Odla tillsammans
Intresset för odling växer lika snabbt som blommorna om våren. I trädgården förenas nytta med nöje. ”Allt fler upptäcker glädjen i att odla tillsammans.” Det säger Emma Berg på Studiefrämjandet i Skåne Blekinge.
På senare år har odling och trädgård blivit ett av svenskarnas stora fritidsintressen. Närmare 80 procent odlar i trädgården, på balkongen eller i hemmen.
– Vi vill vara en samlande kraft som för samman människor med intresse för odling, säger Emma Berg på Studiefrämjandet.
Studiecirkelformen är en bra ingång för den som vill lära sig mer, oavsett om det handlar om att ta de första stegen eller fördjupa sitt intresse.
– Odling kräver kunskap och arbete. Det blir både roligare och enklare att dela på jobbet och kunskapen, säger Emma Berg.
Lite förenklat kan folkbildande odlingsaktiviteter delas upp i två spår. Det ena handlar om att en grupp odlar gemensamt på samma ställe. På flera håll i landet finns stadsodlingar och gemensamhetsodlingar, till exempel i ett hörn av en allmän park. Det är också vanligt att grannar i flerfamiljshus drar igång odlingar i anslutning till fastigheten.
Emma Berg berättar att Studiefrämjandet i Ronneby har skapat en gemensamhetsodling på kontorets innergård. I odlingen deltar många invandrade.
– Integration, odling och folkbildning samtidigt.
Självgående cirklar
Det andra spåret är att odla på egen hand, i trädgården eller på balkongen, men lära och inspireras genom studiecirklar och föreläsningar. Studiefrämjandets odlingscirklar kan vara mer eller mindre strukturerade. En del genomförs med sakkunnig ledning och studieplan. Andra är mer självgående, där människor – grannar, vänner, arbetskamrater – själva startar sin studiecirkel.
– Jag vet en grupp som träffas, pratar odlingserfarenheter och beställer fröer tillsammans inför varje säsong. Det är också vanligt med cirklar där deltagarna besöker varandras trädgårdar under cirkelns gång, säger Emma Berg.
Just detta är också en tanke med Tusen Trädgårdar, som i sommar genomförs 30 juni.
Odlings-PT
Det finns också lite annorlunda varianter för att lära sig mer om odling. Ett uppmärksammat exempel är Odlings-PT (personlig tränare). Projektet drivs av Studiefrämjandet i Sandviken och går ut på att du som privatperson får coachning av en odlings-PT, för att komma igång eller komma vidare med dina odlingar. Emma Berg tror att intresset för odling kommer att hålla i sig.
– Vi på Studiefrämjandet kommer att lyfta fram självhushållning ännu mer. Med stigande matpriser, klimatkris och en orolig omvärld tror jag att intresset för att odla sin egen mat kommer fortsätta öka.
Tusen Trädgårdar 30 juni
Folkfest och folkbildning
Den 30 juni är det dags för årets upplaga av Tusen Trädgårdar, som genomförts vartannat år sedan 2010. Under en dag öppnas trädgårdar, odlingar och planteringar över hela landet för allmänheten.
– Ett fantastiskt tillfälle för trädgårdsintresserade att träffas, lära mer och inspireras av varandra. I år satsar vi lite extra på att lyfta fram självhushållning, säger Emma Berg som samordnar Tusen Trädgårdar på Studiefrämjandet.
Inför Tusen Trädgårdar anordnar Studiefrämjandet flera öppna digitala föreläsningar. På flera håll anordnas även trädgårds- och odlingscirklar kopplade till arrangemanget.
Mer information om föreläsningar och hur du anmäler din trädgård.
Huvudarrangörer av Tusen Trädgårdar är Studiefrämjandet, Riksförbundet Svensk Trädgård och trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson.
Trendspaning
Odlare är kanske inte det mest trendkänsliga släktet. Men visst växlar intresset även i våra trädgårdar. Här är några aktuella trendspaningar.
Självhushållning
Odla ätbart har vi människor gjort tusentals år, så frågan är om man kan kalla det för trend. Hur som helst, intresset ökar för självhushållning och ätbar odling, ofta med ekologiska förtecken. Bra för plånboken, hälsan och smaklökarna.
Jordens kunskap
Jord som jord, tänker kanske nybörjarodlaren. Den som hållit på ett tag inser att det inte riktigt stämmer. En bördig jord i balans uppstår inte av sig själv. Här finns mycket kunskap att hämta och den växande nyfikenheten för jord går hand i hand med odlingsintresset.
Odla inte mot naturen
Många kämpar i åratal med växter som inte trivs. Varför denna kamp? Allt fler låter nu den hårt tuktade trädgården ersättas av det naturligt vildvuxna som trivs i just din trädgård. Några minns kanske sången: ”Jag lät alla mina maskrosor finnas, fast jag vet att de kallas ogräs och bör rotas ut.” Ungefär så.
Levande liv i trädgården
Fåglar, fjärilar, humlor... sällskap i trädgården är trevligt. Pollinatörer bidrar till biologisk mångfald, och många planerar sin trädgård med detta i åtanke. Varför inte en stor kruka brännässlor på balkongen – nässelfjärilen kommer säkert på besök. Vildsvin och rådjur får dock gärna stanna i skogen.
Prylarnas trädgård
Bevattningssystem, designade krukor, fiffiga redskap och trädgårdsbelysning. Varje trend för med sig en uppsjö av produkter som lockar till köp. Kanske inte så hållbart, men det är bara att inse, vissa vill alltid vill ha det senaste av allt.
Invasiva växter
Kanske är det fel att prata om invasiva växter som en odlings-
trend. Men det finns i alla fall ett stort intresse för denna form av aggressiva inkräktare – som tyvärr har blivit vanligare i takt med klimatförändringarna.
Studieplaner om odling
Studiefrämjandet har tagit fram flera studieplaner om trädgård och odling. Här är ett urval. Läs och ladda ner kostnadsfritt här.
Samla fröer från vilda växter
Att samla fröer från vilda växter är ett roligt och givande sätt att närma sig naturen – och samtidigt lära sig mer om vår inhemska flora. Fem träffar med olika teman.
Med gröna fingrar
Den här studiecirkeln är en introduktion till den nyblivna trädgårdsodlaren. Utgår från boken Med gröna fingrar. Tre träffar om trädgårdens användning, nytta och skönhet.
Naturligt liv i trädgården
Från trollsländor till tusenfotingar. Här är cirkeln om hur du gör trädgården till ett välkomnande hem för allehanda levande arter. Sex träffar utifrån boken Naturligtvis: biologisk mångfald i din trädgård.
Hur mår din jord?
En levande, näringsrik jord gör att dina växter trivs och mår bra. Cirkeln Jord med fem träffar tar upp det mesta du som odlare du behöver veta om jorden.
Skogsträdgården
Att skapa en skogsträdgård är att odla i samklang med naturen. Utifrån boken Skogsträdgården tar cirkeln med er på äventyret att planera, etablera och förvalta en skogsträdgård. Fem träffar.