Jägarskolan - Norrbotten
Ta din jägarexamen hos oss och känn dig väl förberedd och trygg när du kliver ut på ditt första pass. I vår jägarskola får du dessutom lära dig mycket om både viltvård och naturvård.
Att läsa Jägarskolan kan du göra på fem sätt: Jägarskolan komplett, Jägarskolan teori, Jägarskolan praktik, Jägarskolan intensiv och Jägarskolan distans.
Vi använder alltid senaste versionen av Svenska Jägareförbundets bok Jägarskolan som studielitteratur och Jägareförbundets e-jaktplattform för distansstudier. Jägarskolan finns även som ljudbok.
Alla våra ledare är utbildade av Studiefrämjandet och Svenska Jägareförbundet för att försäkra toppkvalitet.
Vi har ett gemensamt upplägg för studierna oavsett var i landet du läser, men Jägarskolornas längd varierar. Detta beror bland annat på när jaktskyttebanorna öppnar för säsongen.
Fem olika sätt att läsa Jägarskolan
1. Jägarexamen: Jägarskolan komplett
Med Jägarskolan komplett får du kunskap om alla de delar som en blivande jägare kan ställas inför i sin jaktutövning. Du får teoretisk och praktisk handledning av erfarna jägare. Utbildningen omfattar alltid minst 52 studietimmar och pågår under en termin. Målet med kursen är att du ska få en fullständig jägarexamen.
2. Jägarexamen: Jägarskolan teori
Den här kursen är för dig som löser den praktiska skyttedelen på egen hand. Utbildningen omfattar alltid minst 36 studietimmar fördelat över ett antal veckor. Kursens mål är att du klarar jägarexamens teoretiska delprov.
3. Jägarexamen: Jägarskolan praktik
Den här kursen riktar sig till dig som läser in den teoretiska delen på egen hand. Utbildningen omfattar alltid minst 16 studietimmar fördelat över ett antal dagar. Kursens mål är att du klarar jägarexamens praktiska delprov.
4. Jägarexamen: Jägarskolan intensiv
Jägarskolan intensiv är en gedigen intensivutbildning som inte tummar på kvalitén. Det höga tempot ställer särskilda krav på dig som ska delta. Du måste vara beredd på att lägga ner mycket tid på självstudier innan och mellan kurstillfällena. Du bör också ha erfarenhet av att handskas med vapen. Utbildningen omfattar alltid minst fyra studieveckor, självstudier och minst 25 studietimmar hos oss. Kursens mål är att du klarar en fullständig jägarexamen.
5. Jägarexamen: Jägarskolan distans
Kursen passar dig som vill ha friheten att kunna läsa när och var du vill. Huvuddelen av utbildningen är självstudier via dator eller surfplatta, med stöd av en handledare på distans. Kursen innehåller även fysiska träffar, då vi bland annat tränar på skytte och säker vapenhantering. Utbildningen pågår under en termin och omfattar alltid minst 52 studietimmar varav minst 25 studietimmar är praktiska. Kursens mål är att du klarar en fullständig jägarexamen.
Jägarskolans kursmaterial
Vi använder alltid senaste versionen av Svenska Jägareförbundets bok ”Jägarskolan” som studielitteratur och Jägareförbundets e-jaktplattform för distansstudier. ”Jägarskolan” finns även som ljudbok.
Jägarskolans delar:
- Att bli jägare
- Om jaktens historia, etik, säkerhet, sociala sammanhang, ansvar och licenskrav.
- Jakten
- Om jaktformer, arter, regler, funktioner och eftersök.
- Viltet
- Om artkunskap, etologi, ekologi och förvaltningsområden.
- Viltvård
- Om landskaps- och habitatanalys, åtgärder och uppföljning.
- Vapen och skytte
- Om hagelvapen, kulvapen, övning, säkerhet, vapenvård.
- Efter skottet
- Om vilthantering, besiktning, styckning, förvaring och hygien.
- Jaktens organisation
- EU, nationellt, samverkan och det allmänna uppdraget.
- Jaktlagstiftningen
- Skyttepraktik
Jägarexamensprovet
Det är Naturvårdsverket som fastställer kraven för jägarexamen och proven avläggs inför en särskild provledare som förordnats av polisen. I varje län finns det ett visst antal provbanor. Läser du Jägarskolan hos oss ordnar vi provledare och tid för uppskjutning.
Provet består både av teori och praktik. Den teoretiska delen genomförs digitalt via en app på din mobil eller en surfplatta. Teoretiska provet består av 70 frågor från Jägarskolans alla delar. Du måste ha minst 60 rätta svar för att bli godkänd. Det praktiska provet består av tre delprov:
Praktiskt hagelgevärsprov
- säker hagelgevärshantering
- avståndsbedömning
- lerduveskjutning
- skjutning mot markmål
Grundprov/kulgevär
- säker kulgevärshantering
- precisionsskjutning
Högviltprov/kulgevär
- skjutning mot stillastående och löpande älgfigur
Under alla moment är det viktigt att du visar att du kan hantera vapen på ett säkert sätt.
Första jakten
Innan du kan börja jaga på egen hand måste du lösa ett statligt jaktkort hos Naturvårdsverket och beviljas tillstånd av polisen att låna eller inneha jaktvapen. Du behöver också ha jakträtt - äga eller arrendera jaktmark - eller bli inbjuden till eller betala för jakt hos någon annan som har jakträtt.
Starta en studiecirkel!
Lär dig tillsammans med andra genom att starta en studiecirkel hos Studiefrämjandet.
Beskriv verksamheten i din studiecirkel:
Dela sida:
Dela: