Månadens reservat
Hopajola arrangerar naturguidningar året runt tillsammans med Länsstyrelsen, Studiefrämjandet, Naturskyddsföreningen och lokala föreningar. Vi visar ett naturreservat eller annat smultronställe i länet och förmedlar kunskap om naturen. Nedan hittar ni kommande guidningar.
Tips!
Information, kartor och vägbeskrivning till länets samtliga naturreservat och nationalparker finns på Länsstyrelsens hemsida. Där finns också en utskrivningsbar krysslista som anger vilka reservat som ligger i respektive kommun i länet.
Guidningar 2024
Lör 23 nov. Reflexvandring med hemliga uppdrag vid Digerberget
Reflexvandringen vid Digerberget i Pershyttan är ca 3 km i kuperad terräng. Efter stigen finns olika uppdrag, fakta och sägner som är uppmärkta med reflexer och hyfsat enkla att hitta. Redovisning/uppläsning sker som avslutning vid brasan där det serveras korv och kaffe. Passar bra för familjer med barn över 10 år. Medtag pannlampa eller ficklampa, mugg att dricka ur, rejäla kängor/stövlar och kläder efter väder. Det kan vara blött på vissa ställen.
Tid: 16-19.30. Samling vid Digerbergets parkering. Adress: Pershyttan 145, Nora. Samarr: Hopajola, Länsstyrelsen, Nora Naturskyddsförening, Studiefrämjandet.
Läs mer om Digerberget och rundslingor i området.
Fre 27 dec. Naturen & fågellivet vid Lindesjön
Slingan runt Lindesjön i Lindesberg erbjuder ett varierat landskap med mycket olika naturtyper. Vi vandrar en del av slingan (ca 5-6 km), hör om den tätortsnära naturen, om fågellivet runt sjön samt lite kulturhistoria.
Tid: 10-ca 13. Samling vid entrén till Lindesberg Arena. Adress: Nyborgsgatan 1, Lindesberg. Medtag matsäck och något att sitta på. Arr: Hopajola, Länsstyrelsen, Lindesberg Naturskyddsförening, Studiefrämjandet.
Läs mer om naturområden/reservat i Lindesberg kommun.
Genomförda guidningar 2024
Fre-mån 26-29 jan. Hjälp till att räkna vinterfåglar!
Vinterfåglar Inpå Knuten är en av vinterns mest populära naturaktiviteter. Det är enkelt och vem som helst kan delta! Du kan välja att räkna dina matgäster när som helst under perioden 26-29 januari 2024, och du rapporterar det högsta antalet du ser samtidigt av samma art. Alla rapporter är värdefulla!
Läs mer & anmäl dig på: www.vinterfaglar.se
Lör 17 feb. Snöskovandring i länets största mosse - Föranmälan!
Välkommen med på en tur i månadens reservat, Skagerhultsmossen, som ligger i Laxå och Lekeberg kommun. I området trivs bl a vadarfåglar, orrar och tranor. Snöskor finns att låna. Vid snö går det också bra att ta med sig egna skidor. Vi avslutar med att tända en brasa och grilla vid stugan.
Tid: 10.30-14. Samling sker vid föreningsstugan Olstorp, väster om reservatet. Begränsat antal platser. Föranmälan sker till natur@hopajola.se. Arr: Hopajola, Länsstyrelsen, Studiefrämjandet, Naturskyddsföreningen Västernärke.
Läs mer om reservatet & hur man hittar dit.
Lör 23 mars. Vildmarksvandring för nybörjare i Blecktjärnsskogen
Välkommen på en lugn men lite tuff vandring genom bl a månadens reservat Blecktjärnsskogen i Hällefors kommun, och delar av Lokadalen. Tillsammans bildar de med andra reservat i området länets största vildmarksområde, som påverkats av vatten och dess framfart genom landskapet. Vi vandrar genom naturskogar som tidigare präglats av brand. Medtag eget fika och lunch.
Tid: 10-15. Arr: Hopajola, Länsstyrelsen, Studiefrämjandet, Naturskyddsföreningen Hällefors.
Läs mer om reservatet & hur man hittar dit.
Ons 24 april. Fagning & naturaktiviteter i Tjälvesta
Välkommen att hjälpa Länsstyrelsens personal att vårstäda Tjälvesta äng, som är månadens reservat i april. Du deltar så länge som passar dig. Medtag fika. Vi bjuder på korv. Tag gärna med arbetshandskar, kraftiga skor eller stövlar samt lövräfsa, lövkorg eller tålig presenning om du har. Ett mindre antal redskap kommer finnas att låna.
Samling sker kl 9 vid Snavlunda förskola. Parkering finns även vid hembygdsgården. Vi kommer gå till slåtterängen på västra sidan av Kyrkesjön. Tid: kl 9-14. Vid frågor, ring Lena Björk 010-224 87 68.
Samarr: Hopajola, Länsstyrelsen, Naturskyddsföreningen Askersund och Studiefrämjandet.
Ängsfagning
Fagning är en viktig del i ängskötseln. Genom att kratta bort gamla löv ser vi till att växterna kommer igång på våren. Det är också viktigt att få bort nedfallna grenar och kvistar, för att underlätta slåttern senare på sommaren. Sommartid är ängen en fantastisk oas, med en mängd växter och djur som trivs i ljusöppna, varma miljöer, t ex backsippa, svinrot, smörbollar. De är alla beroende av att ängen sköts.
Läs mer om reservatet & hur man hittar dit.
