• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Hopajolas hederpris

Under Rosenbergdagarna delade Hopajola ut hederspris till personer som bidragit med viktiga insatser för länets naturvårdsarbete.

I 30 år har Hopajola arbetat för att värna och skydda biologiskt värdefull natur. Genom åren har den unika naturvårdsorganisationen spelat en viktig roll för länets natur, inte minst genom medfinansiering av naturinventeringar och naturreservat som bildats.

Hederspristagare 

Hopajola-effekten
Under 80-talet låg Örebro län nästintill längst ner på listan i det nationella arbetet med att skydda biologiskt värdefull natur. År 1994 bildades därför Hopajola av länets kommuner, Landstinget (nu Region Örebro län), Naturskyddsföreningens länsförbund och kretsar för att stärka och skapa mötesplatser för naturvårdsarbetet i länet. Hopajola har som "nav" för olika naturvårdsaktörer haft stor betydelse för att inspirera länets kommuner till att bilda egna kommunala reservat. Man pratar till och med om "Hopajola-effekten", utifrån bl a SCB-rapporten Skyddad natur 2022 som visar att Örebro län sticker ut bland Sveriges kommuner, vad gäller antalet kommunala naturreservat.

Namnet Hopajola är ett gammalt dialektalt närkeuttryck för jorden vi äger och brukar tillsammans, d.v.s. byallmänningen.

Hopajolas hederspristagare under jubileumsåret:

  • Björn Nordzell, Örebro
  • Sivert Juneholm, Lindesberg
  • Birgitta Åberg Andersson, Vinön
  • Christer Klingberg, Örebro
  • Thyra Lundell, Ställdalen
  • Leif Sandgren, Örebro
  • Åke Teljå, Kumla
  • Ingalill Teljå, Kumla
  • Berit Ragné, Nora
  • Mats Rosenberg, Latorp

Leif Sandgren, Hopajolas hederspristagare. Foto: Göran Hellman

Bakgrund Rosenbergdagarna
Konferensens namn knyter an till, och ska bygga vidare på, det arbete som gjorts av Erik respektive Mats Rosenberg. Deras insatser för naturen spänner över hundra år och har haft stor betydelse såväl regionalt som nationellt. Under konferensen kommer också Erik Rosenbergpriset delas ut – ett pris som funnits sedan 1976.

För andra gången arrangerades Rosenbergdagarna, en konferens tillägnad den biologiska mångfalden i Örebro län. I år med temat vatten och våtmarker. Under två dagar kommer deltagarna lära sig mer om våtmarker ur ett historiskt perspektiv, ges en regional, nationell och europeisk lägesbeskrivning, höra hur det står till med de arter som lever i våra vatten och våtmarker, samt i fält ta del av några praktiska naturvårdsåtgärder här i länet.

Rosenbergdagarna 27-28 september arrangeras av ett tiotal föreningar i länet, Region Örebro län och Örebro kommun. Hopajola samordnar konferensen. Syftet är att med gemensamma krafter stärka den biologiska mångfalden i Örebro län. 

-  Bakgrunden till Rosenbergdagarna är att vi vill öka kunskaperna och inspirera till konkreta åtgärder som kan gynna den biologiska mångfalden, både här i länet och nationellt. För att nå riktigt långt behöver vi också stärka samverkan mellan alla goda krafter. Att vi är många föreningar och organisationer som arrangerar konferensen är en god början, säger Ankie Rauséus, verksamhetsledare på Hopajola.