• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Kulturhuset Klossen

”Här kan du samma kväll möta en KD-tant på svampkurs, en wannabejägare på Jägarskolan och en vänstervegan på klimatmöte. Och de kan träffa varandra.” Det säger Luka Anic på Studiefrämjandets kulturhus Klossen i Umeå. (Ur Cirkeln nr 3 2019)

När Studiefrämjandet i Umeå sökte nya lokaler, föll valet till slut på Klossen i stadsdelen Ålidhem. Den 1 500 kvadratmeter stora lokalen renoverades och hösten 2018 lämnade Studiefrämjandet centrala stan och drog till livliga förorten där studenter, nya svenskar och gamla ålidhemsbor bor vägg i vägg med varandra.

– Ålidhem är det enda miljonprogramsområdet norr om Sundsvall. Vi ligger alltså bra till om man vill att folkbildningen och kulturen ska nå ut till fler, och det vill vi, säger Luka Anic, biträdande distriktschef på Studiefrämjandet Västerbotten. Själv bor han bara några stenkast från Ålidhem. Det märks snabbt att Klossen är nära hans hjärta.

– Jag får ju vara med om ett litet experiment! Olika människor och olika viljor ska samsas. En salig blandning helt enkelt. Det är spännande.

Communitykänsla

Denna ”saliga blandning” består av allt ifrån spelkvällar, språkkurser, föreningsmöten och föreläsningar till teater, dans och trubadurkvällar i caféet.

Luka Anic och hans kolleger jobbar medvetet för att skapa, vad de kallar en ”communitykänsla” på Klossen.

– Vi har fina lokaler och bra utrustning, men det är egentligen värdelöst om du inte kan få till en bra känsla för platsen, av gemenskap, tillhörighet och värme. Hur den uppkommer kan man säkert skriva en doktorsavhandling om. Jag tror det handlar om hemkänsla. Du ska känna att Klossen tillhör dig. Du är en del av det som händer här, du kan påverka och har ansvar.

Hittar då alla till Klossen, och vilka gör det inte?

– De priviligierade som kan orientera sig i samhället hittar så klart hit. Det är en utmaning att nå även andra. De stökiga ungdomarna, invandrarkvinnorna och alla som är ovana vid föreningar.

Strul hör till

Att befinna sig mitt i ett område med socio-ekonomiska utmaningar är inte alltid en dans på rosor. Kulturkrockar, småkonflikter och strul uppstår hela tiden på Klossen. Det hör till, menar Luka Anic. Och alternativet – att blunda och vända sig bort från verkligheten – är inget alternativ.

– Det är på platser som Ålidhem som folkbildningen behövs och ska finnas, säger han.

De knöliga statsbidragsreglerna, som innebär att studieförbunden får pengar enbart för studiecirklar och kulturprogram, ställer ibland till det.

– Du kan inte kräva att den som sätter in foten här ska starta en studiecirkel direkt. En mötesplats som Klossen måste vara på besökarnas villkor, inte på statsbidragsreglernas, säger Luka Anic. 

Mer öppet är drömmen

I dagsläget har Klossen öppet på vardagar och även på kvällstid måndag till torsdag. På helgerna är det obemannat men öppet för föreningar och grupper som har bokat lokaler. I Luka Anics drömmar är huset öppet och bemannat sju dagar i veckan, från morgon till kväll.

– Men du vet… Ekonomi, personal, arbetstider.

Kanske kan drömmen bli verklighet, för politikerna i Umeå applåderar satsningen på Klossen. Luka Anic har bjudit in dem till huset en ”vanlig” kväll. Efter att de med egna ögon sett allt som pågår hela tiden, har han inte behövt förklara så mycket mer.

– Samhället förändras och det måste vi i studieförbunden inse. Det vi gör på Klossen tror jag är rätt folkbildning för just vår tid. l

På Klossen

  • Sju studierum för 6-30 personer.
  • Cafédelen med scen för cirka 40 personer.
  • Stor Black box /ett flexibelt slutet scenrum) med plats för 110 sittande.
  • Liten Black box för 40–50 sittande.
  • Galleri.
  • Fotolabb.
  • Två studios.
  • Ett antal föreningskontor.

Läs mer om Studiefrämjandets föreningsverksamhet.

Ur Cirkeln nr 3 2019.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 2 juli 2020