Gå till Studiefrämjandet.se

Behovet av civilsamhället växer

En ny studie visar att 70 procent av landets kommunpolitiker tror att civilsamhället kommer bli ännu viktigare i framtiden. Vi träffade politiker från Uppsala, Eskilstuna och Vimmerby och frågade vad de tycker om föreningsliv och studieförbunden.

Linda Eskilsson (MP)

Kommunalråd och ordförande i Kulturnämnden, Uppsala

Studieförbunden – viktiga pusselbitar

Om föreningslivet:

– Föreningslivet i Uppsala är superviktigt. Det handlar om så mycket; rätten till meningsfull fritid för barn och unga, psykisk hälsa, trygghet… Vi i kommunen kommer aldrig kunna bygga upp verksamheter som passar alla. Därför vill vi stärka dialogen med civilsamhället i stort. RF-SISU jobbar nu tillsammans med Idrotts- och fritidsnämnden med ledarskapsutbildningar. Jag var själv på en sådan förra veckan och den var jättebra. Om man tror att föreningslivet har en roll att spela, då är de långsiktiga förutsättningarna viktiga.

Om studieförbunden:

– Vi jobbar nära studieförbunden och jag hoppas fler börjar se vilka viktiga pusselbitar de är. De finns överallt och gör så mycket. Det är kultur, mötesplatser, fortbildning. Vi har ett IOP med Studiefrämjandet inom arbetsmarknad och de bedriver även en del av vår Kulturskola. Vi har sådana partnerskap även med andra studieförbund.

Om minskade statsanslag till studieförbunden:

– Jag är upprörd över att anslagen minskar. Vi hör att studieförbunden tvingas göra dumsnåla beslut nu, när pengarna dras bort så snabbt. När pengarna minskar, så försvinner också verksamheter. Det är en förlust för de människor som drabbas och för hela samhället. Vi i kommunen kan inte kompensera allt, men i dialog med studieförbunden har vi infört ett omställningsstöd, så att övergången blir lättare.

Om det egna föreningsengagemanget:

– Tidigare har jag spelat amatörteater, när jag får mer tid ska jag tillbaka till det.

Jari Puustinen (M)

Kommunalråd, Eskilstuna

Tätare dialog – där vi vågar ställa krav

Om föreningslivet:

– Föreningarna bidrar till sammanhållning och personlig utveckling. Det offentliga, näringslivet och föreningslivet måste jobba mer tillsammans. Vi borde sätta oss ner som olika parter och resonera om våra mål och syften. Jag vill också se ett annat regelverk, där näringslivet kan stötta föreningslivet och göra någon form av skatteavdrag. Vår kommun ger resurser till föreningslivet, men vi behöver bli bättre på att tala om vad vi förväntar oss av föreningarna. En tätare dialog, där vi också vågar ställa krav. I Eskilstuna är strax under 40 procent av barn och unga aktiva i föreningar. Är vi nöjda? Absolut inte, det är alldeles för lågt.

Om studieförbunden:

– Vi i Eskilstuna ger stöd till studieförbunden. Det är uppenbart att de fyller en viktig funktion i många människors liv. Jag är rädd för ett samhälle där folk bara sitter hemma och tittar i sina mobiltelefoner. Mötesplatserna är oerhört viktiga, där man byter erfarenheter och klokskap med varandra. I dagens samhälle finns stor otrygghet och många känner sig vilsna. Vi måste fundera över hur vi bygger ett starkt samhälle med gemenskap.

Om minskade statsanslag till studieförbunden:

– Jag har lite svårt att se vad de grundat sitt beslut på. Neddragningarna kommer att påverka, sedan är det upp till studieförbunden att anpassa sig till sin nya kostym.

Om det egna föreningsengagemanget:

– Just nu hinner jag inte, men jag har tidigare varit engagerad inom fotbollen, både som spelare, tränare och i styrelseuppdrag.

Eva Kindstrand Ströberg (S)

Kommunstyrelsens ordförande, Vimmerby

Föreningsliv – bästa formen av demokrati

Om föreningslivet:

– Kommunerna kommer inte kunna tillgodose alla behov framöver, så ett rikt föreningsliv betyder oerhört mycket. Civilsamhället tillför en värdefull kombination av folkhälsa, folkbildning och social verksamhet. Föreningslivet ute i våra klubbstugor är också den bästa formen av demokrati. Den kraft som finns i det ideella engagemanget är svårt att hitta någon annanstans.

