Danskarusellens historia
Danskarusellen startade 2012 som ett syskonarrangemang till Studiefrämjandets stora musikturné - Livekarusellen. Danskarusellen blev snabbt ett populärt forum för dansare och dansgrupper som vill utvecklas och uppträdande live inför publik.
Riksfinaler och riksfestivaler
2012: Premiär för Danskarusellen
Danskarusellens allra första säsong ägde rum i två distrikt - Östergötland och Skåne. Vinnare blev dansgrupperna Phree (Norrköping) och Oriental Move (Malmö).
2013: Malmögrupp vinnare för andra året i rad
Totalt tolv dansgrupper från Östergötland och Skåne deltog i årets säsong och sex grupper gjorde upp om segern i riksfinalen. Den ägde rum på Arbis i Linköping och lycklig vinnare blev latinamerikanska Sambos Illimani Suecia från Malmö.
2014: Riksfinal i Karlstad
Denna tredje säsong hade Danskarusellen växt i landet och i riksfinalen deltog dansgrupper från sex olika distrikt. Plats för riksfinalen var Nöjesfabriken i Karlstad och samarrangerades med Livekarusellen.
– Vi vann! Fy fan! Så jävla bra! Det har varit så intensivt, målmedvetet, svettigt och lärorikt för alla. Det har varit en fantastisk resa! Man utvecklas både som koreograf och dansare. Vi repat så mycket, vi har blivit en familj - världens bästa familj, sa en lycklig Pernilla Allisson, ledare för vinnarna Development Dance Crew från Malmö.
2015: Vinst på hemmaplan för Karlstadgrupp
Juryn gillade Contract Dance Company från Karlstad som dansade med såväl känsla som teknik. Mycket uttrycksfullt, rörande och sceniskt uttänkt uppträdande, var en del av juryns feedback. Även detta år arrangerades riksfinalen på Nöjesfabriken i Karlstad.
2016: Blackout Empire bjöd på dansfest
Nöjesfabriken i Karlstad har verkligen etablerat sig som en naturlig arena för Danskarusellens och Livekarusellen riksfinal. Detta var fjärde året finalen ägde rum där. Blackout Empire från Stockholm tog hem vinsten, och var en av 14 deltagande dansgrupper fördelade på åtta distrikt.
- Blackout Empire fångade oss från första stund. De bjöd in hela publiken på dansfest, sa jurymedlemmen Ana Strandberg om juryns val av vinnare.
2017: Riksfinal blir riksfestival
Detta år bytte arrangemanget namn från riksfinal till riksfestival. Tävlingsmomentet blev mindre viktigt och störst fokus lades på individuell utveckling och feedback. Platsen var även denna gången Nöjesfabriken i Karlstad.
Det blev Navys från Örebro som kammade hem segern. Juryns motivering löd:
- För att ni levererar med kraft, uttryck, explosivitet och sensibilitet. Ni bjöd på en show fylld med attityd och hjärta. You brought the african vibe!
2018: Dans om mobilberoende gjorde avtryck
Tjejerna i No Legacy Dance Crew var superglada över vinsten. På frågan om vad de tror det var som gick hem hos publik och jury svarade de:
- Vi har ett väldigt genomtänkt nummer och det var det juryn sa. Själva konceptet är att vi dansar med mobiler och syftar på mobilberoende. Vårt nummer har ett budskap som vi förmedlar.
2019: Ny plats för riksfestivalen
Efter sex år för Karlstad och Nöjesfabriken byttes i år riksfestivalens arena till Värmekyrkan i Norrköping. Moves2 från Stockholm drog det längsta strået och tog hem vinsten. De framförde ett dansnummer som handlade om sammanhållning och att alltid ställa upp för varandra.
2020: Digital riksfestival
I coronatider togs beslutet att inte arrangera en fysisk riksfestival. Istället flyttade arrangemanget ut på nätet för en digital version.
2022: Äntligen en fysisk riksfestival igen
På Dynamo i Norrköping fick vi äntligen ses på riktigt igen. Sju dansgrupper uppträdde. I år fanns inget tävlingsmoment. Vi fokuserade istället på coaching och det pedagogiska i att uppträda live.
Dela sida:
Dela: