• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Kom igång med film

Nu kan alla leka regissör och göra film. Här är några tips för dig som är nyfiken på rörlig bild. Kanske för att berätta om vad som händer i din studiecirkel eller förening. Eller varför inte starta en cirkel för att bli en bättre filmare? (Ur Cirkeln nr 4 2016)

Vad vill du berätta?

Fundera en stund på vad du vill med din film. Informera? Berätta om en rolig händelse? Intervjua en spännande person? Låt syftet styra ditt upplägg. Ett bra sätt att börja är att försöka svara på frågan varför. Varför finns vår förening? Varför gör vi det här?

Manus

Ett manus kan se ut på olika sätt, från färdiga repliker till en punktlista med det som ska vara med i filmen. Ett manus behöver inte följas slaviskt. Men som Ingmar Bergman sa, det är bra med ett detaljerat manus, då vet man vad man avviker ifrån.

Tala ledigt

Oavsett om ni har ett manus med repliker eller inte, gäller det att tala ledigt och tydligt. Testa och titta på er själva! Sväva inte ut i långa förklaringar. Improvisation i all ära, men lite förberedelser skadar inte.

Hörs ni – syns ni?

Undvik skrammel av klockor, armband och halsband. Se till att inte hår och smycken prasslar över mikrofonen.

Hej tittare!

”Gå genom rutan” är ett uttryck för att vissa personer direkt lyckas etablera kontakt med tittaren. Att se in i kameran och försöka tala direkt till tittaren är en bra början.

Hur ser det ut?

Försök komponera och variera era bilder. Vad finns i förgrunden och i bakgrunden? En vitklädd person mot en vit vägg är inte så smart. Inte heller mönstrade kläder mot en rörig bakgrund.

Långt eller kort?

Kort säger alla, men det beror helt och hållet på hur intressant det är! Vissa Netflixmissbrukare kan ju med nöje se 30 avsnitt i rad av en serie. En tumregel är att utgå vad du tror tittaren vill se och inte vad du själv tycker att hen borde se…

Sprid er film

Många lägger ner massor med tid och pengar på en film, för några få visningar på YouTube. Bättre att tänka efter före: Hur ska målgruppen nås med filmen? Vad ska få dem att vilja klicka? Gör en plan för spridning, oavsett vilka ni vill nå ut till.

Börja nu!

Vill du göra avancerade filmer finns självklart tusentals tips och trix för att bli ett proffs. Det är bara att läsa på. Ett annat sätt är att våga testa, träna och göra om, igen och igen… Det klassiska rådet träning ger färdighet håller ännu.

Källor: PR-byrån Westander, Sveriges Kommunikatörer, Studiefrämjandets Intranät (Linda Harling) med mera.

Läs mer om Studiefrämjandets verksamhet inom film och foto!

Ur Cirkeln nr 4 2016.