Om kommunens stöd till föreningslivet:

– I Vimmerby har vi uppdaterat våra föreningsstöd, och stödjer även Vimmerby föreningsliv tillsammans, en paraplyorganisation för både idrott och kultur. Jag tror på en nära dialog och samverkan med föreningslivet. RF-SISU öppnar nu sina föreningsutbildningar även för kulturföreningar. Alla behöver inte göra allt.

Om studieförbunden:

– Samarbetet med studieförbunden fungerar bra. Ett bildat samhälle är jätteviktigt – att vi är medvetna om vad som händer runt om i världen och att vi även kan vara med och påverka. Demokrati ses nog som ganska självklart bland barn och unga idag, men jag tror aldrig man kan ta demokratin för given.

Om minskade statsanslag till studieförbunden:

– Det är uppenbart att man inte tycker att bildning behövs, eftersom man väljer att slå mot den verksamheten. Jag har inte hela bilden, men uppfattar ändå att studieförbunden försöker hitta lösningar.

Om det egna föreningsengagemanget:

– Ända sedan 1970-talet har jag varit ideellt engagerad, senast som ordförande i en fotbollsförening i sju år.

Se filmen där politikerna intervjuas

Behovet av civilsamhället växer

– Det är uppmuntrande för alla oss som verkar inom civilsamhället, säger Andrea Rodriguez, förbundschef på Studiefrämjandet.

Civilsamhället kallas ibland också föreningsliv eller ideell sektor. Det handlar om allt från idrottsklubbar och kulturföreningar till byalag och miljöorganisationer.

I en undersökning som Fremia gjort bland 4 000 svenska kommunpolitiker tror 7 av 10 att behovet av civilsamhället kommer att öka. Bara 4 procent tror att det kommer att minska, och resterande 25 procent tror att behovet förblir oförändrat.

– Politikerna har höga förväntningar på civilsamhället, vilket också innebär utmaningar för oss. Därför jobbar vi på Studiefrämjandet för att skapa en bättre dialog med kommunerna, säger Andrea Rodriguez.

Frivilligt engagemang

Även om vissa ideella organisationer har anställda, är de flesta föreningar beroende av frivilliga krafter. Det är människor som engagerar sig på sin fritid, utan ersättning. Civilsamhället är fullt av liv och aktivitet – det finns tusentals föreningar i Sverige som ägnar sig åt allt från idrott och kultur till samhällsfrågor.

Ett exempel är Ludvika, en kommun med 26 000 invånare som har inte mindre än 278 registrerade föreningar inom många olika områden.

Vad kan civilsamhället bidra med? Kommunpolitikerna i undersökningen ser att frivilligorganisationer kan spela roll inom många områden. Utöver fritid, kultur och idrott tror de också att de kan ha stor betydelse när det gäller miljöfrågor, skola och socialt arbete.

Stöd till föreningslivet

De flesta kommuner stöttar föreningslivet ekonomiskt, men både formerna för och storleken på stödet skiftar. Idrottsföreningar får ofta hjälp med anläggningar. De allra flesta kommuner ger även stöd till studieförbundens folkbildningsverksamhet, som ofta genomförs i samverkan med det lokala föreningslivet.

Samtidigt har staten kraftigt minskat sina bidrag till folkbildningen på senare år, vilket oroar vissa politiker. Andra tror dock inte att detta kommer att påverka det lokala föreningslivet i större utsträckning. Här är det stora skillnader mellan partierna, vilket framgår av tabellen nedan.

Samarbeten vanligt

Det finns många exempel på hur kommuner och civilsamhället samarbetar. Ibland handlar det om att kommunen finansierar projekt eller ingår partnerskap, som det så kallade Ideellt Offentligt Partnerskap (IOP). Studiefrämjandet har till exempel samarbetat med kommuner i projekt som handlar om integration och stöd till föräldrar i stadsdelarna Gottsunda i Uppsala och Tensta i Stockholm.

– Civilsamhället och kommunerna har olika roller, men tillsammans kan vi skapa en bättre framtid. När människor engagerar sig ideellt, då vinner hela samhället, säger Andrea Rodriguez på Studiefrämjandet.

Idéburet offentligt partnerskap

Ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) är en överenskommelse om samverkan mellan offentlig och idéburen sektor i syfte att uppnå ett visst allmännyttigt samhälleligt mål. Ett IOP är inget bidrag och får inte heller överträda de upphandlingsregler som finns. Det bygger just på en nära samverkan, där parterna, till exempel en kommunal förvaltning och ett studieförbund, har ett gemensamt engagemang.

  • Regeringens webbsida finns skriften Idéburet offentligt partnerskap – en vägledning.
  • Mer information om IOP finns även hos organisationen FORUM – Idéburna organisationer med social inriktning, www.socialforum.se.
  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 14 mars 2025