• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Kulturnördar i Lycksele

I Lycksele i Västerbottens inland kretsar mycket av fritiden kring frikyrkan, idrott och jakt. Men det finns också behov av annat. Cirkeln har träffat tre Lyckselebor som brinner för kulturen – och för att alla ska ha en plats i föreningslivet.

Vi träffar delar av Lyckseles civilsamhälle

”Du behöver bli lite störd i dina invanda tankar”

Vi möts på Studiefrämjandets kontor i centrala Lycksele, en kommun med 12 000 invånare spridd på en yta större än hela Sörmland. Det är en typisk svensk sommardag, strålande sol med hotande regnmoln i fjärran. Längs Storgatan avlöser sommarreorna varandra.

Runt fikabordet på Studiefrämjandet, mitt i centrum, sitter Christoffer Fahlgren, 32, Louise Söderlund, 71, och Sigrid Körling, 35. Alla tre är involverade i Lyckseles föreningsliv, och delar tanken att det gäller att kavla upp ärmarna om något ska hända.

Så var det också när Sigrid, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet, tog initiativ till den filmcirkel som Louise deltar i. Bio Kontrast hade tidigare visat filmer på dagtid, följt av fika och prat. Detta bubblande filmintresse ville Sigrid ta vidare. Hon satte in en annons i gratistidningen Lyckselebladet.

– Budskapet var att ”nu startar vi en knasig filmklubb, men ni får göra jobbet själva”.

Ovanlig film

Louise nickar och ler.

– Ja du fick liksom igång oss, säger hon och berättar om filmklubben, där ett tiotal seniorer mellan 70 och 92 år träffas regelbundet på Studiefrämjandet och, som hon uttrycker det, ”tittar på ovanlig film”.

– Lika viktig som filmen är samtalen före och efter. Vi har ett uppdämt behov av att prata, och det behöver inte handla om filmen. Det kan bli vilda associationer om vad som helst, säger Louise och beskriver träffarna som både uppfriskande och tankeväckande.

– När du kommer upp i åren behöver du bli lite störd i dina invanda tankar. Det är så förbaskat lätt att tycka att ”jag äger sanningen”. På filmklubben utmanas vi och får nya impulser.

Louise är uppvuxen i Lycksele och efter trettio år i Umeå har hon nu återvänt.

– Men jag hade inte mycket till kontaktnät här, förutom några släktingar. För mig har filmklubben också handlat om att lära känna människor jag annars inte skulle ha träffat.

Spelnörd

– I en ort som Lycksele betyder föreningslivet väldigt mycket. För ungdomar är det ett alternativ till att vara ute och supa eller sitta hemma och göra ingenting, säger Christoffer Fahlgren.

Förutom två år i Umeå har han bott hela sitt liv i Lycksele. Som försäljare på Systembolaget är han ett bekant ansikte.

– Många känner mig också som spelnörd, och det skäms jag inte för.

Christoffer är ordförande i föreningen Lycksele Figur och Rollspel. Han beskriver föreningen som en plats med högt i tak.

– Jag har sett hur människor har blomstrat i föreningen. Många har varit isolerade och känt att de inte får vara med någonstans. Här får de vara med.

Föreningen har ett tjugotal medlemmar, från 20 år och uppåt. Som i många spelhobbyföreningar är de flesta män. De träffas regelbundet på Studiefrämjandet och har livliga kontakter med föreningar på andra orter.

– Vi är som en tredje plats, vid sidan av hemmet och jobbet, där du kan vara dig själv, ägna dig åt din hobby och lära känna andra.

Smala föreningar

– Det behövs smala föreningar och grupper även på en liten ort, säger Sigrid som med kollegan Åsa Holmgren utgör Studiefrämjandet i Lycksele.

– Jag vill gärna locka fram dem som är lite ”nalta eljest”, som vi säger häruppe. Det betyder de som är lite annorlunda.

Hon nämner det nybildade nätverket HBTQ CC som exempel. Det började med att Sigrid nosade rätt på några personer och bjöd in till en filmkväll på Hallowen.

– Nu är det en grupp med tio, tolv personer som träffas regelbundet. Man kan säga att de gått från hemmasittande utanförskap till trygg gemenskap. Nu har de fixat en egen lokal och börjat prata om att ordna Lycksele Pride.

Som verksamhetsutvecklare beskriver Sigrid sin roll en inspiratör och igångsättare. Folkbildning är ingen servicebransch, utan bygger på att människor får förutsättningar att göra saker själva, menar hon.

– Det kan vara en svår balans att inspirera och peppa, utan att styra och ställa för mycket. Men det är mitt jobb att hitta den balansen, säger hon.

Mäns fritid i fokus

– Mycket av föreningslivet här omkring är fokuserat på mäns fritid. Det är jakt, fiske, köra scooter, säger Louise och höjer rösten:

– Om bara ett av könen får sina behov uppfyllda, då dör ju samhället.

Sigrid berättar att kommunen är positivt inställd till att stödja kulturverksamhet, men att initiativet måste komma underifrån, från dem som vill göra något. Studieförbundens roll som katalysator för bildning och kultur är betydelsefull, menar hon. Louise nickar instämmande.

– De ger stadga åt föreningslivet och framför allt ser de till att föra människor samman. Studieförbunden betyder väldigt mycket, särskilt på mindre orter som Lycksele, säger Louise.

Att gå från ett ensamt ”jag” till ett kollektivt ”vi”, är en av de stora vinsterna med folkbildning, menar Sigrid.

– Det handlar om att människor blir integrerade, också in i det samhälle där du är född.

– Och om demokrati, tillägger Christoffer. Om du ser att din förening drabbas av ett politiskt beslut kanske du vill vara med och påverka, och då är du plötsligt en del av demokratin.

Läs mer om föreningsutveckling på Studiefrämjandet.

Ur Cirkeln nr 2 2024.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 25 september 2024