Att tänka på innan du skaffar hund
Under de senaste åren har många fler än vanligt skaffat eller blivit sugna på att skaffa hund. Genom att jobba hemifrån har många fått mer tid, men också behov av sällskap. Att skaffa hund eller köpa hundvalp är roligt. Men - det är viktigt att också tänka på allt vad det innebär. Här är några saker du behöver fundera över innan du skaffar hund.
Har du råd?
Att äga en hund är inte gratis. Förutom att du ska ha råd att köpa själva hunden så tillkommer det ett antal kostnader i form av försäkring, mat och utrustning. Tänk även på att vissa hundraser behöver klippas och trimmas regelbundet, och att det också kostar pengar. Därför är det klokt att räkna lite på vad det i snitt skulle kosta dig att ha en hund per månad.
Vad kostar en hund i månaden?
Hur mycket en hund kostar beror förstås på vilken hundras du köper. En vanlig kostnad för en hundvalp är runt 15 000 kronor och uppåt. Det är dock viktigt att komma ihåg att det är många kostnader som tillkommer utöver själva inköpskostnaden. Med försäkring, mat, bur till bilen, koppel och övriga nödvändigheter bör du räkna med minst ytterligare 15 000 kronor det första året. Andra utgifter kan vara hunddagis eller dagmatte, hälsokontroller samt veterinärkostnader.
FAKTARUTA: Hundens första år - ett prisexempel
Prisexempel: Golden Retriever
Inköpspris: 24 000 kronor.
Hundfoder: 10 000 kronor.
Vaccinationer: 800 kronor.
Försäkring: 3 000 - 6 000 kronor.
Bajspåsar: 500 kronor.
Koppel, matskålar & andra tillbehör: 1 700 kronor.
Källa: Brukshunden
Har du tid med en hund?
Det är viktigt att komma ihåg att en hund kommer att bli som en familjemedlem som kommer att kräva tid, omvårdnad och uppmärksamhet. Kan du lösa vardagspusslet? En hund behöver äta mat, få sjukvård, komma ut på promenader och kommer oundvikligen att begränsa din frihet. Olika hundraser kräver olika mycket tid för motion och andra aktiviteter när de är vuxna. Ta därför reda på vad just din hund kan komma att behöva.
Hur ser ditt liv ut - nu och senare?
En hund lever länge och ska vara med en stor del i ditt liv. Funderar du på att byta jobb? Kan du då ta med dig hunden till jobbet? Har du råd med ett hunddagis eller en hundvakt? Det är bra att ha lösningar på detta redan innan problemen uppstår. Finns det barn i hemmet som kan hjälpa till? Vad gör du om du ska åka bort på semester?
Hur länge får man lämna en hund ensam?
Det är ditt ansvar som hundägare att uppfylla hundens grundläggande behov. Att lämna hunden ensam ofta och länge är inte bra för hunden. En hund som är ensam gör oftast inte så mycket mer än att vila, därför bör inte hunden lämnas ensam mer än nödvändigt. Det är också bra att aktivera den på fler sätt än enbart rastning.
Tänk också på att hunden behöver tränas till att vara ensam hemma. Börja korta stunder och utöka tiden långsamt när du märker att din hund blir mer trygg och van vid att vara ensam.
- En hund bör inte vara själv mer än fem timmar per dag.
- Hundar bör rastas var sjätte timme dagtid, valpar och äldre hundar oftare
- Hundvalpar under 4 månader får endast lämnas ensamma kortare stunder
Här hittar du Jordbruksverkets riktlinjer för hundskötsel.
Dela sida:
Dela: