• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Vego till vardags

Mindre kött. Mer grönt. Du kan inte ha missat budskapet. Att styra om matvanorna till mer vegetariskt är knappast en tillfällig trend, utan en livsstilsförändring som kommit för att stanna. Just vegetarisk matlagning var också temat när Studiefrämjandet Halland bjöd in till kursen Vego till vardags. (Ur Cirkeln nr 1 2020)

När Cirkeln anländer till skolköket på Mariedalsskolan i Varberg är slamret med grytor och kastruller redan i full gång. Ett febrilt hackande och vispande pågår vid de fem matlagningsstationerna. Ingen tvekan att de åtta deltagarna med stor energi gett sig i kast med uppgiften. Under några timmar denna lördag ska de tillsammans laga ett antal vegetariska rätter.

Allt sker under sakkunnig ledning av Maria Zihammou, journalist och författare till flera kokböcker. Hon fångar snabbt deltagarnas intresse.

– Titta här vad ni kan göra av en överbliven gulbeta, utbrister hon och skär den i lövtunna skivor med en mandolin.

Alla tittar förundrat på den klargula spiral som Maria åstadkommer.

– Vi slänger alldeles för mycket mat nu för tiden, den här gulbetan ska vi dekorera morotskakan med.

Resursklokhet

Marias inställning till matlagning är långt ifrån fundamentalistisk. Hon älskar kött, men anser att vi gott kan öka inslaget av grönsaker i kosten, utan att för den skull för alltid ta farväl av den grillade biffen. Mest av allt vill Maria att vi ska ta vara på maten och inte slänga mer än nödvändigt.

– Handla mindre, släng mindre och ät upp! Min mormor var kalaskokerska, alltså någon man ringde när det var fest. På den tiden slängdes inget, det hade man inte råd till.

”Resursklokhet” är ett ord som Maria gillar och använder. Det finns mycket du som individ kan göra i vardagen, menar hon, men är samtidigt noggrann med att inte skuldbelägga och lämpa över allt ansvar på enskilda personer.

– Ska vi nå ett mer hållbart samhälle krävs kloka av modiga politiker.

Nya vego-idéer

Medan Maria berättar om sin matfilosofi har kursdeltagarna kommit en bra bit på vägen. Recepten fingranskas och hela tiden mumlas och rådgörs det vid spisarna.

För Christina Viklund, bibliotekarie från Varberg, var det just kursens vego-tema som fångade hennes intresse.

– Jag ville ha lite nya idéer, utan att för den skull bli vegetarian, säger hon.

Med en son på åtta år gäller det att träffa rätt. Den spetskål som nu ligger framför henne på skärbrädan är knappast gångbar på hemmaplan.

– Då hade han nog tittat snett på mamma. Det är lite kräset.

Cajsa Johansson, bussförare från Varberg, är inte heller vegetarian, men lagar all mat själv och undviker halvfabrikat ”för hälsans skull”.

– Det här är kul. Att prova på nya rätter. Det passar dessutom bra med en kurs på en dag.

Christina och Cajsa är just klara med den franska örtsåsen pistou som ska ringlas över tomatsoppan innan den serveras. Nästa moment blir att rosta nötter till spetskålen.

Utbrända på matlagning

Några meter längre bort diskuterar Anita Persson och Marita Sörström frågan om morotskakan verkligen är klar eller inte. Den ser visserligen fin ut på ytan, men är den tillräckligt gräddad inuti?

– Några minuter till, sen känner vi efter igen, säger Marita och så får det bli.

Anita och Marita är båda aktiva pensionärer med en tillvaro som bland annat rymmer brottsofferjour, läxläsningshjälp, vävkurs och gitarrspel.

Det var ganska mycket slump att de hamnade just här denna lördag. Marita surfade på Studiefrämjandets hemsida efter fågelkurser, och fick syn på den här i stället.

Båda är nyfikna på vegetarisk matlagning, och nya idéer kan behövas efter ett långt liv i köket.

– Vi är väl lite utbrända på matlagning kan man säga, men kanske blir det här en kick till att lära sig något nytt, säger Marita.

Alla kan bli mer hållbara

– Vi jobbar med hållbar utveckling och det här är ett sätt att visa att alla kan göra förändringar i sin vardag som bidrar till hållbarhet, säger Lena Svensson på Studiefrämjandet som håller i alla praktiska trådar kring kursen.

