Att köpa en hund
Att äntligen ha tagit beslutet att köpa en hund är en rolig tid i livet - grattis! Men det finns mycket att tänka på för att göra ett säkert hundköp. Här får du svar på vad som ingår i ett hundköp - och vad som är viktigt att ha koll på.
Vad ingår i ett hundköp?
För att göra ett så säkert hundköp som möjligt är det viktigt att du har koll på vilka regler som gäller. Såväl för hunden eller valpens skull - som för din egen. Seriösa uppfödare vet vad du som köpare ska få med dig - men det kan vara bra att även själv ha koll på detta.
- Ett skriftlig köpeavtal
- Registreringsbevis och stamtavla
- En korrekt veterinärbesiktning
- Vaccinationer - intyg och schema
- Viktiga försäkringar
Kom även ihåg att: Valparna inte får lämna tiken före 8 veckors ålder - det är först då du kan hämta din valp. Det här är livsviktigt för att en valp ska få ett bra immunförsvar och lära sig grundläggande beteenden från tik och syskon.
1. Ett skriftlig köpeavtal
Det är mycket viktigt att du alltid får ett skriftligt avtal vid köp av en hund - och det ska vara seriöst utformat. Exempelvis Svenska Kennelklubbens uppfödare måste använda sig av SKK:s egna avtal - eftersom dåligt skrivna avtal kan leda till stora problem i framtiden. I ett köpeavtal regleras bland annat vad som gäller vid:
- Reklamation
- Dolda fel
- Återköp
- Avbeställning
Här kan du läsa mer om olika typer av avtal vid köp av hund.
2. Registreringsbevis och stamtavla
Det är endast uppfödaren som kan registrera valpar - så det är viktigt att du får med dig registreringsbeviset (eller stamtavlan) när du hämtar din hund. Ett registreringsbevis kan liknas vid hundens id-handling eller personnummer. Där ska du hitta information om bland annat:
- Födelsedata
- Färg
- Föräldradjur
- Stamtavla
Tänk på: En stamtavla för en hund ska innehålla information om tre generationer tillbaka.
Den som är nyfiken på att veta mer om hundens släktträd kan hitta information hos Svenska Kennelklubbens Hunddata eller Avelsdata.
3. Veterinärbesiktning av valp
Innan du hämtar din valp ska uppfödaren ha tagit din valp till en veterinär. Det här är viktigt för att du som köpare ska kunna vara säker på att valpen är helt frisk. Du ska få med dig ett veterinärintyg hem - och om det finns någon hälsoavvikelse ska det finnas noterat i intyget.
Tänk på: Vid valpköpet ska intyget inte vara äldre än sju dagar. Det ska vara utfört och signerat av en legitimerad veterinär.
4. ID-märkning och ägarregistrering
Enligt lagen måste alla hundägare registrera sina hundar hos Jordbruksverket. ID-märkningen innebär att hunden enkelt kan hittas om den skulle komma bort från sin ägare. Hunden märks då antingen med mikrochip eller tatuering. Det blir allt vanligare med chipmärkning - och vissa länder kräver att hunden är märkt med chip för att komma in i landet.
Tänk på: Hos många uppfödare är ID-märkning obligatorisk, annars bör du själva registrera
hunden hos Jordbruksverkets Hundregister.
5. Vaccinationer - intyg och schema
När du hämtar din valp får du som sagt ett köpeavtal. Med avtalet ska du få med ett intyg där det tydligt framgår vilka vaccinationer som din hund har fått. Alla valpar vaccineras inte mot allt eftersom det finns en mängd olika vaccinationsprogram.
Alla valpar bör få grundvaccin mot:
- Parvo
- Valpsjuka
- Hepatit
Tänk på: Många uppfödare kan och bör ge dig en påminnelselista över när framtida vaccineringar ska ske för din hund. Du bör också få med ett schema över när avmaskning ska ske.
6. Försäkringar för hund
De allra flesta uppfödare tecknar en dolda fel-försäkring, men kontrollera att det finns en sådan. Det underlättar framtida tvister om det skulle visa sig att din valp haft en dold sjukdom. Andra försäkringar bör du teckna redan innan du får hem din valp. Särskilt dessa är viktiga - om du vill undvika eventuellt stora utgifter:
- Försäkring för dolda fel
- Liv- och veterinärvårdsförsäkring
- Självrisk
- Ansvarsförsäkring
Var noggrann med att kolla upp så att din hemförsäkring innehåller en ansvarsförsäkring. Som hundägare har du så kallat strikt hundägaransvar. Det innebär att det är du som är ansvarig för alla skador som din hund orsakar.
Tänk på: Olika försäkringsbolag har olika villkor - jämför de olika bolagens premier och villkor med varandra. Läs igenom det finstilta så att du inte missar eventuella reservationer kring din ras.
Och kom ihåg - gynna aldrig oseriös verksamhet
När du har bestämt dig för att skaffa hund är det viktigt att du gör det på rätt sätt. Du bör alltid träffa uppfödaren på plats i dennes hem, så att du kan se att det är en seriös verksamhet - för en så sund och frisk valp som möjligt. Det förekommer att insmugglade hundar säljs på parkeringsplatser eller liknande ställen.
Tänk på att det kan vara svårt att motstå att köpa en söt liten valp - även i en sådan situation. Undvik därför alla sådana säljare.
Dela sida:
Dela: