Bokkärlek 70+
Sex kvinnor i mogen ålder, med ett långt liv bakom sig, och med nyfikenheten i behåll. När bokcirkeln i Falköping träffas finns många källor av livserfarenhet att ösa ur. Nu har tio år gått sedan starten. ”Det finns inte på kartan att vi ska sluta, vi fortsätter tio år till.” (Ur Cirkeln nr 3 2016)
En gång i månaden träffas bokcirkeln på Studiefrämjandet i Falköping. Just i dag är fyra på plats för att berätta om sin cirkel. Gemenskapen och meningsutbytet kring böckerna är det viktiga. Så mycket privata samtal om makar, barn och barnbarn blir det inte.
– Det är kanske just därför vi gillar det här så mycket, för att slippa allt sådant prat, funderar Margareta Mostafa, 71.
Desto mer diskuteras livets gång och samhällsutvecklingen.
– När man läser väcks tankar om livet, och det delar vi med oss av i cirkeln, säger Marita Svensson, 71.
Klassiker och nytt
Vilka böcker som ska läsas i cirkeln be-stäms allt eftersom. Det kan vara klassiker som Per-Anders Fågelström och Moa Martinsson, men också nutida författare som Lotta Olsson och Carl-Johan Wallgren. Gun-Britt Pettersson, 79, har en pärm där alla böcker cirkeln läst finns uppskrivna. Det är gott om romaner, reseskildringar och biografier.
– Deckare är det vi läser allra minst av, det känns på något sätt lite passé för oss, säger Marita.
Det är inte alltid deltagarna läser samma böcker, ibland bestämmer gruppen sig för en författare och deltagarna väljer själva bland titlarna.
– När vi läste Strindbergs Fröken Julie så spelade vi till och med upp vissa delar för varandra, vem av oss var det som spelade Jean egentligen…? försöker Marita dra sig till minnes.
Det här är kvinnor med bestämda uppfattningar. Ibland går åsikterna på tvärs och engagerade diskussioner utbryter. Ibland är de överens. Som med Lena Anderssons kritikerhyllade roman Egenmäktigt förfarande.
– Den gillade vi inte alls, konstaterar Berit Johansson, 76.
– Väldigt bra språk visserligen, men oj vad huvudpersonen trånade efter den där karlen hela tiden. Tröttsamt, konstaterar Marita.
Brinner för böcker
Snart övergår samtalet till att kommentera böcker de läst och skulle vilja läsa. Gunn-Britt börjar berätta om handlingen i Marianne Cedervalls roman Svinhugg och de andra faller in i samtalet. Snart övergår intervjun till att mer likna en cirkelsammankomst och kommentarerna flyger genom rummet.
– Du ser så här är det ofta, vi brinner för böcker, säger Marita.
Studiefrämjandet bjuder bokcirkeln på lokal, kaffe och uppmuntrande kommentarer. Ibland får de bidrag till en liten resa. Gruppen har bland annat besökt Akvarellmuseet på Tjörn och Växjö domkyrka. Till Lars Lerins museum i Karlstad har de inte hunnit ännu, men det står högt på önskelistan.
Vi ställer upp
Den sociala gemenskapen är viktig, är de överens om. När man blir äldre lurar ensamheten bakom hörnet.
– Det är skönt att vara aktiv och tillhöra olika grupper, menar Gun-Britt.
– Jag går faktiskt och väntar på det här tillfället då vi ska ha bokcirkel, säger Margareta.
– Vi är måna om varandra i cirkeln. Vi ställer upp på varandra, säger Marita.
Några män finns inte i den här bokcirkeln.
– Vi pratar liksom inte på samma sätt, kanske beror det på att män är lite trögare, säger en av bokcirkelns deltagare som för säkerhets skull får förbli anonym.