• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Avkopplande aktiviteter - med påkopplad nyfikenhet

Det finns massor att uppleva i Sommarsverige. Här kommer ett knippe upptäckter och aktiviteter i den nära naturen och kulturen. Bara att sätta igång – på egen hand, med familjen, vännerna eller varför inte i en studiecirkel. (Ur Cirkeln nr 2 2021)

Med tisteln i köket

Bjud in de vilda växterna till ditt kök. Fler arter än vi tror är ätbara. Fixa till en tistelsmoothie eller toppa desserten med rödklöverblommor. Varför inte testa rostad tallbark i stället för chips eller ett glas violsaft? Nässlor, tusensköna, svinmålla, lönn är andra läckerheter. Smaklig spis!

  • Handboken Äta vilda växter av Lisen Sundgren innehåller recept med 33 vilda växter.

Spana in fåglarna närheten

Fåglar har vi runt omkring oss hela tiden. Är du nyfiken nybörjare, varför inte mjukstarta med att lära dig känna igen några vanliga arter som bofink, nötväcka och rödstjärt. Mata fåglar gör vi mest på vintern, men ett vattenbad och en bit äpple uppskattas även på sommaren. En handkikare och en enkel fågelbok eller app med de vanligaste arterna räcker långt. Vill du komma vidare in i ornitologins värld, kontakta närmaste fågelklubb.

  • Appen Fågelguiden rekommenderas av många experter. Kostar 179 kronor.
  • www.birdlife.se

Stenmurar och lador – minnen från förr

I slutet av 1800-talet arbetade 80 av 100 svenskar inom jordbruket, nu är det 2 av 100.

Kulturlandskapet är fyllt av minnen från jordbrukssamhället. Det finns ungefär 16 000 mil stenmurar i Sverige, vilket motsvarar fyra varv runt jordklotet! Murarna är viktiga biotoper för mossar, lavar och allehanda smådjur.

I närheten av stenmurar kan du också hitta övergivna lador. Fäbodar finns lite varstans i Sverige, många av dem kan du besöka. Allt detta kan väcka tankar om tidigare generationers slit och släp. Kanske nyttigt för nutidsmänniskan.

Vandra vidare

Cirkeln har tipsat om vandringar förut, nu gör vi det igen. Finns det egentligen något bättre sätt att förflytta sig än med fötterna? Okej, du kommer inte så långt, men upptäcker desto mer. Det finns massor av vandringsleder från norr till söder. Att vandra eller cykla längs våra grusvägar är ett alternativ. Ofta glest trafikerade och med smultron vid vägkanten. Det finns 300 000 kilometer grusväg i Sverige, det räcker till många utflykter.

Lär dig 20 vilda växter

Prästkrage, liljekonvalj och klöver. Hur många av våra vanligaste vilda växter känner du egentligen till? Det finns tusentals arter i Sverige, men så högt behöver du inte sätta ribban. Kanske 20 nya arter du inte kände tidigare är ett lagom semestermål. Vill du ha stöd och hjälp finns säkert en botanisk förening i närheten, och kanske en guide som kan ge vägledning. En enkel handbok funkar också utmärkt.

Konstspaning i det fria

Nästan varje större ort i Sverige har offentlig utomhuskonst. Allt från statyer på historiska personer till moderna konstverk (vissa älskade, andra utskällda). På en del ställen finns appar som berättar om det du ser. I appen Offentlig konst i Växjö kan du läsa om ett femtiotal verk. Perfekt för en konstvandring. Annars går det utmärkt att googla på konstverk och konstnärer.

Gjut i betong

Betonggjutning har på senare tid lockat allt fler. Krukor, fågelbad, skulpturer – bara fantasin sätter gränser. På många håll finns kurser där du kan lära dig tekniken, men det går bra att testa på egen hand. Flera handböcker finns i ämnet.

  • Boken Betong: En helgjuten hobby av Senia Hedengren och Susanna Zacke visar steg för steg hur det går till.

Testa dressin

Dressin är ett äventyr. Ge dig ut på rälsen och trampa loss. Du åker för det mesta på nedlagda järnvägsspår. Olika varianter på dressiner finns och hur långt du vill trampa bestämmer du själv. Det finns flera dressinbanor runt om i landet. I värmländska Gullspång kan du göra turer söderut eller norrut. Perfekt för dagsturer. Mellan Mora och Vansbro i Dalarna färdas du på en nedlagd del av inlandsbanan, bland sjöar, älvar och mycket skog. På Dellenbanan i Hälsingland kan du trampa 54 kilometer i omväxlande landskap, med start
i Delsbo.

