Climate Fresk – goda samtal om onda cirklar
Fyrtiotvå spelkort, ett stort bord, färgkritor och fem personer. Mer behövs inte för att få igång kreativa samtal om jordens kanske största framtidsutmaning – klimatkrisen. Följ med till Malmö och det interaktiva spelet Climate Fresk.
Söndagseftermiddag på Studiefrämjandet i Malmö. Anders Månsson visar oss fram till mötesrummet och ber oss skjuta tillbaka stolarna, så att vi kan röra oss runt det långa bordet. Han täcker bordet med vitt papper. Förberedelserna inför Climate Fresk är igång.
Anders är facilitator, så kallas spelledaren för den tre timmars workshop som väntar. Han förklarar kortfattat hur det går till och lägger sedan ut sju kort på bordet.
– Nu ska ni sortera korten från orsak till verkan, det är bara att sätta igång.
På ett kort står det ”mänskliga aktiviteter” och vi enas snabbt om att åtta miljarder människor orsakar mycket som händer på planeten. Kortet hamnar längst till vänster på bordet.
Andra kort har rubriker som ”transport”, ”industri” och ”jordbruk”. På baksidan av varje kort finns texter och siffror grundat i vetenskapliga fakta, hämtade från FN:s Klimatpanel IPCC. Efter en lite trevande inledning dröjer det inte länge innan pratet kommer igång.
Orsak och verkan
En grundtanke med Climate Fresk är just att vi ska lära oss mer om de orsakskedjor som påverkar klimatet och vad de leder till. Kort sagt: Hur det hela hänger ihop.
Efter en stund är det dags för Anders att lägga ut nya kort på bordet.
– Nu blir det lite knepigare, säger han.
Vi läser, funderar, resonerar, och flyttar korten fram och tillbaka på bordet.
– Men det här ska väl komma före det där?
– Och kortet med höjda havsnivåer, var ska det ligga?
– Aerosoler, vad betyder det?
– Läs på baksidan av kortet!
Ibland hoppar Anders in med lite hjälp på traven, ofta i form av en fråga. Det här med orsak och verkan är inte helt enkelt. Snabbt höjs energinivån i gruppen och ingen verkar tänka på att vi bara känt varandra i en halvtimme.
Fikapaus
Under fikapausen berättar Monica Andersson att företaget hon jobbar på, det franska Saint-Gobain Sekurit, specialiserat på bygg- och glasprodukter, har beslutat att inkorporera Climate Fresk i hela bolaget. Hon siktar själv på att bli facilitator.
– Genom kunskap om klimatförändringarna vill vi bidra till förändring, inte bara på jobbet utan även privat, säger hon.
De flesta på fabriken i Eslöv, där Monica jobbar, har reagerat positivt på initiativet, även om några varit tveksamma.
– Men genom att det är en workshop och ingen torr föreläsning är det lättare att ta till sig.
Lätt bli avtrubbad
Cathrine Gillo Nilsson och hennes man Stefan Nilsson har kommit från Göteborg för att delta i Climate Fresk. Cathrine arbetar på universitetet, är intresserad av klimat- och miljöfrågor och har hört talas om modellen.
– Vi har ett gemensamt ansvar för klimatet. Alla har nåt i bagaget, och genom dialog och samtal kan vi lära av varandra, säger hon.
Monica nickar instämmande:
– Den som bara ser på nyheterna blir lätt avtrubbad av allt förfärligt som händer. Att prata med andra kan vara en början till att fundera på sitt eget beteende.
Cathrine återger ett citat av Konfucius:
– Om du berättar för mig så glömmer jag, om du visar mig så kanske jag kommer ihåg, men om du involverar mig – då förstår jag varför, och kan också förändra mitt beteende.
– Det där skulle kunna inleda alla våra workshops, säger Anders och fortsätter:
– Att involvera människor är nödvändigt när det handlar om komplexa frågor. Jag tror att de flesta bär en känsla av att något är fel i vårt sätt att leva. Och IPCC säger att varje tiondels grad räknas. Att göra lite är bättre än att inte göra nåt alls.
Streck och pilar
Efter fikat lägger Anders ut ännu fler kort på bordet. Några har rubriker som ”Översvämningar”, ”Minskade skördar” och ”Torka”.
Nu får vi också kritor till hjälp, och vi kan börja dra pilar och linjer i olika färger mellan korten. Det blir många pilar och streck. Och hela tiden fortsätter pratet. Till sist är alla korten utlagda och vi är nöjda, även om en snabb blick på bordet visar att det mesta på planeten går åt fel håll.
– Vi måste bryta den här onda cirkeln, så att det blir en förändring, säger Anders.
