Ledare Cirkeln nr 4 2016
Läs Cirkelns ledare om det positiva med mångfald, skriven av Tommy Winberg, förbundsordförande i Studiefrämjandet.
Alla lika blir instängt!
Hiphop, fiske, teater, trädgård eller, för min egen del, hundar. Vad är du intresserad av? Studiefrämjandet ger möjlighet för alla som delar ett intresse att träffas, lära och umgås. Så har vi jobbat i över femtio år och det ska vi fortsätta med.
Det är inget konstigt att gilla människor och miljöer som vi känner igen, precis som frilansjournalisten Johannes Ståhlberg konstaterar i det här numret av Cirkeln.
Men att enbart umgås med likasinnade har sina risker. Det kan både bli instängt och inskränkt – oavsett om det gäller den lilla föreningen, sociala medier eller samhället i stort. I vår tid är det särskilt viktigt att närma oss människor och tankar som är olika oss själva.
Så här står det i Studiefrämjandets strategiska mål:
”Mångfalden är positiv och ger samhället en dynamisk kraft, där olikheterna kan samspela på en grund av gemensamma rättigheter och skyldigheter.”
Det är en viktig mening. För det första: Vi i folkbildningen ska bidra till att olikheter kan samspela. Vi ska se till att möten mellan olikheter uppstår – utan att någon ska behöva ge upp sin egen identitet och sina värderingar. För det andra: Grunden i mötet är våra gemensamma rättigheter och skyldigheter. Här anger våra demokratiskt beslutade lagar de yttersta ramarna.
Jag är den förste att erkänna att det inte är enkelt att möta det främmande och nya. Kanske kan vi inte heller räkna med att det ska gå som på räls. Men vem har sagt att det alltid behöver vara så enkelt?
Hittills i år har över 84 000 asylsökande deltagit i studieförbundens verksamhet över hela landet. Olikheter i samspel. I verkligheten.
Jag vill tillönska er alla en God jul och ett Gott Nytt År.
/Tommy Winberg, förbundsordförande i Studiefrämjandet