• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Kontakten i Gottsunda

På Kontakten stannar man gärna lite längre. Snackar, tar en fika eller fixar matteläxan. En omtyckt mötesplats mitt bland betonghus och butiker i Uppsalastadsdelen Gottsunda. Cirkeln åkte till Kontakten och minglade med nyanlända somalier, läxläsare, volontärer och fnittriga tonårstjejer. (Ur Cirkeln nr 1 2016)

Dörren till Kontakten är öppen för alla, men skorna måste av innanför entrén. Kanske bidrar det stilla tassandet i strumpor och tofflor till hemkänslan. Trots att ett femtiotal personer rör sig i lokalerna möts vi av en stillsam, avslappnad atmosfär.

Hit kommer man för att läsa läxor, sitta vid datorerna, handarbeta, dansa, spela musik, gå på kurs eller bara umgås. En öppen mötesplats för människor och föreningar i Gottsunda. Mycket ungdomar rör sig här, men även familjer med barn och äldre.

– Ett möjlighetshus, säger föreståndaren Seynab Haji, själv uppväxt i Tanzania och med föräldrar från Somalia och Kenya vet hon en hel del om mångkultur och integration.
– Visst finns kulturskillnader, men här lyssnar vi och lär av varandra. Det hjälper oss att öppna våra sinnen.

Kök eller städ

I ett av rummen en trappa upp sitter Ibtisam med blicken riktad mot skärmen. Lediga jobb flimrar förbi på Arbetsförmedlingens webbplats.
– Jag vill jobba i kök eller städ. Men det är svårt att få jobb, suckar hon.

Runt omkring cirklar Reem, 9 och Ihab, 2. Ett tredje barn är på väg.
– Kontakten är ett bra ställe, vi kan komma hit hela familjen.

Allrummet på övre plan är husets hjärta. Bord, stolar, soffor och en öppen köksavdelning, där Momtaza Alagha ser till att det alltid finns fika. Hon håller fram en vacker kaka, bakad i långpanna och skuren i små rutor
– Jag har jobbat här ett år och trivs toppenbra, varsågod smaka på kakan.

Vid ett bord sitter några killar och övar svenska. Mahad, 24 från Etiopien, Mustafa, 15 och Ahmad, 16 från Somalia har alla varit i Sverige mindre än ett halvår. Alla tre vill stanna och snabbt lära sig svenska.
– Allt fokus på det, säger Mahad.

Nu studerar de i förberedelseklass för nyanlända fem timmar varje dag på Valsätraskolan. På eftermiddagarna kommer de ofta till Kontakten för mer språkträning, med volontärer, på egen hand med hjälp av övningsböcker eller helt enkelt genom att prata med dem som rör sig i huset.
– Kommer vi inte hit blir det mest att hänga vid TV:n, säger Ahmed.

Hela tiden blandas somaliska, engelska och svenska, ord och meningar översätts, det pekas och gestikuleras – och samtalet flyter på.
– Du ska prata svenska, påpekar Ahmed till Mahad, som gärna glider över på engelska.

Konstiga bussvanor

Mycket är så klart annorlunda i det nya landet. Både smått och stort. Bara det att människor i Sverige gärna söker sig till ett ensamt säte på bussen, fast man kan sätta sig bredvid någon annan och få sällskap.
– Konstigt, det skulle aldrig hända i Somalia, där vill vi sitta tillsammans, säger Ahmed.

Efter en stund dyker fler killar upp och det visar sig att ett möte är inbokat. Planerna för en studiecirkel i teater ska diskuteras. Föreståndaren Seynab Haji leder mötet med stillsam auktoritet. När alltför många börjar prata i munnen på varandra höjer hon lätt på handen. Ordningen återställd.
– Jag bygger liksom in lite folkbildning och demokrati i gruppen, förklarar hon efter mötet. Jag kan också provocera lite och diskutera kvinnosyn. I början var de blyga och hade svårt att prata med mig som kvinna. Nu respekterar de mig, säger hon med ett milt leende.

För Seynab är Kontakten en oas, mitt i det mediala larmet om flyktingpolitik och integration. Självklart finns konflikter, men hennes inställning är att det mesta går att lösa.
– Jag tror på posititvism. Gnäll och tjat leder ingen vart.

Andningshål

För Malaz, 15 och Ebrar, 15 är Kontakten ett andningshål som de återvänder till, ofta flera gånger i veckan.
– Ett tryggt ställe att vara på. Vi får hjälp med läxorna och hänger med kompisar. Och du, skriv att Gottsunda är ett bra ställe med en bra skola, säger Malaz, kanske som en påminnelse om att stadsdelens skamfilade rykte främst odlas av dem som inte bor där.

Just ikväll verkar ”hänga med kompisar” ha högsta prioritet, men annars är de båda fokuserade på betygen inför nästa års val till gymnasiet.

Extrastöd i studierna är en uppskattad verksamhet på Kontakten. Många går omkring med skolböcker och i flera rum pågår studier. Ett femtontal volontärer kommer regelbundet hit.
– Jag vill göra något meningsfullt, säger Susanna Johnston som finns här i stort sett varje onsdag. Det hela sker informellt, den som vill ha hjälp dyker upp med sina frågor.
– Det kan vara allt från enkla meningar på svenska till fysik på gymnasienivå. Många har en stark ambition att lära sig svenska.

Susanna är själv lärare, men det är absolut inget krav, intygar hon.
– Jag tog med min mamma hit en kväll och det gick hur bra som helst. Kan jag inte svara på något så säger jag det.

Nu närmar sig klockan åtta men fortfarande pågår buggkurs i danssalen och läxläsning vid ett av borden vid entrén. Just när vi ska lämna Kontakten kliver en man in och frågar på stapplig engelska om det är här man kan träna svenska.

Javisst, kom igen i morgon klockan sex svarar Johan som tar emot frågan. En ny kontakt på Kontakten.

FAKTA KONTAKTEN

Kontakten i Gottsunda drivs av Studiefrämjandet på uppdrag av Uppsala kommun.

Kontakten är öppet alla dagar i veckan, måndag–fredag 13.00–19.30 (ca). På helgerna är det föreningsverksamhet i lokalerna. Studiestöd, blanketthjälp, musikskola, Designlabbet och skrivarcafé är några exempel på organiserade aktiviteter, men mycket sker spontant och i projektform. Gottsunda är Uppsalas största miljonprogramsområde, byggt på sextiotalet, med en hög andel boende med invandrarbakgrund.

STUDIEFRÄMJANDET SATSAR

I Studiefrämjandets nya strategiska mål som gäller från 2016 prioriteras folkbildning med personer som invandrat, liksom verksamhet i socioekonomiskt utsatta områden.

Läs mer på Kontaktens webbsida!

Ur Cirkeln nr 1 2016.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 31 augusti 2020