Lör 25 maj. Bioblitz: Artjakt i Kilsbergskanten
I anslutning till Biologiska mångfaldens dag (22/5) genomförs naturinventeringar runt Garphyttans nationalpark och månadens reservat Svenshyttan. Hjälp oss gärna att leta arter! Tid: 10-ca 14. Du är med så länge som passar dig! Samling & basläger är stora parkeringen till Garphyttans nationalpark. Läs mer i texten nedan. För att inte fylla nationalparkens p-plats så följ p-anvisningarna på plats. Glöm inte dryck & matsäck! Karta till platsen.
Kl 10-ca 15. Länets Skogsgrupp, Kilsbergsfrämjandet och Föreningen Kilsbergskanten tar en gemensam tur och inventerar. Här kan du som nybörjare lära dig mer om inventering och artrapportering. Egen samlingsplats för detta, se kartan. Kontaktpersoner: Per, 070-339 29 76 eller Mattias, 072-336 16 63.
Kl 10-12. Örebro Läns Botaniska Sällskap inventerar växter m m. Här kan du lära dig mer om växterna i området. Samlingsplats: nationalparkens stora parkering. Kontaktperson: Owe, 076 114 27 08.
Kl 10-14. Hopajola erbjuder en tipspromenad med temat biologisk mångfald, som passar både barn och vuxna. Start vid nationalparkens stora parkering.
Kontaktperson Hopajola: Ankie Rauséus, 072 546 01 05.
Vad är en Bioblitz?
En Bioblitz är en tillställning där man under en begränsad tid (oftast 24 timmar) undersöker ett områdes flora och fauna. Under Bioblitzen försöker man hitta och artbestämma så många arter som möjligt på ett begränsat område. Aktiviteten involverar olika experter och amatörer, för att öka intresset och kunskapen om naturen.
Arr: Hopajola, Länsstyrelsen, Studiefrämjandet, Örebro Läns Botaniska Sällskap (ÖLBS), Kilsbergsfrämjandet, Föreningen Kilsbergskanten samt länets skogsgrupp.
Ladda ned affischen för evenemanget.
Se evenemanget på Facebook.
Läs mer om reservatet & hur man hittar dit.
Lör 29 juni. Hjälp oss bekämpa invasiva växter i Karlslund!
I vårt län finns flera arter som tyvärr vållar stora problem, då de tränger undan våra inhemska vackra ängsblommor. Denna dag kan både barn och vuxna hjälpa till att bekämpa jättebalsamin, en invasiv främmande art som är lätt att rycka upp. Tag gärna med egna arbetshandskar och lite fika. Vi fixar sopsäckar och Hopajola bjuder på något att grilla. Hur många säckar kan vi få ihop?
Tid: 10-14. Var med så länge du vill & orkar! Samling sker längst ner i Barnens trädgård i Karlslund, mot Rosta gärde. Vid frågor, kontakta Ankie, 072-546 01 05. Arr: Hopajola, Länsstyrelsen, Örebro kommun, Naturskyddsföreningen Örebro, Studiefrämjandet.
Läs mer om reservatet & hur man hittar dit.
Mer info om kulturreservatet.
Du kan även se kommande guidningar via Hopajolas Facebook.
Lördag 13 juli. Stadsparken i Askersund - Södra Närke i miniatyr
Att ha nära till natur är viktigt, oavsett om man är gammal och ung. Välkommen att i lugnt tempo gå eller rulla (rullstol, permobil, barnvagn) för att uppleva Stadsparkens naturreservat centralt i Askersund. Guiden Kersti Beck Larsson bjuder på berättelser om naturen och stadsparkens historia. Terrängen är lite kuperad så påbuttare kan vara bra vid rullstol. Ta med fika. Det finns väderskydd för fika och tillgänglig toalett. Parkering finns nedanför backen till Hembygdsgården. För de som behöver finns några parkeringsplatser uppe i parken.
Tid: 11-13. Samling vid Loftboden, hembygdsgården. Adress: Karl Bäckgrens väg 2, Askersund. Arr: Hopajola, Länsstyrelsen, Studiefrämjandet.
Läs mer om reservatet och hur man hittar dit.
Lör 10 aug. Nattfjärilar för nybörjare i Oxaryggen. OBS! INSTÄLLT pga sjukdom.
Välkommen till en nattfjärilskväll i månadens reservat Oxaryggen i Hallsberg kommun. Vi börjar med en genomgång och uppsättning av hjälpmedlen för att locka nattfjärilar. Medan vi väntar på att de ska anlända blir det en introduktion med bild och film till nattfjärilarnas värld. Ta gärna med fika.
Tid: 20-ca midnatt. Samling sker vid Stenkulla missionshus, intill reservatsparkeringen. Arr: Hopajola, Hallsberg Naturskyddsförening, Närkes Insektsförening? Länsstyrelsen, Studiefrämjandet.
Läs mer om reservatet & hur man hittar dit.
Sön 13 okt. Mossor & mångfald i Karlskoga
Vad är mossor? Denna ”mossornas dag” lär vi oss några vanliga mossor/mossgrupper och njuter av Bullerdalens fina natur i Karlskoga kommun. Om tiden räcker till besöker vi det intilliggande reservatet Torkesviken. Ta med fika och kläder efter väder samt gärna en lupp.
Tid: 10-14. Samling vid parkeringen Östra kyrkogården, Österleden 30 i Karlskoga. Arr: Hopajola, Länsstyrelsen, Karlskoga Naturskyddsförening, Studiefrämjandet.
Läs mer om reservatet & hur man hittar dit.
Dela sida:
Dela: