Bland folk och fåglar i Vattenriket
För 250 år sedan besökte Carl von Linné våtmarkerna runt Kristianstad och fascinerades av det vackra landskapet. 374 gånger har Evert Valfridsson gått i hans fotspår och berättat om Vattenrikets natur och fågelliv, på vandringar som samlat tusentals deltagare. (Ur Cirkeln nr 4 2020)
Det är något speciellt med fåglar. Det menar i alla fall gänget som samlats i naturområdet Vattenriket i Kristianstad denna milda dag i oktober, med en sol som då och då tittar fram bakom låga molnskyar. Dags för ännu en tur på den sex kilometer långa Linnérundan.
Vandringen leds av den välkända Kristianstadsprofilen Evert Valfridsson. Sedan 2004 har han guidat besökare längs Linnérundan. Hur lång tid rundan tar vet ingen i förväg, kan bli tre timmar eller kanske fem. Det beror på Everts dagsform, deltagarnas nyfikenhet och fåglarnas vilja att visa sig.
I dag har ett drygt tiotal personer dykt upp, och man förstår snabbt att en del är vana fågelskådare. Friluftskläder och ryggsäckar. Tubkikare och kameror. Så bär det av ut i det omväxlande skånska landskap, helt nära Kristianstads centrum.
– Här kan vi se Kungsfiskare och ibland utter. Det finns också mycket gäss här i Vattenriket, och tack vare det havsörn, säger Evert när vi passerar bron över Helgeån.
Han gör en snabb utläggning om den hotade havsörnen, vars existens nu ser ut att vara räddad tack vare minskade miljögifter.
Ut i träsket
Vandringen fortsätter i lugnt tempo och snart befinner vi oss i ett nästan djungelliknande träskladskap. De stabila gångvägarna i trä håller fötterna torra.
Evert är knappast en flockledare av det auktoritära slaget. Det är fritt fram att stanna till ett slag och spana efter en fågel, titta på en växt eller byta några ord med en känd eller okänd medvandrare. Med jämna mellanrum samlas vi kring Evert som berättar om fåglar i skyn och i snåren. Han pratar också om annat. Om vindkraft, växter, vattenståndet i Östersjön, Skånes historia – och Kristianstad kommuns planer på ett nytt vägbygge genom landskapet.
– Vi hoppas vid alla gudar och tillber kung Kristian IV att vägen inte blir av, utbrister Evert med skärpa i rösten.
Den Kristian IV som tillbes var kung på 1600-talet och gav namn åt Kristianstad, då Skåne ännu tillhörde Danmark.
Everts bro
Vi förstår snabbt att Evert inte drar sig för att höja rösten till kommunens makthavare. Efter ett medborgarförslag såg han till att det blev en gångbro över den hårt trafikerade Härlövsängaleden som går rakt igenom Vattenriket.
– Vi brukar kalla den Everts bro, säger Mari Graneskog från Studiefrämjandet. I flera år har hon samarbetat med Nordöstra Skånes Fågelklubb, för att ge fler möjlighet till en guidad tur i Vattenriket.
– Evert är en entusiastisk ledare, en sann folkbildare, säger hon. Lika fascinerad över en gråsparv som en havs-örn.
Mari menar att lätta organiserade vandringar av det här slaget är värdefulla, helt enkelt för att det får fler att komma ut i friska luften. Det behövs, inte minst nu under coronapandemin.
– Du får lite guidning och lite gemenskap. Och vi går i lugn takt så att alla hänger med, säger hon.
Fram med tubkikarna
Efter någon kilometers vandring öppnar sig landskapet och vi kan blicka ut över Isternäset, ett stort öppet fält. Och nu åker tubkikarna fram.
– Här kommer en ormvråk.
– Eller är det en bivråk?
– Det är nog en Bivråk, säkert den sista för säsongen, nu på väg till Centralafrika.
– Och titta, vad är det som kommer där…
Så går snacket i ett rasande tempo. För en som inte är ornitolog är det nästan lika fascinerande att spana på skådarna som på fåglarna. Sinnena är på helspänn. Pip från buskar och prickar i skyn får alla att kika, kommentera, fotografera och spekulera. Att de flesta är hemmastadda i fåglarnas värld förstår vi snabbt.
– Men du behöver inte veta något alls för att vara med här, säger en av deltagarna. Tycker du att fåglar är vackra att titta på så räcker det utmärkt.
Gladan en favorit
Agneta Bengtsson från Malmö och Ronny Jöneros från Kristianstad är två goda vänner som hängt med på Linnérundan denna förmiddag.