Fixa bostad åt bin och humlor

Den betydelse bin och humlor har för mänskligheten kan knappast överskattas. Men de behöver boplatser, och här kan du hjälpa till. Ett insektshotell fixar bostadsbristen och ger dig chansen att närstudera dessa fascinerande varelser. Visste du till exempel att det finns fyrtio olika arter av humlor i Sverige?

  • På Naturskyddsforeningen.se lär du dig bygga ett bihotell av bambu.
  • Boken Galen i humlor av Dave Goulson har hyllats av kritiker och många läsare.

Ett naturreservat i veckan

När besökte du ett naturreservat senast? Varför inte göra som Studiefrämjandets webbredaktör Åsa Wrenfelt och besöka ett naturreservat i veckan under sommaren? Börja helt enkelt med det som ligger närmast där du bor. Det är garanterat inte så långt, eftersom det finns hela 5242 naturreservat över hela landet.

  • På länsstyrelserna hittar du information om naturreservat, hur du tar dig dit och vad som finns att se där.

Här bodde konstnärerna

Konstnärs- och författarhem hör till våra mest välbesökta utflyktsmål. Här kan du känna atmosfären där mästerverken kom till. Carl Larssons Sundborn i Dalarna och Selma Lagerlöfs Mårbacka i Värmland hör till de mest kända, men det finns många fler.

  • Några konstnärshem: Carl Milles (Stockholm), Bror Hjort (Uppsala), Anders Zorn (Mora).
  • Några författarhem: Sara Lidman (Missenträsk), Verner von Heidenstam (Övralid), Ellen Key (Strand vid Vättern).

1,5 miljoner fornlämningar

Du behöver inte åka till Uppsalas mäktiga gravhögar eller det mytiska Ales stenar i Skåne för att upptäcka de spår våra förfäder lämnat efter sig. Över hela landet finns gravfält, gruvor, kvarnar och boplatser från förr. Totalt finns 1,5 miljoner fornminnen registrerade. Riksantikvariämbetets söktjänst Fornsök är suverän. Här kan du zooma in kartan och hitta din närmaste fornlämning.

Tåg- och bussluffa

Om du inte vill vandra eller cykla och helst undviker bilen… Lugn, det finns alternativ. De flesta regiontrafikbolag gör det möjligt att tåg- och bussluffa i det lilla formatet. Gör till exempel en tur i Västra Götaland, där du för 660 kronor kan resa obegränsat under tre dygn. I Sörmland kostar motsvarande biljett 280 kronor. Bara att sätta igång att planera med hjälp av tidtabeller och kartor.

Sätt färg med växter

Omodernt, kanske du tänker när du hör talas om växtfärgning. Men i takt med att intresset för att sticka och virka ökar, väntar vi nu på en renässans för växtfärgningen. Med växter får garn och textilier harmoniska färger. Nyanserna vet du aldrig exakt på förhand, se det som en del av charmen!

  • I höst utkommer boken Stickning & växtfärgning: Ylle, krapp och gröna löv av Signe Siemsen. I väntan på den finns instruktioner på nätet.

Folkrörelsenostalgi

Folkets hus, missionshus, nykterhetsloger, bygdegårdar… Sverige är fyllt av folkrörelsenostalgi. En del av dessa hus är ombyggda till privatbostäder, men många används fortfarande som samlingslokaler, ibland varsamt vårdade av ideella krafter på orten. Med lite tur kan du säkert få kika in och andas lite nostalgi från en svunnen tid.

Besök en ny stadsdel

Hur många Tenstabor har varit i Djursholm? Och hur ofta hittar du Limhamnsbor i Rosengård? Handen på hjärtat, hur väl känner du din hembygd egentligen? Ofta rör vi oss i samma hjulspår – hem, jobba, handla… Kanske dags att upptäcka okända stadsdelar och bostadsområden i din närhet? Det helt och hållet annorlunda finns ibland närmare än du tror.

  • Pontus Herlins bok I Tensta och Djursholm kindpussar vi varandra från 2009 berättar om två skilda världar, på en mils avstånd. Finns som pocket.

Läs mer om Studiefrämjandets verksamhet inom djur och natur!

Ur Cirkeln nr 2 2021.

 

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 2 september 2021