så här skyddar du din valp i din trädgård:
En trädgård är förstås en fantastisk lekplats för en valp, men här gäller det att ha full koll.
✓ Kontrollera staket och stängsel. Hur högt ett stängsel ska vara är beroende på hundens storlek, ras och spänst - men en valp bör inte lämnas i trädgården utan tillsyn. Kontrollera även noga att det inte finns några små glipor som valpen kan ta sig igenom.
✓ Upplys samtliga familjemedlemmar om vilka risker som finns. Se till så att alla i familjen är noggranna med att stänga grindar - och att hålla vassa och farliga trädgårdsredskap utom räckhåll för en valp.
✓ Begränsa valpens åtkomst till trädgården. En liten valp ska aldrig lämnas utan uppsikt - skapa gärna ett inhägnat eller avgränsat utrymme där den kan röra sig säkert.
✓ Använd inte ogräsmedel, insektsmedel eller råttgift i trädgården. Exempelvis snigelpellets är är mycket giftigt. Förebygg olyckor av detta slag - förvara alla eventuella gifter på ett säkert ställe.
✓ Valpar och vatten - lämna aldrig din valp ensam. Har du en pool eller trädgårdsdamm på tomten ska du aldrig lämna en valp utan uppsikt.
✓ Se över vilka växter som finns på tomten. De vanligaste växterna att undvika - och som kan orsaka förgiftning eller irritation är:
- Lilja
- Azalea
- Idegran
- Påsklilja
- Tomat
- Fingerborgsblomma
- Hortensia
Dela sida:
Dela: