Gunnel Carlson: Våga visa ditt gröna rum
Inga krav, ingen kostnad. Bara glädjen i att visa upp sin trädgård och träffa andra människor. Den 28 juni är det dags igen för Tusen trädgårdar, som i år tioårsjubilerar. Här skriver initiativtagaren Gunnel Carlson om varför just du ska delta på Tusen Trädgårdar. (Ur Cirkeln nr 1 2020)
EN LÄRARE FRÅN TOLLARP och en undersköterska från Närke. En smideskonstnär från Österlen och en ambassadör i Lappland. En kolonist i Göteborg och en pensionär i Stockholm. Det här är personer som jag förmodligen aldrig hade träffat och blivit kompis med om det inte hade varit för trädgården. Vårt gemensamma intresse har skapat starka band mellan oss och vi har blivit vänner för livet, det gröna livet.
I sommar räknar jag med att få ännu fler vänner när Tusen Trädgårdar slår upp sina grindar den 28 juni.
I år är det tioårsjubileum så den här gången ska det bli en riktig sommarfest i den svenska trädgården. Med ballonger och popcorn firar vi att vi har världens finaste trädgårdar i Sverige. I alla fall tycker vi det.
ATT HÅLLA PÅ MED TRÄDGÅRD har blivit en av våra absolut vanligaste och trevligaste fritidssysselsättningar och intresset bara växer. Genom att öppna våra trädgårdar och dela med oss av våra odlingar och vår kunskap skapas band mellan människor som aldrig förr. Trädgård har blivit en social mötesplats, en lekplats och ett samlingsrum.
När vi drog igång Tusen Trädgårdar 2010, jag och Elisabeth Svalin Gunnarsson på Riksförbundet Svensk Trädgård, var vi väldigt optimistiska. Det ska väl inte vara så svårt att få ihop tusen trädgårdar i ett land där det vimlar av trädgårdar, kolonier, odlingslotter, parker och gröna innergårdar. Nja, så enkelt var det inte – det finns fortfarande en jante som sitter på mångas axlar. Inte ska väl jag? Och den duger inte! får vi fortfarande höra.
Så skaka av dig jante, ditt gröna rum duger eftersom Tusen Trädgårdar inte ställa några andra krav än att du själv ska tycka om din trädgård.
VÅR FÖREBILD ÄR SÅ KLART ENGLAND, landet där det är självklart att man delar med sig av sin egen odling och ger av den kunskap man har. Många engelsmän passar på att sälja överskott av växter och bjuda på scones och te.
Hos oss gör man som man vill. Det kostar inget att vara med,
ingen kommer att kolla i förväg hur du har det, du behöver
varken bjuda på te eller sälja plantor om du inte vill. Det enda vi begär är att du tycker om din gröna plats på jorden och vill dela med dig av den. Är du orolig för att ingen ska komma? Bjud in några grannar och kompisar. Då blir du aldrig ensam i det gröna.
Jag, Studiefrämjandet, Riksförbundet Svensk Trädgård och Sällskapet Trädgårdsamatörerna vågar lova att det kommer att bli en upplevelse för livet.