Ny energi i föreningen
Alla behöver en nytändning ibland. Det gäller även föreningar. Många har använt Medlemsmodellen som en metod för att utveckla föreningen – och gillat resultatet. (Ur Cirkeln nr 3 2018)
Frågar man föreningsaktiva om läget blir svaret ofta något i stil med: ”Ingen har tid att engagera sig längre, vi är de sista entusiasterna.” Följt av en djup suck.
Kanske är det då läge att fråga sig: Varför ser det ut som det gör? Kan vi tänka nytt? För det finns faktiskt föreningar som fungerar bra, och forskningen visar att vi svenskar inte drar oss för att arbeta ideellt.
Men hur gör man då för att hitta ny energi i föreningen? För att nå ut till fler, genomföra nya aktiviteter eller göra medlemmarna gladare och mer engagerade.
Föreningsterapi
Medlemsmodellen utgår, precis som namnet antyder, från föreningens medlemmar. Den har lite karaktären av föreningsterapi, där du får rannsaka dig själv och din förening. Inte alltid enkelt, men det kan vara början till en positiv förändring.
Studiefrämjandet samarbetar med tusentals föreningar i hela landet. Många efterfrågar sätt att utveckla sin förening. Medlemsmodellen – med bok och studiematerial – fungerar bra som studiecirkel, kanske i styrelsen eller i en grupp aktiva. Många uppskattar det enkla och konkreta tilltalet, med praktiska råd som utgår från föreningens verklighet, och som därför går att känna igen sig i.
Det ska sägas att Medlemsmodellen också ställer frågor som kan utmana och uppfattas som lite besvärliga. Men det är väl det som kallas utveckling..?
Boken Medlemsmodellen av Niklas Hill och Angeli Sjöström kan beställas på www.trinambai.se
Heta frågor i Medlemsmodellen
Medlemsmodellen ställer åtta frågor till föreningen, där utgångspunkten är medlemmarna – både de som redan är med, kan tänkas bli medlemmar och de som av olika skäl lämnat föreningen.
1. Reflektera. Varför finns ni till? Vad är meningen med föreningen?
2. Analysera. Vilka är era potentiella medlemmar? Var finns de?
3. Attrahera. Hur når ni fram till de nya? Hur gör ni er intressanta för dem?
4. Rekrytera. Vad får människor att ta steget och bli medlem?
5. Introducera. Hur tar ni emot nya medlemmar? Vad gör ni för att de ska känna sig välkomna?
6. Hantera. Hur hanterar ni kritik och utträden ur föreningen?
7. Aktivera. Hur får ni passiva medlemmar att bli aktiva?
8. Utvärdera. Har ni nått era mål? Vad har ni lärt er på vägen?
Medlemsmodellen Som studiecirkel Till boken Medlemsmodellen finns en studiehandledning från Studiefrämjandet. Här finns diskussionsfrågor och övningar uppdelade på fem träffar. Läs mer här!
Föreningen på 40 sekunder
Vad är en förening och hur startar man en? Nu finns en ny film som kortfattat och pedagogiskt förklarar detta. Filmen är grundläggande, men ändå klargörande – om stadgar, styrelse, årsmöte, ekonomi och demokrati. Den är 5 minuter, med en kortversion på 40 sekunder. Filmen har tagits fram av MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Filmen, och annan bra information om föreningar finns på www.mucf.se.
Starta förening nu!
Ändamål, stadgar, styrelse, årsmöte… Boken Föreningen – från idé till praktik är guiden för alla som vill starta en förening. Du lotsas in i föreningsbildandet och får reda på vilka steg som ska tas. Boken innehåller även avsnitt om föreningslivets idégrund och roll i ett demokratiskt samhälle.
Föreningen – från idé till praktik har tagits fram av Studiefrämjandet.