Hundar, demokrati och energi
När Natalie Johansson var tio år gammal startade hon en hundklubb hemma i Malung. Fem år senare valdes hon till ordförande i Sveriges Hundungdom. Att föreningar är mossiga och att unga inte vill engagera sig är en myt, menar Natalie. Hon är själv ett levande bevis på detta. (Ur Cirkeln nr 3 2020)
Det är full fart när Cirkeln hälsar på hemma hos Natalie Johansson i Malung. Flyttlådor på trappan, spring i hallen och skällande hundar lite varstans. I det gula huset på Södra Kvartersgatan har Natalie levt sina första 19 år. I morgon går flyttlasset till Uppsala och universitetsstudier i statsvetenskap och nationalekonomi.
– Malung har väl sin charm, säger hon med viss tvekan i rösten. Men det ska bli kul att flytta. Skönt att bo nära en tågstation och slippa två och en halv timme med bussen till Borlänge så fort man ska nånstans.
Mamma Malin serverar kaffe på altanen. När hon hör Natalie berätta om hur det starka hundintresset gått från mor till dotter, kan hon inte låta bli att fälla en tår.
– Vi har delat så många timmar på tävlingsbanan, snörvlar Malin.
– Mamma har lite jobbigt nu när jag ska flytta, säger Natalie med ett milt leende.
Natalie Johansson har haft hundar omkring sig sedan hon var fem. Den första hette Softie med det krångliga rasnamnet irish softcoated wheaten terrier. Nu finns här Nessie av samma ras och så Trudy, en beagle. Ingen tvekan om att hundarna har en huvudroll i detta hem.
Två blir en
Natalie beskriver sig själv med ordet ”supertävlingsmänniska”. Hundsport blev tidigt det stora intresset. Mängder av priser på väggar och hyllor vittnar om stora framgångar. Hundsportvärlden har många grenar och Natalie har tävlat i de flesta.
– Just nu är det mest lydnad och agility som gäller för mig.
Att tävla tillsammans med hund ger en särskild känsla.
– Du får jättestarka band med den hund du tävlar med. Du lär dig känna igen hundens kroppsspråk och alla små signaler. Det är som att två individer blir en.
Hon har också blivit lite bättre förlorare med åren.
– Men bara lite, säger hon och skrattar.
Svarslös
Natalie blir nästan svarslös på frågan om vad hundarna betyder för henne.
– Oj, vad svårt… De betyder allt. Jag kan inte tänka mig något annat än att ha hundar omkring mig. Med en hund behöver du aldrig känna dig ensam.
Det finns nära en miljon hundar i Sverige. Att de har stor betydelse i många människors liv är ingen hemlighet. Natalie menar att nutidsmänniskan har en del att lära av hundarna.
– De utvecklar vår förmåga att inte alltid sätta oss själva i första hand och det tror jag är nyttigt.
Nu i Coronatider har många skaffat valp. Kul tycker Natalie, som samtidigt är lite orolig för att alla inte inser vilket stort ansvar det innebär.
– Jag hoppas att alla nya hundägare anmäler sig till en valpkurs nu i höst.
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är två av de nya hundägarna, till cavapoovalpen Rio.
Att det blev en blandras vållade protester bland en del hundfolk. Även Natalie anser att det är viktigt att främja aveln av renrasiga hundar.
– Men vi ska verkligen inte mobba Victoria och Daniel. Vi har i stället givit prinsessan Estelle ett medlemskap i Sveriges Hundungdom.
Startade förening
Kärlek till hundar, långa promenader och hundsport. Så här långt kan nog många känna igen sig i den här berättelsen. För Natalie har hundintresset tagit henne längre än så. Redan som tioåring startade hennes föreningsengagemang.
– Jag tyckte det var lite tråkigt att hänga med tanterna på klubben. Jag ville ju umgås med folk i min egen ålder.
Vad gör man då? En driftig person som Natalie så startar en ungdomsförening. Med föräldrarnas stöd visserligen, men inte utan eget driv.
– Jag fick också jättemycket stöd av Studiefrämjandet här i Dalarna och av Sveriges Hundungdom centralt.
Ganska snart fanns Föreningen Västerdalarnas Hundungdom på plats.
– Vi var ett gäng som hade jättekul tillsammans med hundarna. Läger, föreningsmöten, hundträning och promenader.
Snabbt fick aktiva i Sveriges Hundungdom upp ögonen för den driftiga tjejen från Malung. Och vips satt hon i Ungdomsrådet, den nationella styrelsen för Sveriges Hundungdom.
– Jag tänkte ”hur svårt kan det vara”. Men det visade sig vara ganska svårt.
”Svårt” är dock inget hinder för Natalie. Hon lärde sig snabbt och trivdes bra i styrelsen. För tre år sedan valdes hon till ordförande för Sveriges Hundungdom. Inte många i hennes ålder har lett en nationell organisation.
– Fattar du vad mycket jag har lärt mig! Jag har pratat inför flera hundra personer, lärt mig om ledarskap och tränat min sociala kompetens. Gjort saker som jag aldrig skulle ha fått göra annars.
För demokrati
Natalies energinivå höjs när vi kommer in på föreningslivets betydelse i samhället. Hon använder ofta ordet ”civilsamhälle”, för att beskriva de tusentals föreningar och nätverk som finns över hela landet.
– Civilsamhället är livsviktigt för vår demokrati, säger hon. I dag finns så mycket hot, hat och attacker mot demokratin. Då måste man kämpa, och det vill jag göra.
Ibland utmålas föreningsverksamhet som något förlegat och mossigt, som de nya generationerna vänder ryggen till.
– Det är inte sant, det är en myt säger Natalie med skärpa i rösten. Massor av ungdomar vill engagera sig.
På två ben
Verksamheten i Sveriges Hundungdom vilar på två ben. Det första är så klart hundarna – det stora gemensamma intresset för medlemmarna. Här är det mest lokalföreningarna som styr vad som händer, allt enligt devisen ”av ungdomar – för ungdomar”.
Det andra benet är just föreningsverksamheten. Och det betyder inte bara tråkiga sammanträden, utan också att diskutera och argumentera, planera och arrangera. Och så klart en massa möten med nya människor som delar ditt intresse.
– Det är som en demokratiskola, där du lär dig påverka din egen organisation och egentligen hur du kan påverka i hela samhället.
Fina minnen
Nu behöver hundarna rasta och vi kör västerut från Malung, mot Brukshundklubben, där Natalie och hennes familj tillbringat så många timmar under så många år. Efter en promenad i den mäktiga tallskogen vandrar vi ut på träningsplanen där agilityredskapen står uppställda och väntar på nästa träningspass.
– Här har jag massor av fina minnen, säger Natalie. Nessie och Trudy verkar instämma.
Natalie Johansson
Ålder: 19
Bor: Uppsala. Delar lägenhet med två andra studenter.
Gör: Pluggar Politices kandidatprogram vid Uppsala universitet. Ordförande i Sveriges Hundungdom.
Lyssnar på: Françoise Hardy
Läser: Stadserien av Per Anders Fogelström.
Sveriges hundungdom
- Sveriges Hundungdom har cirka 6 000 medlemmar i ett fyrtiotal lokala föreningar.
- Bildades 1975, först som en ungdomssektion inom Svenska Brukshundklubben och från 1984 som ett självständigt ungdomsförbund inom Svenska Kennelklubben.
- Sveriges Hundungdom är en av Studiefrämjandets 19 medlems- organisationer.