• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Nystart

Nu börjar samhället med försiktiga steg återgå till det normala, efter snart två år av pandemi. Hur har den senaste tiden varit, och vad händer framöver? Vi ställde frågan till tre av Studiefrämjandets medlemsorganisationer. (Ur Cirkeln nr 3 2021)

Friluftsfrämjandet

Naturen ställde upp när allt ställde in

– Allt ställde in och stängde ner, utom naturen. Vi märkte direkt ett ökat intresse för friluftsliv. Det är mycket glädjande, men inte utan utmaningar, säger Cajsa Rännar, chefredaktör för Friluftsfrämjandets Magasin Friluftsliv.

Festlokal, gym och vardagsrum. När pandemin kom blev utomhus det nya normala.

– Att stormköket blev förra årets julklapp var ingen tillfällighet. Matlagning utomhus har blivit ett nytt sätt att umgås, säger Cajsa Rännar.

Intresse för ledarledda aktiviteter har också ökat påtagligt.

– Kajak, mountainbike, fjällvandring, långfärdsskridsko, friluftsteknik… Det är stor efterfrågan på allt.

Friluftsfrämjandet har medvind. Medlemsantalet stiger och ledare strömmar till. Hur mår då naturen av denna anstormning?

– Naturen är kanske lite trött på att vi inte sprider ut oss tillräckligt, inte plockar upp vårt skräp och eldar där det inte är tillåtet. Men vi ska också veta att det finns oerhört mycket natur i Sverige, så det finns plats så det räcker för alla, säger Cajsa Rännar.

Inte nöjda

Trots medvinden för Friluftsfrämjandet saknas inte utmaningar. Många har ännu inte hittat ut i naturen, och går därmed miste om både glädjen och de positiva hälsoeffekterna.

– Vi kan inte nöja oss med att säga ”det är öppet för alla”, utan måste anstränga oss mer än så. Att göra dörren större och tröskeln lägre är en utmaning.

Friluftsfrämjandets strategi går via skolan.

– Där når vi alla barn. Vi ökar nu vår närvaro i skolan, genom ett tydligt koncept till låg kostnad. Och så har vi ju Skogsmulle som fortfarande når rakt in i barnens hjärtan.

För den som vill testa ett mer aktivt friluftsliv har Cajsa Ränner ett par råd:

– Gå en vandringsled i närmaste naturreservat i dina vanliga gympaskor och med matsäck. Eller hitta Friluftsfrämjandet på din ort och häng med på något som känns spännande för dig. Krångligare än så behöver det inte vara.

Friluftsfrämjandet

  • Bildades 1982 och har 109 000 medlemmar
  • Har 300 lokalföreningar
  • Har tolv olika verksamhetsgrenar med friluftsliv som gemensam nämnare
  • www.friluftsframjandet.se

Svenska Jägareförbundet

Ökat jaktintresse – mer digitalt

För Svenska Jägareförbundet har pandemin, som för många andra, inneburit en omställning från fysiskt till digitalt.

– Våra livesända temaföreläsningar har varit superpopulära, säger Josefin Linusson, samordningsansvarig för utbildningsverksamheten på Jägareförbundet.

De digitala föreläsningarna i Jägareförbundet har haft olika teman, som rådjur, älg och viltdata – med möjligheter för del-tagarna att ställa frågor direkt till föreläsarna.

– Även smalare ämnen kan få en bred publik på det här sättet. Jag tror säkert att antalet föreläsningstillfällen och takten för att utveckla föreläsningsformen har gått fortare än vad den hade gjort utan pandemin, och nu vill många att vi fortsätter med dem.

Antalet medlemmar i Jägareförbundet ökar. Josefin Linusson menar att utbildning är en nyckelfråga för den moderna jakten. Tidigare fördes kunskap om jakt ofta vidare mellan generationerna.

– Många nya jägare bor i städerna och den naturliga gemenskapen och kunskapsöverföring i jaktlagen på landet uppstår inte av sig själv. Våra utbildningar och aktiviteter skapar kunskap och kontakter som kan vidga jaktintresset.

Utbildningsmaterialet Jägarskolan som leder fram till Jägarexamen är populärt, och här utvecklas ständigt innehållet utifrån nya jakttider, hjälpmedel och så vidare.

– Det ökande intresset för natur och friluftsliv har också gynnat oss. Det är stor efterfrågan på våra utbildningar, säger Josefin Linusson.

Kursmaterial på gång

På gång just nu är nya kursmaterial för vildsvinsjakt och säljakt. Dessutom utvecklar Jägareförbundet området urban viltförvaltning.

– Viltet kommer allt närmare våra tätorter, eller är det kanske tvärtom, och det ställer till problem, inte minst i trafiken.

Studiefrämjandet och Jägareförbundet samarbetar över hela landet, och det fungerar i allmänhet mycket bra, menar Josefin Linusson.

– Vi har till exempel hjälpts åt att genomföra digitala valberedningsutbildningar nu under pandemin, och det har varit mycket uppskattat i flera av våra jaktvårdskretsar och länsföreningar.

Svenska jägareförbundet

  • Sveriges största Jägarorganisation med 158 000 medlemmar
  • Är uppbyggd av lokala jaktvårdskretsar och länsjaktvårdsföreningar
  • Bildades 1830
  • www.jagareforbundet.se

Svensk Live – Unga arrangörsnätverket

Alla längtar efter live

Kulturlivet har drabbats hårt under pandemin.

– Nu behöver vi få tillbaka engagemanget, för det finns ett stort sug efter livespelningar. Det säger Måns Katsler, verksamhets-
ansvarig på Unga Arrangörsnätverket.

Unga Arrangörsnätverket inom Svensk Live samlar ett trettiotal lokala arrangörsföreningar, drivna av ungdomar. Som namnet antyder sysslar dessa föreningar just med att skapa lokala musikarrangemang, från enstaka gig till mindre festivaler.

Måns Katsler beskriver Musiksverige som en pyramid, där toppen är de stora artisterna och konserterna, typ Håkan Hellström på Ullevi. Basen är all den lokala musikverksamhet som sker i samverkan med studieförbunden.

– Den breda basen i pyramiden för utvecklingen framåt, med nya artister och genrer.

Här kommer arrangörsföreningarna in i bilden. De ser till att det finns scener där artister kan möta sin publik, även i mindre sammanhang och på mindre orter.

– Våra medlemmar gillar just att arrangera. De har insett charmen med att skapa något som andra kan njuta av.

Två år lång tid för unga

Måns Katsler har haft kontakt med föreningarna under pandemin.

– Jag hoppas att de är beredda att dra igång igen, men ärligt talat vet jag inte. Det är ju ungdomar som är aktiva och på två år händer mycket i en ung människas liv.

Unga Arrangörsnätverkets ettåriga mentorprogram är igång med digitala träffar, där aktiva får stöd och råd av varandra och av professionella arrangörer. Det hela avslutas med att deltagarna ska skapa ett arrangemang på hemmaplan.

– Nätverket och mentorprogrammet gör att aktiva i föreningarna kommer in i ett sammanhang och lär känna varandra. Kontakter betyder mycket i musikbranschen, säger Måns Katsler som hoppas att det långa konsertuppehållet snart ska ta slut.

– Visst har vi lärt oss mycket om digitala arrangemang under pandemin, men nu längtar alla efter riktiga livearrangemang igen, det är en helt annan upplevelse.

Svensk Live - Unga arrangörsnätverket

Ur Cirkeln nr 3 2021.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 17 september 2021