– Härligt att komma ut i naturen. Att gå några kilometer är aldrig fel, säger Agneta med ett nyvaknat fågelintresse. Favoritfågel är Gladan.
– Den är i och för sig ganska vanlig men mycket vacker.
Den stora kameran på axeln avslöjar Ronnys fotointresse. Han uppskattar Everts kunskaper, inte bara om fåglar utan om det mesta.
– Jag har alltid varit intresserad av djur och natur, men nu är jag pensionär och vill lära mig mer om allt.
Fikaklubb
Efter ännu ett par kilometers vandring samlar gruppen ihop sig vid den mäktiga borgruinen Lillö, med anor från 1300-talet. Dags för efterlängtad paus.
– Nordöstra Skånes Fikaklubb, fnissar någon med det uppenbara budskapet: Fåglar i all ära, men utan kaffe och smörgås går det inte att genomföra en Linnérunda.
Evert gör en snabb lägesrapport över de fågelarter vi har sett så här långt. Med bistånd från deltagarna summeras antalet till 47. Nils Waldermarsson är ordförande för Nordöstra Skånes Fågelklubb, som med sina 600 medlemmar är en av landets största.
– Och en av de mest aktiva, säger han med stolthet.
Han berättar om klubbens många aktiviteter och delar med sig av senaste numret av medlemstidningen Spoven. Susanne Bergman från Kristianstad är en av klubbens medlemmar. Hon går Linnérundan med jämna mellanrum.
– Jag är med i en fågelcirkel också. Vi har hållit på i säkert tio år och har jättetrevligt tillsammans. Jag är väl ingen fågelnörd direkt, men tycker om att vara ute i naturen och ju mer man lär sig om fåglarna, desto roligare blir det.
Med förbundna ögon
Nu passerar vi en stor bondgård och den som vill kan klappa korna. Evert har spanat in ännu fler fåglar och hamnat lite på efterkälken tillsammans med några i gruppen, men kommer andfådd ikapp oss andra.
– Det är roligt att leda de här vandringarna men jag gör det också av egoistiska skäl. Du ser jag behöver röra på mig, säger han och klappar sig på magen.
Bara 26 vandringar återstår tills Evert kan räkna in 400 turer på Linnérundan.
– Jag kan gå den här vägen baklänges med förbundna ögon, säger han.
Trots det verkar Evert Valfridsson inte ha några planer på att sluta.
Vandring
- Forskningen är entydig: Att vandra ger stora hälsovinster, både för kropp och själ. Även en kort promenad i lugnt tempo är bra för hjärnan, hjärtat, lederna – och kreativiteten.
- Nöjes- och motionspromenader är den vanligaste fritidsaktiviteten i landet. Var tredje person gör det mer än en gång i veckan, enligt SCBs studie Fritidsliv 2018.
- Svenska Turistföreningen har en suverän sektion med vandringstips och info om vandringsleder över hela Sverige.
- En av världens mest kända vandringsleder är El Camino eller Jakobsleden. Leden har många utgångspunkter, men alla sammanstrålar i norra Spanien och den 80 mil långa vägen till staden Santiago de Compostela, och det som förmodas vara aposteln Jakobs grav.
- Studiefrämjandet arrangerar natur- och kulturvandringar över hela landet, ofta i samarbete med det lokala föreningslivet.
Fåglar
- Det finns 10 000 beskrivna fågelarter i världen. Cirka 250 arter häckar i Sverige. Kungsfågeln är den minsta och havsörnen den största, med ett vingspann på cirka 2,5 meter.
- Birdlife Sverige har 17 000 medlemmar över hela landet, och mängder av aktiviteter för fågelintresserade. De ger ut tidningen Vår Fågelvärld. Birdlife Sverige är en av Studiefrämjandets 19 medlemsorganisationer.
- Fågellokaler kallas platser där många fåglar förekommer. Kan vara fågelbordet vid husknuten. Mer kända svenska fågellokaler är Ottenby på Öland, Falsterbonäset i Skåne, Getterön i Halland och Björns skärgård i Uppland.
Vattenriket
- Vattenriket är ett stort natur- och friluftsområde alldeles i utkanten av Kristianstad. Här finns flera vandringsleder, fågeltorn och besöksplatser med information.
- Den 130 mil långa Skåneleden passerar Vattenriket.
- Vattenriket är ett av världens 700 biosfärområden – och Sveriges äldsta, bildat 2005. Ett biosfärområde utmärks av höga kulturhistoriska och biologiska landskapsvärden.Biosfärområden utses av Unesco.
- I Vattenriket finns besökscentret Naturum, med utställning, bemannad av naturvägledare.