• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Framtidens arrangörer på workshop

Festival, konsert, utställning. Kanske bröllop eller födelsedagskalas? Att bli en bra eventfixare kräver mycket. På Studiefrämjandets workshop får blivande arrangörer inspiration och kunskap. (Ur Cirkeln nr 1 2017)

– Jag gillar att gå på event men har aldrig blivit riktigt nöjd. Nu har jag bestämt mig för att göra egna, säger Sandrella Mosil, 19 en av deltagarna.

Hur bokar man artister?

Hur är det med tillstånd och säkerhet? Och hur får vi besökarna att trivas? Många frågetecken ska rätas ut för den som vill lära sig arrangera. Åtta ungdomar har mött upp denna lördag på Studiefrämjandet i Norrköping. Nu väntar en mix av föreläsningar, diskussioner och grupparbete.

Toppen av isberg

Besökarna på ett arrangemang upplever bara toppen på ett isberg av hårt (och ofta ideellt) arbete. Det är deltagarna på workshopen medvetna om. Några har testat att göra mindre event i skolan och på fritidsgården. Nu vill de lära sig mer. Andra är nyfikna nybörjare.

Albin Selerud, 19, har redan konkreta planer. Han och några vänner planerar Östgöta Rockfestival – ett helt nytt event i Folkets Park den 12 maj.
– Det är kanske en lite speciell hobby att vilja arrangera, men jag tycker det är för lite kultur här i stan. Jag är här för att lära mig mer, säger han.

Sandrella Mosil instämmer.
– Jag gillar att planera och styra upp saker, men har aldrig gjort något stort event.

Älskar upplevelser

Linn Ristorp, 24, från Linköping, leder work--shopen. Hon utbildar sig till musik- och eventarrangör och det här är en del av hennes examensarbete.
– Det är första gången och lite nervöst, men det verkar gå bra, säger hon i en paus.

Linn satsar på en yrkeskarriär inom event och arrangemang.
– Jag började gå på konserter när jag var fjorton och har alltid älskat upplevelser. Jag tror det är viktigt att ungdomar tidigt engagerar sig i kulturlivet. Det är bra för samhället, säger hon.

Våga testa

Workshopens höjdpunkt är utan tvekan besöket av Magnus ”Mankan” Nilsson, välkänd profil i Norrköpings musikliv, som numera driver eventbolaget United Vision. Med erfarenhet från turnéer med artister som Petter, Miriam Bryant och Veronica Maggio, finns både kunskap och spännande ”bakom-kulisserna-information” att ta del av. Magnus ger rådet till de unga arrangörerna att våga testa – och att lära av misstagen.
– Så har jag själv har lärt mig, säger han.

Att inte köra med falsk säkerhet är ett annat tips.
– Tala om att det är första gången ni gör ett arrangemang eller bokar en artist. Alla har varit i den situationen någon gång.

Workshopdeltagarna antecknar flitigt.

Magnus Nilsson levererar mängder av handfasta knep, och ger slutligen lite pepp till de blivande arrangörerna.
– Tänk på att ni är viktiga för musikbranschen och för artisterna. Vi behöver nya arrangörer, så välkommen att höra av er med frågor!

WORKSHOPEN I KORTHET

Några punkter på agendan:

  • Grundläggande planering – vad vill vi uppnå med vårt event och hur når vi dit?
  • Vem gör vad – ledarskap och delegering
  • Artistbokning
  • Marknadsföring
  • Säkerhet och tillstånd
  • Ekonomi – budget, bidrag, biljettintäkter
  • Grupparbete där deltagarna planlägger ett fingerat arrangemang.
  • Bilda förening och samarbeta med Studiefrämjandet.

Arrangörsworkshop på din ort? Kontakta Studiefrämjandet och hör om det går att fixa.

Läs mer om att arrangera hos Studiefrämjandet!

Ur Cirkeln nr 1 2017.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 2 juli 2020