Nytt studiematerial: Mat, mark och mångfald
Hur ska framtidens matproduktion utvecklas med hänsyn till den biologiska mångfalden? Tillsammans med Ekologiska lantbrukarna och Naturskyddsföreningen har vi tagit fram en studieplan som tar upp de målkonflikter som finns i dagens i dagens matsystem.
Den snabba minskningen av biologisk mångfald är ett av de största hoten mot vår framtid. Biologisk mångfald innebär variation av livsformer och enligt FN är hotet mot jordens biologiska mångfald så allvarlig att den hotar mänsklighetens tillgång på mat, ren luft och vatten.
När vi förlorar biologisk mångfald, minskar antalet pollinerande insekter, vår förmåga att stå emot klimatförändringar försämras och jordarna – där vi odlar vår mat - blir mindre bördiga.
En påtaglig målkonflikt är industrijordbrukets storskalighet med ensidiga grödor mot mindre gårdar som odlar på små arealer med hänsyn till den biologiska mångfalden. Den som odlar stort och ensidigt får stora skördar och tjänar mer än den som skördar lite men bidrar till ett rikt, motståndskraftigt livsmedelssystem. En klassisk målkonflikt. Vilka lösningar finns det på problemet?
Det och mycket mer kan du diskutera om du startar en studiecirkel kring vårt nya studiematerial Mat, mark och mångfald.
Läs mer om studiematerialet Mat, mark och mångfald
Läs mer om hur du startar en studiecirkel
Välkommen!