Förslag till förändring
Vi är nu framme vid de avslutande momenten i Climate Fresk. De handlar om vad som behöver göras för att vända utvecklingen åt rätt håll.
Anders nämner politik/myndigheter, näringsliv/företag och enskilda individer. Nu ska vi skriva lappar med förslag på åtgärder inom dessa tre delar av samhället.
Vi skriver under tystnad och delger sedan varandra våra förslag – allt från vegetarisk lunch på jobbet till bilfria dagar och klimatsmart produktutveckling. Anders Månsson sammanfattar det hela:
– Syftet med Climate Fresk är inte att vi ska lära oss allt i detalj. Vi ska se sammanhangen och förstå att både jag själv, företagen och politikerna kan bidra – och att vi alla måste börja prata mer om klimatet.
Så slutar det hela i en positiv andra, även om den dystopiska utvecklingskartan med de fyrtiotvå korten ligger kvar på bordet, och påminner om att det vi gör idag påverkar framtiden. I vilken riktning är oskrivet.
Om Climate Fresk
Climate Fresk är en interaktiv workshop där en liten grupp under tre timmar med hjälp av faktakort resonerar om klimatförändringarnas orsak och verkan. Grunden för samtalen är fakta från FN:s Klimatpanel IPCC. Workshopen avslutas med att deltagarna pekar ut möjliga vägar till förändring.
Deltagarna behöver inte känna varandra sedan tidigare och inte heller ha några förkunskaper. Varje workshop leds av en facilitator som är införstådd med metoden och leder processen, som i hög grad formas av deltagarna själva.
Climate Fresk utvecklades i Frankrike 2015 och har sedan dess spridits till många länder. Climate Fresk är en icke vinstdrivande organisation. För privatpersoner är det ofta kostnadsfritt att delta, medan företag betalar licenser för att använda metoden.
Vi vill ta en ledande roll i klimatarbetet
Sigrid Magnusdotter, Studiefrämjandet Malmö
– Climate Fresk är ett superbra komplement till allt annat vi gör. Modellen tillgängliggör forskningen på ett enkelt sätt och uppmuntrar till dialog. Det säger Sigrid Magnusdotter som arbetar med miljö- och hållbarhetsfrågor på Studiefrämjandet i Malmö.
Vid fem tillfällen har Studiefrämjandet i Malmö arrangerat workshoppar tillsammans med Climate Fresk. Det börjande med att Anders Månsson från Climate Fresk hörde av sig och frågade om Studiefrämjandet ville hjälpa till att sprida arrangemanget och om det fanns en lokal att använda.
– Climate Fresk är ett folkbildande arrangemang som bygger på samtal och reflektion i små grupper. Det är också ett sätt för oss på Studiefrämjandet att involvera oss och bygga kontaktnät med människor som är intresserade av klimat och miljö.
Folkbildande fältarbetare
Sigrid vill att Studiefrämjandet ska ta en ledande roll för klimatengagemanget i Malmö.
– Vi är inte riktigt där idag, men jag jobbar på det.
Hennes strategi är att arbeta utåtriktat, som ett slags folkbildande fältarbetare.
– Det stämmer, jag är mycket ute i fält och rör mig bland människor. Alla söker sig inte själva till ett studieförbund. Folk har inte koll på oss, så vi behöver ha koll på dem.
I Malmö finns bland annat något som heter Klimatöl i Malmö, där människor med intresse för klimat och miljö spontant brukar dyka upp.
– Där är jag med och försöker fånga upp initiativ. Förra hösten började några prata om EU-valet och det blev till en cirkel som senare ordnade panelsamtal och föreläsningar.
Samtidigt menar Sigrid att just studiecirkelformen är lite för fyrkantig, där tröskeln att binda upp sig att delta vid flera tillfällen kan avskräcka.
– Folk är rädda för att signa upp sig och vill hellre göra enstaka workshops eller kampanjer. Folkbildningen är bland det finaste vi har i samhället, men potentialen nyttjas inte tillräckligt. Jag gör mitt bästa för att involvera fler.
IPCC – sammanfattar världens vetenskap om klimatet
Förenta nationernas klimatpanel IPCC, sammanfattar och bedömer kontinuerligt vetenskapligt grundad kunskap om klimatförändringarna.
Tusentals forskningsresultat ligger till grund för IPCCs återkommande rapporter. Rapporten från våren 2023 visar att läget nu är mycket allvarligt. Klimatet på jorden förändras allt snabbare, havsnivåerna stiger och extremväder ökar. Rapporten visar att lösningarna för att hejda uppvärmningen redan finns, men det politiska ledarskapet saknas.
- IPCC:s första rapport släpptes 1990 och år 2007 tilldelades IPCC Nobels Fredspris.
- IPCC står för Intergovernmental Panel on Climate Change.