Små saker av stor betydelse
Bakom minsta småsak kan det dölja sig mycket. Och varje fritidsintresse har sin egen uppsättning av viktiga små prylar. Vi tittar närmare på fem små saker av stor betydelse. (Ur Cirkeln nr 2 2018)
Plastbit med effekt
– Utan plektrum skulle rockmusiken låta annorlunda. Det säger Richard Norberg på Studiefrämjandet i Falun och gitarrist i bandet Flatfoot.
När den klassiska gitarristen låter naglarna växa för ett avancerat fingerspel, tar elgitarristen ett plektrum mellan tummen och pekfingret. Det ger helt andra möjligheter att attackera strängarna.
Plektrum finns i olika fabrikat, tjocklekar och hårdhetsgrad. De flesta gitarrister har sin egen favorit. Du kan hitta plektrum med Studiefrämjandets logotyp, eller med en bild på ditt favoritband. Det finns samlare och favoritgitarristens plektrum som kastas ut i publiken är en eftertraktad raritet, särskilt om det är signerat.
Plektrumet har alltså sin givna roll i populärmusiken, men betydelsen ska inte överdrivas. Alla stora gitarrikoner använder plektrum, men det är deras unika spelstil som gör skillnad, inte deras plektrum, säger Richard Norberg.
Kunskap om gränslösa fåglar
Den lilla ringen i aluminium lär oss mycket om fåglarnas liv och död.
– Och ju mer man lär sig, desto mer växer insikten om hur lite vi egentligen vet.
Det säger Magnus Hellström, chef för fågelstationen Ottenby på södra Öland.
Ringmärkning sker över hela världen. Vid Ottenby ringmärks cirka 25 000 fåglar årligen. De fångas i stora nät, får en liten ring på benet och släpps sedan fria. Varje ring har ett unikt nummer och en adress. Ungefär en procent av alla ringmärkta fåglar återrapporteras. Det kan verka lite, men ger ändå stor kunskap, menar Magnus Hellström.
– Fåglar är gränslösa varelser. Ringmärkningen gör att vi kan studera deras naturliga beteende och rörelser över jordklotet.
Men hur kul är det då för fågeln att ha en aluminiumring runt foten? Magnus ger lugnande besked.
– Ringens vikt motsvarar vår armbandsklocka, så det är ingen fara.
Ringmärkning av fåglar startade i Danmark 1899, då professor Hans Christian Mortensens började ringmärka starar. Till Sverige kom metoden 1911.
Om du hittar en död fågel ringmärkt i Sverige, rapportera till Ringmärkningscentralen på Naturhistoriska riksmuseet, www.nrm.se.
Tärningen är kastad
”Tärningen är kastad”, sade kejsar Julius Caesar när han korsade floden Rubicon, och därmed startade inbördeskrig i Romarriket. Sedan dess ett bevingat ord för att avgörandets stund är inne.
Samma funktion har tärningen inom bordsrollspelen, där det mest kända är Dungeons and Dragons. Spelet har en ramberättelse och ett antal givna karaktärer.
– Tärningen för in ett slumpmoment i spelet och kan även fälla avgöranden i olika situationer, säger Erland Nylund som arbetar med spelkultur på Studiefrämjandet i Stockholm.
Den tärning de flesta känner till har sex sidor.
– I Dungeons and dragons använder vi en D-tjuga, säger Erland och kastar iväg en tärning med tjugo sidor. D står för det engelskans ord för tärning, dice.
Han är själv en hängiven rollspelare. Intresset för bordsrollspel ökar, och den tidigare nördstämpeln avtar. När Erland frågade på Facebook: ”Har någon lust att testa rollspel”, kom det in massor av anmälningar. Nu siktar han på att dra igång Rollspelsfrämjandet i Stockholm. Så tärningen är inte kastad för sista gången.
Fiskets Formel 1
Ingen vet hur länge människor har använt insektsliknande föremål för att fånga fisk, säkert i tusentals år. I 1600-talets England fick flugfisket en verklig skjuts. Britterna tog med sig exotiska fjädrar från kolonierna – från djungeltuppar, påfåglar och andra färggranna fåglar. Flugfisket blev en konstart.
– Det finns helt fantastiska flugor från den tiden, säger Bengt Olsson på Sportfiskarna.
På Sportfiskarnas webbplats listas åtta olika flugtyper. Torrflugor flyter på vattnet och imiterar insekter. Nymfer ser ut som larver och Popper dras över vattenytan så det plaskar och får gädda och abborre att tro att det är något ätbart.
Den sanne flugfiskaren tillverkar sina flugor själv, och det finns kurser där man kan lära sig tekniken att binda flugor.
– Flugfiskarna är ofta riktiga entusiaster som ibland anser sig lite finare än andra fiskare, menar Bengt Olsson.
Kanske beror det på att flugfiske kräver övning innan tekniken att kasta sitter där.
– Att lära sig meta tar tre minuter, men flugfiske kräver lite mer.
Sitt med klick!
Trycker du på en klicker ger den ifrån sig ett distinkt klickande ljud, därav namnet. Många hundägare använder klickern som ett effektivt träningsredskap. Men hur går det till?
Första steget är att få hunden förknippa klickljudet med något positivt, som en godbit. Ett klick och i samma stund en godbit. Samma sak igen och många gånger… Så småningom associerar hunden klicket med en godbit. Då kan man använda klickern för att markera det beteende som ska förstärkas till, exempel att sitta eller ligga. Det hela kräver tid och träning, men många som försökt säger att det fungerar utmärkt.
Bakom klickern ligger stor vetenskap! Den amerikanske psykologen B.F. Skinner (1904-1990) menade att mycket av människors beteende kan förklaras och formas genom positiv och negativ förstärkning, så kallad operant betingning. Skinners tankar – behaviorismen – är inte okontroversiella, men ligger till grund för moderna psykologiska behandlingsmetoder som KBT, kognitiv beteendeterapi. Liksom de inspirerat många hundägare som vill träna sin hund – med ett klick.