• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Att förbereda för en valp - en checklista

Att hämta hem en ny lurvig liten familjemedlem är roligt, spännande, givande och utmanande. Om du är väl förberedd underlättar det för valpen att så snart som möjligt känna sig trygg. Här har vi tagit fram en checklista på det allra mest väsentliga att tänka på vid valpköp.

Kärlek och trygghet är viktigast för valpen

Vad behöver man till en valp? Numera finns det ett enormt utbud av hundsaker och valptillbehör, men en liten valp klarar sig oftast med ganska få saker. Det viktigaste är att du ger valpen din tid så att den känner närhet, trygghet och kärlek hos sin nya familj. Det finns dock några grundläggande saker som kan vara bra att ha hemma redan när valpen anländer.

Vad behöver du köpa till en valp?

Halsband, sele och koppel

Tänk på att valpen växer fort, så lägg inte för mycket pengar på dyr utrustning som snart kommer att vara för liten för din valp. Välj exempelvis ett halsband som kan justeras allt eftersom valpen växer. 

Valpfoder 

Ett nytt hem är en stor omställning för en liten hundvalp, så försök göra övergången från uppfödaren hem till dig så smidig som möjligt. Det är viktigt att ha rätt foder hemma, och gärna samma foder som uppfödaren har gett dittills. Diskutera foder och mängd med din hunduppfödare, och se till att ha rätt hundmat hemma redan när valpen anländer. 

Mat- och vattenskål

Valpar älskar att tugga på det mesta som finns runtomkring dem, så även matskålar. Välj därför gärna skålar i rostfritt stål, som är slittåliga och lätta att rengöra. 

Hundbädd, korg eller filt

Det finns en rad olika, exklusiva hundbäddar. Men en valp kan lika gärna nöja sig med ett ihopvikt täcke eller en skön filt som hundbädd. Huvudsaken är att valpen har en trygg bädd i ett lugnt hörn där kan den få vila och vara ifred. 

Hundbajspåsar

Detta kan verka självklart, men du kommer bli förvånad över mängden påsar som går åt i början. Bajspåsar är dessutom ett smidigt sätt att komma överens med icke hundägare.

Hundleksaker

Ett bra sätt att aktivera och socialisera din valp är att ge den tuggleksaker. De minskar  risken för att din valp ska testa tänderna på möbler, skor eller kuddar. Tänk på att välja leksaker som passar valpens storlek - leksaken ska vara dubbelt så stor som valpens mun för att undvika kvävningsrisk. 

Borste och pälsvård

Olika raser behöver olika typer av kam eller borste som hjälper till att hålla pälsen hälsosam och prydlig. Genom att sköta om valpens päls vänjer du den också vid mänsklig kontakt och beröring. 

Tandborste och hundtandkräm

Munhygien är viktigt för friska tänder och en frisk hund. Börja därför att borsta tänderna på din hund så tidigt som möjligt i livet. Att borsta mjölktänderna är bra träning. Då blir det en god vana. 

Klotång

Att klippa klor kan vara knepigt - särskilt på en valp som inte är van. Vänj hunden tidigt vid tasshantering - det har ni nytta av i framtiden. 

Transportbur eller väska

Om ni ska åka på semester eller bara en dagstur så är det lämpligt att ha en bra transportväska eller hundbur. Tänk på att det finns regler för transport av husdjur. Här hittar du Jordbruksverkets regler för transport och hund i bil

Fästingplockare

Skaffar du en valp under sommaren får du förmodligen snart användning av en fästingplockare. Den ska sedan följa med i hundens necessär under hela livet. 

Valpsäkra ditt hem - saker att se över

Valpar är charmerande söta och oskyldiga, men tänk också på att de även är extremt duktiga på att hitta på bus när de utforskar ditt hem. Det kliar i deras valptänder, vilket gör att de gärna tuggar på lite vad som helst. Även det som kan vara mycket farligt eller giftigt för den lille. Här är några saker du behöver se över eller gömma undan:

  • Rengöringsmedel
  • Små barnleksaker som valpen kan svälja (exempelvis lego)
  • Mediciner
  • Elkablar
  • Giftiga växter
  • Nikotin
  • Choklad

 

Här (KOMMANDE LÄNK)  kan du läsa mer om hur du kan valpsäkra ditt hem och din trädgård.

Glöm inte att försäkra din valp - i god tid

Det kan vara bra att börja söka och jämföra försäkringar en tid innan du får hem din valp. Olika bolag har olika priser och villkor. Hos vissa bolag finns också tilläggsförsäkringar som du bör ta ställning till. När det sedan är dags att teckna försäkringen i samband med att du hämtar hem din valp kan du enklare göra det bästa valet för just din valp. 

Här kan du jämföra olika hundförsäkringar