Gå till Studiefrämjandet.se

Månadens reservat

Hopajola arrangerar naturguidningar året runt tillsammans med Länsstyrelsen, Studiefrämjandet, Naturskyddsföreningen och lokala föreningar.  Vi visar ett naturreservat eller annat smultronställe i länet och förmedlar kunskap om naturen. Nedan hittar ni kommande guidningar.

Tips!
Information, kartor och vägbeskrivning till länets samtliga naturreservat och nationalparker finns på Länsstyrelsens hemsida. Där finns också en utskrivningsbar Krysslista NR_nov2024.pdf som anger vilka reservat som ligger i respektive kommun i länet.

Guidningar 2025

Ons 23 april. Hjälp oss vårstäda Älvhytteängen!
Välkommen att hjälpa Länsstyrelsens personal att vårstäda Älvhytteängen i Nora kommun, som är månadens reservat i april. Du deltar så länge som passar dig. Tag gärna med handskar, räfsa och lövkorg om du har. Länsstyrelsen lånar även ut redskap. Tid: kl 9-14. Samarr: Hopajola, Länsstyrelsen, Naturskyddsföreningen i Nora, Studiefrämjandet m fl. 

Fagning är en viktig del i ängskötseln. Genom att kratta bort gamla löv ser vi till att växterna kommer igång på våren. Det är också viktigt att få bort nedfallna grenar och kvistar, för att underlätta slåttern senare på sommaren. Sommartid är ängen en fantastisk oas, med en mängd växter och djur som trivs i ljusöppna, varma miljöer, t ex olika okidéer, smörbollar och fältgentiana. De är alla beroende av att ängen sköts.
Läs mer om Älvhytteängen och hur man hittar dit.


Lör 31 maj. Lugn vårvandring i Fasaskogen
Följ med naturguide Kersti Beck Larsson på en lugn vandring in i månadens reservat Gällberget, där naturens härlighet får sjunka in i oss och skapa ro. Vi går ca 3 km i medelsvår terräng, och upplever naturen och våren genom olika övningar. Samling sker vid Rönningshyttan. Medtag något att sitta på, en tröja till rasten, myggmedel och fika. Tid: 10-13.

Arr: Hopajola, Studiefrämjandet, Länsstyrelsen. Läs mer om Fasaskogen och hur man hittar dit. 


Fre 6 juni. Guckuskons dag i Björskogsnäs
Välkommen att njuta av månadens reservat Björskogsnäs utanför Grythyttan,  i en tid då guckuskon blommar. Under dagen finns guider på plats som kan berätta om platsen, med dess artrika blomsterängar. fåglar och fladdermöss. OBS! Hjälp oss bevara ängen – håll dig till de markerade lederna! Hällefors Ornitologiska Förening (HOF) ansvarar för fikaförsäljning med hembakat. OBS! Sker endast denna dag.

Tid: 10-15. Från parkeringen är det 1 km promenad fram till naturreservatet. För den som har svårt att gå finns en mindre parkering närmare naturreservatet. Begränsat med parkeringsplatser så samåk i största möjliga mån. Arr: Hopajola, HOF, Studiefrämjandet, Hällefors kommun, Länsstyrelsen. Läs mer om Björskogsnäs och hur man hittar dit. 

Tips! Hembygdsgården Skräddartorp på andra sidan väg 205 har öppet varje lör-sön under högsommaren, med kaffestuga och visning av gården.


Sön 13 juli. Sagor, sägner & näckrosor vid Fagertärn. Tillgänglig tur.
Följ med till Fagertärn som är månadens reservat, och se de röda näckrosorna på nära håll! Den grusade tillgängliggjorda stigen längs östra stranden sträcker sig numera ända fram till udden där de mytomspunna, röda näckrosorna växer. Med denna guidade och rullstolsanpassade tur vill vi fira stigen och bjuda med dig på en vandring i sagans tecken. Vi firar med lite alkoholfritt bubbel och pyssel där de som vill får skapa sig en egen näckros att ta med hem som minne. Medtag kläder efter väder och eget fika. HWC finns vid parkeringen.

Tid: 15-17. Arr: Hopajola, Tivedens guider, Studiefrämjandet, Länsstyrelsen. Läs mer om Fagertärn och hur man hittar dit. 

