Vässa din förening
Behövs ny energi i din förening? Vill ni bilda en ny förening eller ett nätverk, men inte riktigt vet hur ni kommer igång? Studiefrämjandet är en bra partner till både nya och gamla föreningar, säger Agneta Fleischer på Studiefrämjandet. (Ur Cirkeln nr 3 2014)
Idrottsföreningar, hundklubbar, teatergrupper och etniska föreningar. Listan kan göras hur lång som helst. Och nya föreningar föds hela tiden. De flesta svenskar är med i fler än en förening. En del medlemmar är inte särskilt aktiva men stödjer föreningens idé. Andra tillbringar hela sin fritid i föreningslivet.
Bra gemenskap är en nyckelfaktor i en förening. Det gäller att vara en mötesplats där det händer spännande saker, där man trivs och vill lägga sin tid. Nya impulser är ibland nödvändiga för att föreningen ska utvecklas åt rätt håll. Klubbar för inbördes beundran i all ära, men på sikt mår de flesta föreningar bra av nya aktiva medlemmar och idéer utifrån. Det är här studieförbunden kommer in i bilden.
– Vi samarbetar med tusentals föreningar över hela landet. Varje dag har våra medarbetare kontakt med föreningar, säger Agneta Fleischer på Studiefrämjandet. För dig som är med i en förening – eller ligger i startgroparna för att starta en – kan det därför vara en god idé att kontakta Studiefrämjandet.
FÖRENINGSSTÖD I OLIKA FORMER
Agneta Fleischer ger en provkarta på vad föreningar får stöd med från Studiefrämjandet:
STARTA EN FÖRENING
Ni är ett gäng som vill göra något tillsammans? Att bilda en ny förening är inte särskilt svårt. Vi kan lotsa er framåt.
STYRELSEUTBILDNING
Vad gör en kassör, ordförande och revisor…? Vi anordnar föreningsutbildningar för styrelseledamöter.
FÖRENINGSUTVECKLING
Vill ni komma vidare i er förening men vet inte riktigt hur? Vi hjälper till med föreningsutveckling. Upplägget styrs av era behov – men målet är ofta en konkret handlingsplan för er förening.
LEDARUTVECKLING
Många föreningsaktiva deltar i ledarutveckling, som är vår utbildning för cirkelledare.
STUDIECIRKLAR
Bra studieverksamhet gör föreningen spännande och attraktiv. Genom att ordna studiecirklar kan ni få fler intresserade och aktiva i föreningen. Cirklar för allmänheten har visat sig vara en bra inkörsport för nya medlemmar.
FIXA ARRANGEMANG
Utställning, konsert, festival, föreläsning… Utåtriktade arrangemang ger uppmärksamhet åt föreningen och gör att fler ser att ni finns. Vi kan hjälpa till med planering och praktiska saker.
LOKALER
På många orter har Studiefrämjandet lokaler som föreningar får låna eller hyra till ett rimligt pris – för studiecirklar, möten etc.
MARKNADSFÖRING
Vi kan hjälpa till med marknadsföring – och ge tips om hur ni själva kan nå ut.
MEDLEMSMODELLEN
”Hur ska vi få fler, aktivare och nöjdare medlemmar?” Den frågan ställer sig många föreningar. Medlemsmodellen är en bok som utgår just från medlemmens perspektiv. Studiefrämjandet har tagit fram en studieplan till Medlemsmodellen.
FÖRENINGSFAKTA
- Det finns cirka 130 000 ideella föreningar i Sverige (SCB)
- Åtta av tio svenskar över 16 år är med i minst en förening (SCB)
- Fyra av tio unga 16–25 år uppger att de varit på ett föreningsmöte senaste året. (MUCF)
DÄRFÖR STÖDJER STUDIEFRÄMJANDET FÖRENINGSLIVET
Studiefrämjandet tror på idén att ett starkt föreningsliv är bra – både för enskilda människor och för samhället i stort. Studiefrämjandet får stöd av stat och kommun för att anordna studieverksamhet i föreningar och på olika sätt stödja föreningslivet.