Tillgänglighetsguidningar
Hopajola anordnar guidningar i några av länets tillgänghetsanpassade naturområden. Dessa är öppna för allmänheten och helt gratis att delta i. Naturguidningarna har under ett antal år finansierats av Region Örebro län och genomförts i samarbete med bl a Studiefrämjandet, Neuroförbundet, DHR, Personskadeförbundet RTP, Reumatikerföreningen och Synskadades Riksförbund Örebro. Under 2024 finns ingen finansiering från Region Örebro län för dessa guidningar.
Tillgänglighetsanpassade naturguidningar 2024:
Lördag 13 juli. Stadsparken i Askersund - Södra Närke i miniatyr
Tid: 11-13. Arr: Hopajola, Länsstyrelsen Örebro, Studiefrämjandet
Lördag 31 aug. Heden – den nya våtmarken på väster i Örebro
Tid: 10-ca 12. Arr: Hopajola, Örebro kommun, Studiefrämjandet
Genomförda guidningar 2023
Sön 23 april. Vårblommor & fågelsång i Trystorps ekäng
Upplev vårfloran och nyanlända fåglar i ett av Lekebergs fina naturreservat. Välj mellan en kortare vandring på en stig som är framkomlig med rollator och rullstol, eller en lite längre för den som har lättare att ta sig fram. Medtag gärna fika.
Tid:11-14. Samling sker vid reservatsparkeringen. Arr: Hopajola, handikapporganisationer i länet och Studiefrämjandet, med stöd av Region Örebro län.
Sön 14 maj. Kossor, fåglar & våtmark vid Venan
Upptäck Munkatorp i den norra delen av Oset-Rynningevikens naturreservat. Vi går en ca 3 km lång tur bland lövholmar och hagar, upp till Venastugan, och lär oss om fågel- och djurlivet i området. Guidningen sker i lugnt tempo och är anpassad även för personer i rullstol, permobil eller med barnvagn. Medtag gärna lite fika.
Tid: 11–14. Samling sker vid uppfarten/bommen till caféet på Stora Hjortstorp (nära Elektroskandia), där den som vill kan avsluta med besök på caféet. Arr: Hopajola, Örebro Reumatikerförening, handikapporganisationer i länet och Studiefrämjandet, med stöd av Region Örebro län.
Sön 4 juni. Finurliga växter & skönsjungande fåglar i Garphyttans nationalpark
Lugn vandring i Garphyttans nationalpark, där vi följer en rundslinga (ca 1,5 km) som nyligen tillgänglighetsanpassats. Vi njuter av fågelliv och blommor, besöker en våtmark under återställning samt lär oss om granbarkborren. Vandringen går genom ängs- och skogsmark på grusad stig och väg. Marken är svagt kuperad, så en påbuttare kan vara bra att ha för den som sitter i rullstol.
Tid: 11-14. Samling sker vid stora parkeringsplatsen. Arr: Hopajola, Studiefrämjandet, Synskadades Riksförbund Örebro (SRF) och andra handikapporganisationer i länet, med stöd av Region Örebro län.
Sön 18 juni. Lunnedet - historien i landskapet
Välkommen på en guidad tur som passar även personer med rullstol, permobil eller barnvagn. Lunedet är ett naturreservat i Karlskogas nordvästra del, med djupa rötter i bygdens bergshantering och dess intressanta historia som präglat området med gamla byggnader, sluss, kvarn. Här finns härlig granskog, intressant växtlighet, blänkande vatten, sköna badstränder, camping, friluftsgård med servering, en vacker sommarkyrka, kungseken från minst 1500-talet. Stora delar är tillgängliga för personer med funktionsvariationer. Intill finns kommunens högsta punkt, med ett utsiktstorn som bjuder på en storslagen vy för den som vågar sig upp. Välkommen Du med! Medtag fika.
Tid: 11-14. Samling sker vid restaurangens parkering i Lunedet. Arr: Hopajola, handikapporganisationer i länet och Studiefrämjandet, med stöd av Region Örebro län.
Sön 2 juli. I stenhuggarens fotspår - sjönära tur i Ekeby Dreve
Välkommen på en lugn och tillgänglighetsanpassad vandring i naturreservatet Ekeby Dreve, som ligger intill Hjälmaren. Där tittar vi på naturen och hör om det stenbrott som en gång i tiden fanns på platsen. Vi tittar även efter spår som visar hur det såg ut innan sänkningen av Hjälmaren på 1880-talet. Det händer mycket i nutid också i området. Det samtalar vi också om. Om vädret tillåter tänder vi en brasa och grillar, annars får vi ta fikat utan att riskera skogsbrand.
Tid: 11-14. Samling vid reservatsparkeringen nära Ekeby gård. Arr: Hopajola, NOF, länets handikapporganisationer och Studiefrämjandet, med stöd av Region Örebro län.
Sön 23 juli. Röda näckrosor & trollsländor i Fagertärn
Följ med till Fagertärns naturreservat och de röda näckrosorna i länets södra del. Vi spanar efter trollsländor och andra djur & växter som trivs i reservatet. Guidningen passar både gående, rullstolsburna och familjer med barnvagn. Medtag gärna matsäck.
Tid: 11-14. Samling sker vid reservatets parkering. Arr: Hopajola, Tivedens guider, handikapporganisationer i länet och Studiefrämjandet, med stöd av Region Örebro län.
Sön 20 aug. Jättegrytor & flyttblock i Domedagsdalen, Sveafallen
Välkommen på en tillgänglighetsanpassad guidning vid Sveafallen i Degerfors. Efter guidning och fika fortsätter de som vill vidare in i en del av reservatet som ej går att rulla fram på.
Tid: 11-ca 14. Samling sker vid reservatsentrén efter grusvägen, ca 200 meter bortanför entrén till kulturcentrum Berget. Arr: Hopajola, handikapporganisationer i länet och Studiefrämjandet, med stöd av Region Örebro län.
Sön 3 sep. Naturutflykt i Varbergaskogen med frågesport & grillning
Följ med till ett fint stadsnära naturreservat i Örebro. Skogen är omväxlande med många olika naturmiljöer, lekplatser och figurer som lockar både barn och vuxna. Mitt i skogen finns en konstgjord damm. Guidningen passar både gående och rullstolsburna. Medtag gärna matsäck/något att grilla.
Tid: 11-14. Samling sker vid VOX-parkens scen, nära VOX-badet. Arr: Hopajola, handikapporganisationer i länet, Studiefrämjandet och Örebro kommun.
Sön 10 sep. Stråtrövare & mytomspunna skogar i Tiveden
Välkommen med på en tillgängliganpassad guidning till Junker Jägares sten, som är ett av nationalparkens största och häftigaste flyttblock. Därifrån går en cirka 600 meter lång stig. En påbuttare för rullstolsburna kan behövas då det inte är helt plan mark. Medtag matsäck till rasten vid Junker jägare. För de som vill går vandringen sen vidare på stigar som ej är handikappanpassade.
Tid: 11-ca 14. Samling sker vid Vitsands parkering. Arr: Hopajola, handikapporganisationer i länet, Tivedens guider och Studiefrämjandet, med stöd av Region Örebro län.
Har du frågor kring guidningarna?
Kontakta Ankie Rauséus på Hopajola, natur@hopajola.se, 072-546 01 05
Dela sida:
Dela: