Gå till Studiefrämjandet.se

Tillgänglighetsguidningar

Hopajola anordnar guidningar och naturaktiviteter i några av länets tillgänghetsanpassade naturområden. Dessa är öppna för allmänheten och helt gratis att delta i. Naturguidningarna har genom åren genomförts i samarbete med bl a Studiefrämjandet, Neuroförbundet, DHR, Personskadeförbundet RTP, FUB, Reumatikerföreningen och Synskadades Riksförbund Örebro. Under 2025 finansieras våra tillgängliga guidningar av Region Örebro län, Länsstyrelsen och Örebro kommun. Mer info står under resp aktivitet.

Tillgänglighetsanpassade naturguidningar 2025:

Sön 4 maj. Upplev Knuthöjdsmossens unika mosaiklandskap
Välkommen till Knuthöjdsmossen utanför Hällefors, och hör om dess säregna natur och geologiska historia. I reservatets mosaiklandskap av små gölar trivs bland annat den ovanliga fågeln smålom. Turen är anpassad så även person med barnvagn, rullstol och rollator kan delta. HWC finns vid entrén.

Tid: kl 11-13. Medtag gärna fika. Samling vid parkeringen. Arr: Hopajola, Studiefrämjandet, Region Örebro län.


Sön 1 juni. 2413 steg - Dans & berättarföreställning i Karlslund. Föranmälan!
Följ med Jessica och Maria när de dansar och berättar om naturen och platsen. Vi gör tillsammans en kortare promenad i Karlslunds fantastiska natur (rullstolsanpassad) där vi möter myror, humlor, korpar och andra spännande varelser som lever här. Vi avslutar vid en grillplats där man kan få prova några rörelser och att måla om man vill. Sedan grillar vi korv tillsammans. Medtag egen korv/fika. Aktiviteten är anpassad efter unga & vuxna personer med IF (intellektuell funktionsnedsättning) men alla intresserade är välkomna.

Tid: 14-ca 16. OBS! Begränsat antal. Föranmälan sker via denna länk. Anmälan senast 25/5. Mer info om samlingsplats mejlas till de som anmält sig. Arr: Hopajola, FUB, Studiefrämjandet, Region Örebro.


Ons 18 juni. Fira picnicdagen på Vinön & hör om denna pärla!
Välkommen på en lugn och rullstolsanpassad tur på Vinön, där en av öns guider berättar om naturen och kulturhistorian här. Färjan avgår kl 10.15 från Hampetorp och guiden möter upp vid ankomst för en ca 1,5 timmes guidning som avslutas med picnic vid gamla skolan. Sen är det fritt fram för egen upptäcktsfärd på ön. Sträcka ca 1,5 km enkel väg på lättrullad asfalt genom byn. Det är en backe upp, så en påbuttare för rullstolsåkare kan vara bra.

Medtag egen picnickorg/matsäck och något att sitta på. Badmöjligheter finns. HWC finns i färjelägret vid Hampetorp, vid Vinöns värdshus samt i skolan. Färjan tillbaka går kl.13 och 14.25. Läs mer på www.vinon.se Arr: Hopajola, Hjälmarens vänner, Studiefrämjandet, Region Örebro län.


Sön 6 juli. Upptäck det lilla i det stora: Insektssafari vid Naturens Hus
Välkommen till Oset-Rynningeviken och hör hur landskapet har förändrats genom åren. Tillsammans spanar vi efter fjärilar, andra insekter och växter som trivs här idag, och lär oss identifiera arter med bl a appen Artsoraklet. Vad är rätt och vad kan gå fel! Till hjälp använder vi våra mobiltelefoner att fota med. Samling sker vid informationstavlan mittemot bron till Naturens Hus. Guidningen är anpassad även för personer med barnvagn, rullstol eller permobil. 

Tid: 10-13. Medtag gärna fika. Arr: Hopajola, Naturskyddsföreningen Örebro, Studiefrämjandet, Örebro kommun


Ons 9 juli. Sagovandring på Rävåskullen i Karlskoga. Föranmälan!
Tag med dig barn eller barnbarn på sagovandring i Rävåsens naturreservat med berätterskan Stina Gray. Vi promenerar i lugn takt och stannar då och då för en saga eller sång längs stigen. Möt Ekorren Ella och flera sagofigurer inspirerade av Rävåskullen! Vandringen riktar sig till barn 4-8 år men sagoälskare i alla åldrar är varmt välkomna. Ta gärna med fikakorgen och picknickfilten så kan vi avsluta vandringen med en fika på Lustighej. Samling: Lekplatsen på Rävåsskolan, Karlskoga.

Tid: 15-ca16. OBS! Begränsat antal. Länk till anmälan.  Arr: Hopajola, Studiefrämjandet, Region Örebro län.


Sön 13 juli. Sagor, sägner & näckrosor vid Fagertärn 
Följ med till Fagertärn som är månadens reservat, och se de röda näckrosorna på nära håll! Den grusade tillgängliggjorda stigen längs östra stranden sträcker sig numera ända fram till udden där de mytomspunna, röda näckrosorna växer. Med denna guidade och rullstolsanpassade tur vill vi fira stigen och bjuda med dig på en vandring i sagans tecken. Vi firar med lite alkoholfritt bubbel och pyssel där de som vill får skapa sig en egen näckros att ta med hem som minne. Medtag kläder efter väder och eget fika. HWC finns vid parkeringen.

Tid: 15-17. Arr: Hopajola, Tivedens guider, Studiefrämjandet, Länsstyrelsen.


Sön 10 aug. Gryten - alla årstiders utflyktsmål!
Följ med Åke “Fågelåke” Jansson på en lugn och rullstolsanpassad tur i Grytens vackra naturområde, 3 km från Degerfors centrum. Vi går några hundra meter fram till vindskyddet med grillplats, tänder en eld och njuter av platsen. Åke berättar hur det kunde bli så populärt med ”Gryten runt”. De som vill kan sen vandra vidare. Möjlighet till grillning och bad finns. Det finns också ett torrdass anpassat för rullstol.

Tid: 11-14. Samling vid parkeringen. Arr: Hopajola, Naturskyddsföreningen i Degerfors, Studiefrämjandet, Region Örebro län.


Lör 20 sep. Med hjärtat i Tivedens skogar
Välkommen på en lugn vandring vid Vitsand, på hårdgjorda stigar i Tivedens nationalpark. Vi väljer stig som är framkomlig för dig med rullstol, rullator eller barnvagn. Stannar upp och utforskar naturen. Turen startar och avslutas vid Vitsand, där vi tänder en eld för den som vill dröja sig kvar för att fika och prata en stund.

Tid: 11-14. Arr: Hopajola, Tivedens guider, Studiefrämjandet, Region Örebro län.



Har du frågor kring guidningarna? 

Kontakta Ankie Rauséus på Hopajola, natur@hopajola.se, 072-546 01 05