 


Sön 17 aug. Mångfald & insektsguidning i Kvarntorp
Välkomna att följa med David Kindgren Bartholdsson, naturvårdshandläggare i kumla kommun, på en promenad i Lugnet där han berättar om de olika projekt och åtgärder som Kumla kommun utför i området. Under den guidade turen besöker vi bland annat ängarna ett par år efter att de bildades, samt åtgärder gjorda för vedlevande insekter, fladdermöss och fåglar. Förhoppningsvis hittar vi ett antal spännande insektsarter på vägen och pratar om vad som gör dem extra fantastiska. Promenaden går i mestadels plan terräng, totalt cirka 2,5 km.

Tid: 10-ca 13.30. Samling sker vid Lugnet, i Kvarntorp. Arr: Hopajola, Närkes Insektsförening, Kumla kommun, Studiefrämjandet, Länsstyrelsen.


Sön 7 sep. Fira svampens dag i Nora
Norvalla är ett välbesökt friluftsområde där det döljer sig både goda och ovanliga svampar. Vi letar både ätliga svampar och naturvårdssvampar, och försöker artbestämma dem. De goda tillagar vi över öppen eld, men tag gärna med lite matsäck eller något att grilla.

Tid: 10-14. Samling kl 9 för samåkning från Tappstället, Örebro. Samling kl 10 på parkeringen bredvid Norvalla IP. Arr: Hopajola, Nora Biologiska Förening, Nora Naturskyddsförening, ÖLBS, Länsstyrelsen.


Lör 25 okt. Ljusvandring & berättelser i Fuxboudden
Följ med på en förtrollande vandring med berätterskan Stina Gray som berättar sagor och sägner som öppnar våra sinnen för det besjälade landskapet där träden talar. Vandringen avslutas vid lägerelden där vi kan fika/grilla och fortsätta berättandet. Ta med lykta eller ficklampa, sittunderlag och gärna en fikakorg. Rekommenderad ålder från 9 år. Samling vid Djerfstugan.

Tid: 16-ca 18. Arr: Hopajola, Karlskoga Naturskyddsförening, Studiefrämjandet, Länsstyrelsen. Läs mer om Fuxboudden och hur man hittar dit. 


Lör 15 nov. Naturvård & granrispyssel i Skåle
Välkommen på en höstvandring i månadens reservat Skåle i Hallsberg kommun. Länsstyrelsens personal berättar om restaureringar som gjorts i området för att för att återskapa mer av det tidigare brukade odlingslandskapet. Det kommer gynna en rad växter och svampar som fanns här tidigare. På plats finns även en florist som visar och erbjuder möjlighet att binda kransar m m från granar som tagits ner i området. Ta med matsäck eller något att grilla. Eldstad finns.

Tid: 10-14. Arr: Hopajola, Naturskyddsföreningen i Hallsberg, Studiefrämjandet, Länsstyrelsen. Läs mer om Skåle och hur man hittar dit.  


Har du frågor kring guidningarna? 

Kontakta Ankie Rauséus på Hopajola, natur@hopajola.se, 072-546 01 05

Genomförda guidningar 2025

Lör 15 feb. Kom till Rånnesta och lär dig om olika djur 
Välkommen till månadens reservat Tysslingen. Denna dag är Tysslingens naturcenter i Rånnesta öppet mellan kl 10.30-16. Här finns café med mackor & korvförsäljning, hantverk, bokhandel, friluftsmuseum m m. Hopajola erbjuder två kostnadsfria naturvandringar i området med djur och spårtema. Tid: kl 10.30 och kl 13. Vi ordnar även en tipspromenad.

Kenth från Närkes Ornitologiska Förening är också på plats och berättar om fåglarna och de andra djuren som finns i huset, och delar med sig av sin kunskap. Arr: Hopajola, Länsstyrelsen, NOF, Tysslingens naturcenter, Studiefrämjandet. Läs mer om Tysslingens naturreservat. 


Lör 15 mars. Ugglekväll i Bergslagens storskogar. Föranmälan!
Häng med Hopajola på ugglelyssning i Grönbotrakten tillsammans med Frövi fågelklubb. Grönbo i Lindesberg kommun är månadens reservat i mars. I området finns spännande gammelskog med höga naturvärden som lockar många fåglar och andra djur. Grillmöjlighet finns. Tid: kl 19-ca 23.

OBS! Begränsat antal. Föranmälan sker via länken. Arr: Hopajola, Frövi Fågelklubb, Studiefrämjandet, Länsstyrelsen. Läs mer om Grönbo naturreservat.