– Dessutom är det trevligt att laga mat tillsammans, lära sig mer och samtidigt träffa nya människor.

Det var under evenemanget Smaka på Varberg idén föddes till matlagningskursen. Maria Zihammou hakade på och nu har kursen blivit verklighet.

– En viktig tanke är att det inte behöver vara krångligt att laga god grön mat. Det gäller också att våga experimentera och lita på sin egen smakpalett, säger Maria.

Så småningom börjar rätterna bli färdiga, en efter en slår dig deltagarna ner vid det dukade långbordet. Spänningen stiger och nu är det dags för varsågod!

Häftiga smakkombinationer och festliga synintryck, är det samlade omdömet.
Surret tilltar och plötsligt pratas det inte bara matlagning, utan allt från småbutikernas död i våra tätorter till konsten att få tonåringar att vilja läsa böcker.

Efter maten är alla mätta och belåtna. Maritas och Anitas morotskaka blev visserligen lite bränd.

– Det var schvung i ugnen, konstaterar Anita.

Men med ett enkelt handgrepp var det brända bortskuret. Garnerad med färskost och gulbeta blir kakan en perfekt avslutning på måltiden.

Maten som blir över förpackas och fördelas för vidare hemfärd.

Var är männen?

Endast en fråga återstår: Var är alla män? Spekulationerna tar vid:

– Det undrar jag också, suckar någon.

– Hade det varit en kurs där vi skulle laga en trerätters lyxmiddag med vinpaket, då hade nog männen dykt upp, tror en annan.

Kanske är det fortfarande så rollfördelningen ser ut: Vardagsmat och hälsosamt vegetariskt, det får kvinnorna fixa. Lyxiga bjudmiddagar och grillade biffar, då först anmäler sig männen.

– De tar nog tid att ändra på det, suckar en av de äldre deltagarna.

Kanske är det den egna erfarenheten som talar. 

Dina matval – liten guide

Vegan

Veganer avstår från alla animaliska produkter och även tillsatser av animaliskt ursprung. Många veganer avstår även från andra produkter där djur är inblandade, pälsar, dunkuddar etc.

Vegetarian

Vegetarianer utesluter kött och fisk från kosten. När det gäller ägg och mjölkprodukter finns olika varianter, även om många som kallar sig vegetarianer äter ägg, ost, mjölk, honung etc.

Pescetarian

Äter, förutom vegetarisk kost, fisk och skaldjur. Ofta också ägg och mjölkprodukter. Brukar ibland kallas Stockholmsvegetarian. Pesce kommer från latinska ordet för fisk.

Flexitarian

Här är ambitionen att äta mest vegetariskt. Men ibland görs avsteg. Fusk, anser de renläriga. Bättre lite än inget alls, svarar säkert flexitarianen.

Deltagarnas favorit

Ugnsbakad spetskål med fransk vinägrett och honungsrostade hasselnötter

4 PORTIONER

1 kg spetskål

Olivolja

50 g hasselnötter

1 msk flytande honung

50 g pecorino- eller parmesanost

2 msk grovhackad mynta

salt

DRESSING

2 msk vit balsamvinäger

2 msk citronsaft

1 tsk finrivet citronskal
(enbart det gula)

1 msk dijonsenap

4 msk olivolja

1 msk flytande honung

Salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader.

Dela spetskålen i klyftor längs med. Gnid in klyftorna med olja och krydda med lite salt. Lägg ut på en ugnsform med bakplåtspapper.

Rosta kålen i cirka 20 minuter i mitten av ugnen tills den fått fin färg och mjuknat.

Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna i ett par minuter, rör då och då så att nötterna inte bränns. Tillsätt honungen och låt allt bli varmt. Häll genast upp på bakplåtspapper och låt svalna.

Lägg upp kålen på ett stort fat, finriv osten över kålen och tillsätt mynta. Grovhacka nötterna och fördela ut. Ringla över några matskedar dressing och servera resten av dressingen vid sidan av.

(Vegansk variant: Använd vegansk ost och byt ut honungen mot agave- sirap)

Läs mer om Studiefrämjandets verksamhet inom samhälle och hållbar utveckling.

Ur Cirkeln nr 1 2020

  • Text: Thomas
  • Senast ändrad: 10 juni 2020